Αύριο ξημερώματα θα συντριβεί το διαστημόπλοιο που πέφτει χωρίς έλεγχο στη Γη

Αύριο τα ξημερώματα (Παρασκευή, 8/5) αναμένεται να συντριβεί στη Γη το διαστημόπλοιο που εδώ και λίγες μέρες πέφτει προς τον πλανήτη μας ανεξέλεγκτα.

 


Article featured image
Article featured image

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό που ακριβώς θα συντριβεί αλλά το σίγουρο είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του θα καεί από την τριβή της ατμόσφαιρας, προτού φθάσει στη Γη.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι 10-40% της στερεάς μάζας του σκάφους Progress θα επιβιώσει της τριβής και θα πέσει πιθανότητα σε κάποιο ωκεανό. Τα κομμάτια του αναμένεται να σκορπιστούν σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

Πάντως, η πιθανότητα τα συντρίμμια να κτυπήσουν άνθρωπο είναι μια στις 10.000.

Το ανώτερο στέλεχος του κέντρου ελέγχου επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, Holger Krag, είπε ότι επικρατεί ακόμη αβεβαιότητα ως προς την τοποθεσία συντριβής.

«Εξαρτάται από την ηλιακή δραστηριότητα» είπε ο Krag και πρόσθεσε ότι λίγες ώρες πριν την είσοδο του σκάφους στην ατμόσφαιρα τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν.

«Προς το παρόν πρέπει να ζούμε με αυτές τις αβεβαιότητες».

Όπως αποδείχθηκε, το διαστημικό σκάφος υπέστη βλάβη και τέθηκε εκτός ελέγχου. Οι προσπάθειες να το ελέγξουν από τη Γη δεν καρποφόρησαν. Ταξιδεύει με ταχύτητα 16,000 μίλια την ώρα και περιστρέφεται 360 μοίρες κάθε πέντε δευτερόλεπτα.

Τόσο η Ρωσία όσο και η ΝΑΣΑ διαβεβαιώνουν πως τα έξι μέλη του πληρώματος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν επαρκείς προμήθειες και δεν κινδυνεύουν. Ο ΔΔΣ θα ανεφοδιαστεί από αμερικανικό διαστημικό σκάφος στις 19 Ιουνίου. Από τους έξι αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά στον σταθμό ζητήθηκε να κάνουν οικονομία στις προμήθειες τους.

Ο διευθυντής της Ρωσικής Υπηρεσίας Διαστήματος Igor Komarov δήλωσε ότι το συνολικό κόστος της αποστολής ανέρχεται στα 50.7 εκατ. δολάρια Αμερικής. Το σκάφος μετέφερε προμήθειες για τους αστροναύτες βάρους τριών τόνων που περιλαμβάνουν φαγητό, νερό, καύσιμα κ.α.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ