Ο πονοκέφαλος του παγωτού [βίντεο]

Η έκρηξη γεύσεων που συνοδεύει την πρώτη επαφή της γλώσσας μας με το παγωτό είναι μια απερίγραπτα απολαυστική εμπειρία.

 


Article featured image
Article featured image

Μερικές φορές, όμως, η εμπειρία αυτή καταστρέφεται από έναν οξύ πόνο που διαπερνά το κεφάλι, το λεγόμενο brain freeze.

Σύμφωνα με την IHS, ο «πονοκέφαλος του παγωτού» είναι «αποτέλεσμα της κατάποσης ή εισπνοής κάποιου παγωμένου ερεθίσματος», γι' αυτό και μία ακόμη εναλλακτική ονομασία του είναι Πονοκέφαλος Ψυχρού Ερεθίσματος (Cold Stimulus Headache). Αυτό το είδος κεφαλαλγίας μπορεί να προκληθεί από το παγωτό, μια γρανίτα, ένα milkshake ή κάποιο άλλο αντίστοιχο γλύκισμα.

Ο «πονοκέφαλος του παγωτού» γίνεται αισθητός στο πρόσθιο τμήμα του κεφαλιού ή στα πλάγια του κεφαλιού, είναι όμως πιο πιθανό να εκδηλωθεί και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.

Φαίνεται να εκδηλώνεται όταν το ψυχρό ερέθισμα αγγίζει τον ουρανίσκο ή το οπίσθιο τοίχωμα του φάρυγγα και κατ' επέκταση αυξάνεται απότομα η ροή αίματος στην πρόσθια εγκεφαλική αρτηρία. Το κρύο αίμα προκαλεί ταχεία διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων και αυξάνεται η πίεση που ασκείται στους ιστούς του εγκεφάλου. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιεί τον πόνο.

Ο «πονοκέφαλος του παγωτού» είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί όταν ο καιρός είναι ζεστός και φάμε το παγωτό ή τη γρανίτα πολύ γρήγορα. Δεν αποκλείεται όμως να νιώσουμε τον αιφνίδιο πόνο και όταν απολαμβάνουμε το γλύκισμα με πιο αργό ρυθμό.


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ