Ποιους προτιμάνε τα κουνούπια;

Οι επιστήμονες πασχίζουν εδώ και χρόνια να κατανοήσουν τους ακριβείς μηχανισμούς που καθιστούν ορισμένους ανθρώπους «πόλο έλξης» για τα κουνούπια.

 


Article featured image
Article featured image

Πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα υπέδειξαν ότι τα κουνούπια προσελκύονται από την οσμή του σώματος.

Παράλληλα, έχει παρατηρηθεί εμπειρικά ότι συγγενικά πρόσωπα είναι πιο πιθανό να προσελκύουν στον ίδιο βαθμό τα κουνούπια. Έτσι, η ομάδα των ερευνητών από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θέλησε να δοκιμάσει στην πράξη τη θεωρία, ώστε να διαπιστώσει αν τα γονίδια πράγματι παίζουν ρόλο στη διαδικασία προσέλκυσης του δίπτερου εντόμου.

Στο πλαίσιο της πιλοτικής μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Plos One, εξετάστηκαν 19 ζεύγη διζυγωτικών διδύμων και 18 ζεύγη μονοζυγωτικών διδύμων. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε μια σειρά από τεστ, βάσει των οποίων οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πιθανότητες ένα άτομο να προσελκύει μαζικά τα κουνούπια πιθανώς εξαρτώνται από τα κληρονομούμενα γονίδια που καθορίζουν την οσμή του σώματος.

Πρόκειται για την πρώτη επιστημονική μελέτη που υποδεικνύει ότι υπάρχει γενετική βάση στη διαδικασία που ακολουθούν τα κουνούπια προκειμένου να επιλέξουν το «θύμα» τους.


[πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ