Μια συναυλία από το πουθενά, μια Κυριακή απόγευμα, στη Λευκωσία [βίντεο]

Καθόμαστε απόγευμα Κυριακής στο Καφενείο ο Πλάτανος, στο πανέμορφο παλιό Καϊμακλί, και απολαμβάνουμε φραπέ και παγωτό Παπαφιλίππου. Ξαφνικά, κάτι «ύποπτο» εκτυλίσσεται τριγύρω μας.

 


Article featured image
Article featured image

Τρεις τύποι κουβαλάνε κάμερες, ένας τέταρτος καταφθάνει με κονσόλα ήχου, ενώ κατά διαστήματα παρκάρουν στην προσκείμενη περιοχή και κατεβαίνουν από το αυτοκίνητο κάποιες κοπέλες με τα -πακεταρισμένα στις θήκες- μουσικά τους όργανα.

Το κυριακάτικο δειλινό ήταν θαυμάσιο, ο ήλιος έλουζε την περιοχή απ’ άκρη σ’ άκρη, ο κόσμος χαλαρός, άλλοι με τον καφέ στο χέρι και άλλοι με τα τραπουλόχαρτα, οι περαστικοί δεκάδες (με ποδήλατα, skateboards, αυτοκίνητα, λεωφορεία, αλλά και πεζοί) και το όλο σκηνικό πολύ κινηματογραφικό αλλά και μυστήριο ταυτόχρονα. «Τι θα γίνει άραγε;» σκέφτονται οι περισσότεροι.

Η ώρα που θα μαθαίναμε τελικά τι ακριβώς θα συμβεί, δεν άργησε να έρθει.

Όλοι ξέρουμε τι γίνεται στην περίπτωση που δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό...

 



Όχι πως στην περίπτωση των συναυλιών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου ισχύει αυτό, αφού τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί πάρα πολύ το ακροατήριο στις συναυλίες της σε θέατρα και άλλους κλειστούς χώρους, με το να αποπειραθεί όμως να βγει από το πλαίσιο (φυσικό και νοητό) που ορίζει το θέατρο, αδιαμφισβήτητα θα καταφέρει να «κερδίσει» ακόμα περισσότερους μουσικόφιλους.

Αυτό ακριβώς έγινε την Κυριακή!

 

Η αρχή έγινε με τους Amiche String Quartet, την Κυριακή 19 Μαΐου, οι οποίοι έπαιξαν εντελώς απροειδοποίητα στο «Καφενείο ο Πλάτανος» στο παλιό Καϊμακλί.

Τα στοιχεία του αιφνιδιασμού, της έκπληξης, του θαυμασμού, της ικανοποίησης, της χαράς και της ευφορίας ήταν διάχυτα στο χώρο. Μπόλικα ήταν φυσικά και τα χαμόγελα που ζωγραφίζονταν ως διά μαγείας στα πρόσωπα, τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών (έως πολύ μικρών παιδιών σε κάποιες περιπτώσεις).

 



 

Για την ιστορία, οι Amiche String Quartet, ένα σχήμα που απαρτίζεται από τις τέσσερεις μουσικούς της ΣΟΚ και πάνω απ’ όλα φίλες -εξ ου και επέλεξαν για όνομα του σχήματος τους το Amiche που σημαίνει «φίλοι» στα ιταλικά- Ayse Karaoglan (βιόλα), Anna Wrobel (βιολί), Ewa Bartmann (βιόλα) και Μιράντα Παπανεοκλέους (τσέλλο), έπαιξαν ένα κουαρτέτο για έγχορδα του Beethoven.



Δείτε εδώ το δεύτερο, το τρίτο και το τέταρτο μέρος της συναυλίας στον Πλάτανο.

 

Αν λοιπόν έτυχε να ακούσεις για τους Gangs of CY ή αν πιάσει κάτι το αυτί σου για αυτούς την τρέχουσα περίοδο, πλέον ξέρεις περί τίνος πρόκειται.


Πρόκειται για μουσικούς της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου οι οποίοι «δραπέτευσαν» από το θέατρο, βρίσκονται ανάμεσά μας και παίζουν απροειδοποίητα σε διάφορα cafes της Λευκωσίας.


Σκοπός της πρωτοβουλίας των μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου με τον τίτλο-ομπρέλα «One for All», μέσα στην οποία εντάσσεται και το project Gangs of Cy, δεν είναι άλλος από το να βγάλει τη μουσική της ορχήστρας έξω στην πόλη. Στο πλαίσιο αυτό, σχήματα όπως το Papageorgio String Quartet, το The Dark Road Ensemble, το T-4-2, αλλά και το Amiche String Quartet που έπαιξε στο πρώτο gig στον Πλάτανο, θα εμφανίζονται αυτή την περίοδο, σε ανύποπτο χρόνο, σε διάφορα μαγαζιά (κυρίως cafes) της πρωτεύουσας.

 



Ως εκ τούτου, να έχετε μάτια και αυτιά ανοικτά!

 

Η κινηματογράφηση και το μοντάζ του gig στον Πλάτανο έγινε από το crew του SIGMALIVE και ο ήχος από το HOOK recording art studio.

Χορηγοί επικοινωνίας του project Gangs of Cy είναι η CITY και το SIGMALIVE.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ