Στην Κύπρο ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ

Το Ίδρυμα ARTos σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε φέρνουν για πρώτη φορά στην Κύπρο προγράμματα προβολών από ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο: του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen.



 


Article featured image
Article featured image

Το Oberhausen αποτελεί κομμάτι του έντονα φορτισμένου τομέα των ταινιών μικρού μήκους για πάνω από 50 χρόνια τώρα. Λειτουργεί ως καταλύτης και βιτρίνα για τις σύγχρονες εξελίξεις, ένα φόρουμ για συνήθως έντονες συζητήσεις, ένα μέσο ανακάλυψης νέων τάσεων και ταλέντων, και ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς ταινιών μικρού μήκους σε όλο τον κόσμο.

Κατά μέσο όρο, περίπου 6.000 ταινίες υποβάλλονται ετησίως, περίπου 500 ταινίες προβάλλονται στο πλαίσιο των προγραμμάτων του φεστιβάλ ενώ οι πάνω από 1.100 διακεκριμένοι επαγγελματίες αυτής της βιομηχανίας αποτελούν την απόδειξη.

Εδώ και πέντε δεκαετίες, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Oberhausen έχει γίνει μια από τις πιο σεβαστές εκδηλώσεις ταινιών ανά το παγκόσμιο - ένας χώρος όπου δημιουργοί ταινιών και καλλιτέχνες, από τον Roman Polanski μέχρι τη Cate Shortland και από τον George Lucas μέχρι τη Pipilotti Rist έχουν παρουσιάσει τις πρώτες τους ταινίες.

Το Oberhausen έχει καταφέρει να υποκινήσει διάφορες πολιτικές και αισθητικές εξελίξεις, όπως για παράδειγμα το Oberhausen Μανιφέστο, το οποίο είναι ίσως το πιο σημαντικό ομαδικό έγγραφο στην ιστορία του γερμανικού κινηματογράφου.

Προγράμματα προβολών του φεστιβάλ θα προβληθούν στις 13  και 14 Μαΐου 2015, στο Ίδρυμα ARTos στη Λευκωσία ενώ περαιτέρω προβολές έχουν διευθετηθεί για τις 5 Ιουνίου  στον Πολιτιστικό Χώρο «ΤΕΧΝΟ.ΠΟΛΙΣ 20» στην Πάφος και στις 6 και 7 Ιουνίου στο Μουσείο Πιερίδη στη Λάρνακα, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Λάρνακας. 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ