Το φανταστικό κοκτέιλ με κάσα-κάσα [και άλλα εξωτικά και ωραία]

Βρεθήκαμε την Κυριακή που μας πέρασε στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας, για να γιορτάσουμε μαζί με τη σριλανκέζικη και βουδιστική κοινότητα της Κύπρου το νέο αστρολογικό έτος.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα πολύχρωμο και αλλιώτικο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας την Κυριακή.

Το Shrilanka and Buddhist Association of Cyprus διοργάνωσε μια μεγάλη γιορτή για την πολυάριθμη κοινότητα των Σριλανκέζων, Φιλιππινέζων και λοιπών βουδιστών κατοίκων του νησιού μας.

Με αφορμή την είσοδο του νέου αστρολογικού έτους, η εξωτική αυτή γιορτή πραγματοποιείται κάθε Απρίλιο και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία συναπαντήματος, γλεντιού και αναβίωσης τοπικών παραδόσεων και εθίμων για τους χιλιάδες μετανάστες από τις μακρινές χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας που ζουν στην Κύπρο.

Οι άνθρωποι αυτοί, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έφτασαν στη χώρα μας ως οικονομικοί μετανάστες, δεν χρειάζονται λούσα και πολυτέλειες για να διασκεδάσουν με τη ψυχή τους.

Φοράνε αμαρκέ μα χρωματιστά ρούχα με μηδαμινή χρηματική αξία, κάνουν πίκνικ στο γρασίδι, χορεύουν δημοσίως ακομπλεξάριστα, χαμογελούν και σου λένε ευχαριστώ όταν τους βγάζεις φωτογραφία και χαίρονται τους ανοιχτούς, πράσινους χώρους της χώρας μας με τρόπο που εμείς σχεδόν ποτέ και κακώς δεν το πράττουμε.

Στο φεστιβάλ τους είδαμε να συμμετέχουν μαζικά σε παραδοσιακά τους παιχνίδια, όπως είναι το σπάσιμο ξύλινων κουμπαράδων και το συναγωνιστικό και ομαδικό τράβηγμα σχοινιού, να παίζουν θέατρο, να χορεύουν ομαδικά και ατομικά, να συμμετέχουν με σεβασμό σε θρησκευτικές τελετές με φωτιές, τύμπανα και ανανάδες, και να περιμένουν πολιτισμένα και με υπομονή σε ουρά για να σερβιριστούν, κρατώντας πολύχρωμες ομπρέλες για προστασία από τον ήλιο.

Οι βουδιστές «ιερείς» δεν κουβαλάνε μαζί τους χρυσάφι, ούτε βρίσκονται αποκομμένοι ή σε περίοπτη θέση από τους υπόλοιπους της κοινότητας (πετύχαμε μάλιστα έναν να μιξάρει μουσική μαζί με τον DJ) ενώ οι φολκλόρ τους μουσικές είναι μελωδίες εύηχες και ευχάριστες που εύκολα μπορούν να σε παρασύρουν σε ρυθμούς χορευτικούς.



Υ.Γ  Το παραδοσιακό σριλανκέζικο, μη αλκοολούχο ποτό με την ονομασία «Faluda» ίσως και να είναι το πιο απλό μα σοφιστικέ ρόφημα που ήπιαμε ποτέ. Γίνεται με τριαντάφυλλο, γάλα, παγωτό καραμέλα και καρπούς κάσα-κάσα. Απίθανο.

 

 

Ιδού και οι φωτογραφίες που βγάλαμε:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ