Πώς διατηρείται ο Λένιν ταριχευμένος εδώ και 90 χρόνια

Μπορεί ο Βλαντιμίρ Λένιν να πέθανε πριν 90 χρόνια ωστόσο το πτώμα του παραμένει «αναλλοίωτο» χάρη στο Κέντρο Βιοϊατρικής Έρευνας και Τεχνολογίας («Ρωσικό Ινστιτούτο Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών της Ρωσικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών»).

 


Article featured image
Article featured image

Στο αποκορύφωμα της η ομάδα απασχολούσε διακόσιους επιστήμονες οι οποίοι σύμφωνα με έκθεση του Jeremy Hsu στο Scientific American προτιμούσε να διατηρηθεί το σχήμα, το βάρος, το χρώμα και η ευελιξία του σώματος απ’ ότι οι βιολογικοί ιστοί.

Η σορός του επαναστάτη εκτίθεται σε μαυσωλείο στην Κόκκινη Πλατεία, στο κέντρο της Μόσχας. Η είσοδος είναι δωρεάν και επιτρέπεται καθημερινά, εκτός από γιορτές, Δευτέρες και Παρασκευές.

Φέτος, Ρώσοι αξιωματούχοι έκλεισαν την Κόκκινη Πλατεία, έτσι ώστε οι επιστήμονες να μπορέσουν να προετοιμάσουν το σώμα για τη δημόσια επίδειξη κατά τη διάρκεια της 145ης επετείου των γενεθλίων του Λένιν -που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη που πέρασε.

Ο Alexei Yurchak, καθηγητής κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας αναφέρει ότι μια ήπια χλωρίνη χρησιμοποιείται συχνά για την αντιμετώπιση περιστασιακών λεκέδων από μύκητες στο πρόσωπο του Λένιν.

Το δέρμα μελετάται κάθε εβδομάδα χρησιμοποιώντας όργανα ακριβείας που μπορούν να μετρήσουν την υγρασία, το χρώμα και το περίγραμμα ώστε να ψάξουν για σημάδια αφυδάτωσης.

Κάθε δύο χρόνια το σώμα του Βλαντιμίρ Λένιν βυθίζεται σε ένα λουτρό γλυκερόλης και οξικού καλίου για τριάντα ημέρες - μια τεχνική που οι επιστήμονες λένε θα μπορούσε να κάνει το σώμα να διαρκεί για αιώνες.

 



Ο εγκέφαλος του αφαιρέθηκε προτού βαλσαμωθεί το σώμα του. Η σοβιετική κυβέρνηση ανάθεσε στο γνωστό Γερμανό επιστήμονα νευρολογίας Όσκαρ Φογκτ να μελετήσει τον εγκέφαλο του Λένιν για να εντοπίσει την ακριβή θέση των κυττάρων του εγκεφάλου που είναι αρμόδια για τη μεγαλοφυΐα.

Το Ίδρυμα Εγκεφάλου δημιουργήθηκε στη Μόσχα για αυτόν το λόγο. Ο Φογκτ δημοσίευσε ένα έντυπο για τον εγκέφαλο το 1929 όπου ανέφερε ότι μερικοί πυραμιδικοί νευρώνες στο τρίτο στρώμα του εγκεφαλικού φλοιού του Λένιν ήταν πολύ ανεπτυγμένοι. Εντούτοις το συμπέρασμα της συνάφειάς του στη μεγαλοφυΐα αμφισβητήθηκε. Η εργασία του Φογκτ θεωρήθηκε από τους Σοβιετικούς σαν ανεπαρκής. Η περαιτέρω έρευνα συνεχίστηκε από σοβιετική ομάδα, αλλά η εργασία για τον εγκέφαλο του Λένιν δεν κοινοποιήθηκε. Σύγχρονοι ανατομιστές δεν θεωρούν πλέον ότι η μορφολογία μπορεί μόνη της να καθορίσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.


Πηγή: Huffington Post

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ