Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στις Κάννες για τον «Αστακό» του Λάνθιμου

Η ώρα της αλήθειας για τον «Αστακό» του Γιώργου Λάνθιμου, της πρώτης ελληνικής παραγωγής μετά το «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (1998) στο διαγωνιστικό τμήμα του μεγαλύτερου κινηματογραφικού φεστιβάλ του κόσμου, έφθασε το βράδυ της Κυριακής.

 


Article featured image
Article featured image

Ο «Αστακός» έλαβε το βραβείο Κριτικής Επιτροπής, που είναι η μεγαλύτερη διάκριση για ελληνική ταινία στις Κάννες μετά το έπος του Θοδ. Αγγελόπουλου πριν από 17 χρόνια.

Από το πόντιουμ ο Γιώργος Λάνθιμος ευχαρίστησε την επιτροπή και τον Τιερί Φρεμό, καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ καθώς και τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου. «Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσα να κάνω αυτήν την ταινία».

Ο Έλληνας σκηνοθέτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τους συμπαραγωγούς του «απ’ όλον τον κόσμο» καθώς και τους ηθοποιούς του «που μου επέτρεψαν να τους μεταφέρω την ιστορία μου και κατάλαβαν το όραμά μου».

Σε ότι αφορά στον Χρυσό Φοίνικα για το 2015, οι πρόεδροι της Κριτικής Επιτροπής, Τζόελ και Ήθαν Κοέν, επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά που τους ήθελαν να κάνουν την έκπληξη την τελευταία στιγμή:

Ο Χρυσός Φοίνικας απονεμήθηκε στην ταινία «Dheepan» του Ζακ Οντιάρντ, γεγονός που σήμανε ότι μεγάλος χαμένος της βραδιάς ήταν η πολυσυζητημένη «Νεότητα» του Σορεντίνο, που έφυγε χωρίς κανένα βραβείο. Το «Dheepan» είναι μια ταινία για έναν πολεμιστή Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα που διαφεύγει στη Γαλλία κάνοντας δουλειές του ποδαριού.


Πηγή: Τα Νέα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ