Οι ιστορίες των 10 πιο ακριβών πινάκων

Σύμβολα δύναμης αλλά και έμπνευσης έχουν αλλάξει χέρια για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

 


Article featured image
Article featured image

Τα έργα που φιλοτέχνησαν οι σημαντικότεροι καλλιτέχνες του 19ου και 20ου αιώνα, έχουν βρεθεί στην κατοχή πάμπλουτων συλλεκτών, Ναζί αλλά και … κλεφτών.

Οι ακριβότεροι πίνακες της ιστορίας της τέχνης, με αφορμή την πώληση της ελαιογραφίας του Γκογκέν «Nafea Faa Ipoipo» (Πότε θα Παντρευτείς;) που έσπασε όλα τα ρεκόρ, έχουν να «διηγηθούν» απίστευτες ιστορίες.

Τριακόσια εκατομμύρια δολάρια ήταν το μυθικό ποσό με το οποίο πουλήθηκε η ελαιογραφία του Πολ Γκογκέν «Nafea Faa Ipoipo» (Πότε θα Παντρευτείς;) του 1892 με αποτέλεσμα να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ σε πώληση έργου τέχνης (βλέπε κεντρική φωτογραφία).

Ποια, έργα, όμως, ακολουθούν στη λίστα με τους ακριβότερους πίνακες όλων των εποχών;



Νούμερο 2: Paul Cezanne: The Card Players (Σημερινή τιμή: 274 εκ δολάρια)

274 εκ. δολάρια)

Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε ο πίνακας του Πολ Σεζάν «Οι χαρτοπαίχτες», ο οποίος, ως γνωστόν, πωλήθηκε έναντι 250 εκατ. δολαρίων. Τον πούλησε ο εφοπλιστής Γιώργος Εμπειρίκος στην βασιλική οικογένεια του Κατάρ τον Φεβρουάριο του 2012. Τα τελευταία χρόνια η βασιλική οικογένεια του Κατάρ έχει συγκεντρώσει μια εντυπωσιακή ομάδα έργων, μοντέρνων και σύγχρονων καλλιτεχνών όπως οι Mark Rothko, Damien Hirst και Paul Cézanne.

 

Νούμερο 3: Jackson Pollock: No. 5, 1948 (Σημερινή τιμή: 165,4 εκ. δολάρια)

 165, 4 εκ. δολάρια)

Το 2006, ο μουσικός παραγωγός και συνιδρυτής της Dreamworks Ντέιβιντ Γκέφεν πούλησε το «No. 5, 1948» του Jackson Pollock  σε ανώνυμο αγοραστή για 140 εκατομμύρια δολάρια. Οι New York Times έγραψαν ότι πρόκειται για τον μεγαλοεπενδυτή Ντέιβιντ Μαρτίνεζ, ο οποίος, όμως, το αρνείται μέχρι σήμερα.

 

Νούμερο 4: Willem de Kooning: Woman III (Σημερινή τιμή: 162,4 εκ δολάρια)

W. de Kooning, Woman III (σημερινή τιμή 162,4 εκ. δολάρια)

Ο πίνακας ανήκε στην περίφημη συλλογή του Σάχη της Περσίας. Μετά την ισλαμική επανάσταση του ’79 ο πίνακας κρύφτηκε λόγων των νέων συντηρητικών κανόνων. Το 1994 ανταλλάχθηκε σε μια κρυφή συναλλαγή με τον Ντέιβιντ Γκέφεν, ο οποίος παραχώρησε ένα πολύτιμο ισλαμικό χειρόγραφο του 16ου αιώνα. Το 2006 ο Γκέφεν τον πούλησε στον Αμερικανό hedge fund manager Στίβεν Α. Κοέν για 137,5 εκατομμύρια δολάρια .

 

Νούμερο 5: Pablo Picasso: Le Reve (Σημερινή τιμή: 158,5 εκ. δολάρια)

 158, 5 εκ. δολάρια)

Ο ζωγράφος έφτιαξε αυτό το πορτρέτο της ερωμένης του Marie-Therese Walter το 1932. Αφού άλλαξε πολλές φορές χέρια, αγοράστηκε για 60 εκατομμύρια δολάρια το 2001 από τον μεγιστάνα των καζίνο Στηβ Γουίν. Το 2006 ο Γουίν είχε αποφασίσει να τον πουλήσει και ενώ τον επιδείκνυε με καμάρι στους φίλους του για τελευταία φορά, με μια αδέξια κίνηση του αγκώνα του άνοιξε στον πίνακα μια τρύπα 15 εκατοστών. Ο αγοραστής έκανε πίσω, ο πίνακας επιδιορθώθηκε για 90.000 δολάρια, ο Γουίν τον κράτησε άλλα επτά χρόνια και τελικά τον πούλησε το 2013 στον Στίβεν Α. Κοέν για 155 εκατομμύρια δολάρια.

 

 

Νούμερο 6: Gustav Klimt: Portrait of Adele Bloch-Bauer (Σημερινή τιμή: 158,4 εκ. δολάρια)

 158,4 εκ. δολάρια)

Ο Κλιμτ ολοκλήρωσε τον πίνακα το 1905 και θεωρείται το τελειότερο δημιούργημα της «χρυσής» περιόδου του. Ήταν παραγγελία και αγορά του Αυστριακού βιομήχανου Ferdinand Bloch-Bauer και απεικονίζει τη συζυγό του. Όταν εκείνος εγκατέλειψε τη Βιέννη με τον ερχομό των Ναζί, οι πίνακες έμειναν στη χώρα και κατασχέθηκαν. Το 2006 ο μεγιστάνας των καλλυντικών Lauder αγόρασε το «Portrait of Adele Bloch-Bauer» του Klimt για 135 εκατομμύρια δολάρια από την ανιψιά του Bloch-Bauer. Μέχρι σήμερα ο πίνακας εκτίθεται στην γκαλερί Lauder της Νέας Υόρκης.

 

Νούμερο 7: Vincent van Gogh: Portrait of Dr. Gachet (Σημερινή τιμή: 152 εκ. δολάρια)

 152 εκ δολάρια)

Το 1990 οι κληρονόμοι του Βαν Γκογκ πούλησαν το πορτρέτο του γιατρού Gachet (για τον οποίο ο Βαν Γκογκ είχε πει ότι στο πρόσωπό του συνάντησε έναν αληθνό φίλο) για 82,5 εκατομμύρια δολάρια στον Ιάπωνα βιομήχανο Ryoei Saito ο οποίος δήλωσε πως θα αποτεφρώσει τον πίνακα μαζί με τη σορό του όταν πεθάνει. Από το 1996 κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, έχει πουληθεί άλλες δύο φορές από τότε σε άγνωστους αγοραστές.

 

Νούμερο 8: Francis Bacon: Three studies of Lucien Freud (Σημερινή τιμή: 145 εκ. Δολάρια)

 145 ελ δολάρια)

Τον Νοέμβριο του 2013 κατέγραψε νέο παγκόσμιο ρεκόρ το ακριβότερο έργο τέχνης, το «Τρεις μελέτες του Λούσιαν Φρόιντ», έργο του Φράνσις Μπέικον, που πουλήθηκε από τον οίκο Christie’s έναντι 103,9 εκατ. ευρώ.

 

Νούμερο 9: Pierre-Auguste Renoir: Bal du Moulin de la Galette (Σημερινή τιμή: 143,9 εκ. Δολάρια)

 143,9 εκ. δολάρια)

Το ιμπρεσιονιστικό αυτό αριστούργημα φτιάχτηκε από τον Ρενουάρ το 1876 και αποτελεί μια μικρότερη έκδοση του ίδιου πίνακα που εκτίθεται στο Musée d’Orsay. Πουλήθηκε το 1990 σε τιμή-ρεκόρ στον Ιάπωνα Ryoei Saito ο οποίος είχε δηλώσει πως θα τον κάψει και αυτόν μαζί με τη σορό του και το πορτρέτο του Dr. Gachet του Βαν Γκογκ. Ο πίνακας, όμως, πουλήθηκε ξανά για άγνωστο ποσό, πιθανότατα σε Ελβετό συλλέκτη.

 

Νούμερο 10: Pablo Picasso: Garçon à la pipe (Σημερινή τιμή: 131,1 εκ. δολάρια)

P. Picasso, Garcon a la pipe (σημερινή τιμή 131,1 εκ. δολάρια)

Ο πίνακας του Πικάσο «Garçon à la pipe» το 2004 πουλήθηκε σε δημοπρασία από την πάμπλουτη οικογένεια Whitney για 104 εκατομμύρια δολάρια στον Ιταλό βιομήχανο Guido Barilla του ομώνυμου γκρουπ. Οι κριτικοί τέχνης κατέκριναν το ύψος του ποσού υποστηρίζοντας πως αντικειμενικά το συγκεκριμένο έργο δεν τα άξιζε και πως ο αγοραστής πλήρωσε απλώς το όνομα Πικάσο.

 

Κλέφτες, συλλέκτες και εκατομμύρια δολάρια: μερικές επίσης «ακριβές» ιστορίες

Το έργο του Edvard Munch «The Scream» πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s για 119,9 εκατομμύρια δολάρια. Ο πλέον αγαπημένος πίνακας των κλεφτών (έχει γίνει στόχος τους το 1994 και το 2004) υπάρχει σε τέσσερα αντίτυπα, τα οποία ο καλλιτέχνης δημιούργησε μεταξύ 1893 και 1910. Τα τρία βρίσκονται στη Νορβηγία, στην Εθνική Πινακοθήκη του Όσλο και στο Munch Museum. Η έκδοση από παστέλ δεν είχε καμία τέτοια περιπέτεια και πουλήθηκε το 2012 από τον Νορβηγό επιχειρηματία Petter Olsen στον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Leon Black.

Το έργο του Πικάσο «Nude, Green Leaves, and Bust» πουλήθηκε σε ανώνυμο αγοραστή από τον οίκο Christie’s το 2010 για 106, 5 εκατομμύρια δολάρια. Ήταν μέρος της περιουσίας του Frances Lasker Brody.

Ο δισεκατομμυριούχος Lily Safra με έδρα το Λονδίνο φημολογείται ότι είναι ο αγοραστής του γλυπτού «Walking Man I» του  Alberto Giacometti, το οποίο πουλήθηκε το 2010 από τον οίκο Sotheby’s για 104 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2008, ο συλλέκτης Annibale Berlingieri πούλησε σε ιδιώτη, 100 εκατομμύρια δολάρια τον πίνακα «Eight Elvis» του Andy Warhol.

Το 2006 ο Γεωργιανός δισεκατομμυριούχος Bidzina Ivanishvili πλήρωσε  95,2 εκατομμύρια δολάρια για τον πίνακα του Πάμπλο Πικάσο με τίτλο «Dora Maar au chat».


[πηγη]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ