Για το Σύμφωνο Συμβίωσης, του Αύγουστου Κορτώ

Λίγο πριν από την άφιξή του στην Κύπρο, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ γράφει αποκλειστικά για την City σχετικά με το Σύμφωνο Συμβίωσης.

 


Article featured image
Article featured image

Κάποια μέλη της κοινότητας θεωρούν ότι το να ονειρεύεσαι να κάνεις οικογένεια με τον άνθρωπο της καρδιάς σου είναι μια μικροαστική αναπαραγωγή της ετεροκανονικής παράδοσης, που στερεί από τους γκέι τη μοναδικότητά τους. 

Κάθε άποψη είναι σεβαστή, και σαφώς οι διεκδικήσεις ενός δικαιώματος επ' ουδενί δεν σημαίνει επιβεβλημένη προσαρμογή σε πρότυπα και νόρμες ζωής που δεν σου ταιριάζουν. Ωστόσο, για πολλές και πολλούς από εμάς, υπήρξε και παραμένει όνειρο ζωής να μοιραστούμε τα χρόνια που μας απομένουν με το ταίρι μας, και μαζί του να φτιάξουμε μια οικογένεια, με παιδιά - και γιατί όχι, εγγόνια - που θα προσπαθήσει να αποφύγει τα λάθη των οικογενειών που μας έφεραν στον κόσμο: έναν πυρήνα αγάπης και συμπαράστασης όπου κάθε ανθρώπινη ανάγκη και έκφραση θεωρείται αποδεκτή, κι όπου η ευτυχία και το κυνήγι της δεν υπόκεινται σε όρους, προκαταλήψεις ή απαγορεύσεις. 


Αποδοχή και αποκήρυξη της μισαλλοδοξίας σημαίνει να μάθεις να χαίρεσαι με τη χαρά των άλλων


Αν ένα πράγμα μας διδάσκουν οι αγώνες των ηρωικών προκατόχων μας για ελευθερία, ισότητα, και κοινωνική δικαιοσύνη, είναι ότι όχι μόνο πρέπει να αποφεύγουμε τις εξουσιαστικές συμπεριφορές όταν πρόκειται για τα δικαιώματα και τις επιδιώξεις των συνανθρώπων μας που σε τίποτε δεν επιβαρύνουν τη ζωή μας, αλλά να χαιρόμαστε με τη χαρά του, να τον αποδεχόμαστε ως ίσο μας όσο κι αν οι προσωπικές του επιλογές δεν συμβαδίζουν με τις δικές μας. 

Ένα παράδειγμα; Μπορεί κάποιος - όπως κι εγώ, άλλωστε - να μην πατάει το πόδι του σε εκκλησία, όμως αυτό δεν σημαίνει πως οι συμπολίτες του που επιθυμούν να τελέσουν θρησκευτικό γάμο θα έπρεπε να στερούνται αυτού του δικαιώματος. Απεναντίας, αποδοχή και αποκήρυξη της μισαλλοδοξίας σημαίνει να μάθεις να χαίρεσαι με τη χαρά των άλλων, και όταν, λόγου χάρη, μια φίλη ή ένας φίλος σου επιλέγουν να ενώσουν τις ζωές τους μέσω του γαμήλιου μυστηρίου στο οποίο πιστεύουν, να μπορείς να γιορτάσεις μαζί τους, και να ευχηθείς το ίδιο που εύχεσαι για τον εαυτό σου: να ζήσουν την ευτυχία και την πληρότητα που ονειρεύονται. 


Εύχομαι όλες οι ανισότητες και οι κακοδαιμονίες που βασανίζουν σήμερα τις μεινότητες, να αποτελούν οριστικά πλέον κομμάτια μας οριστικά ξεπερασμένης εποχής


Ως παντρεμένος πλέον, με πολιτική τελετή, έχω να πω πως ακόμα και οι παραδόσεις που σε κάποιους φαντάζουν τυπολατρικές συμβατικότητες ή παρωχημένοι θεσμοί, έχουν την αξία τους - κάθε συμβολισμός έχει αξία, όπως και κάθε εορτασμός που στο κέντρο τους έχουν την αγάπη δύο ανθρώπων, και τη λαχτάρα τους να μοιραστούν την ευτυχία τους με την οικογένεια που θα δημιουργήσουν. Κι εύχομαι, και ελπίζω, όχι μονάχα σύντομα οι πατρίδες μας να επιτρέπουν τον γάμο ατόμων του ιδίου φύλου και την τεκνοθεσία από τα ζευγάρια που προκύπτουν, αλλά όλες οι ανισότητες και οι κακοδαιμονίες που βασανίζουν σήμερα τις μεινότητες, η βία, ο σκοταδισμός, οι επιθέσεις και οι κάθε λογής διακρίσεις, να αποτελούν οριστικά πλέον κομμάτια μας οριστικά ξεπερασμένης εποχής. 

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή που μου κάνατε επιτρέποντάς μου να μοιραστώ μαζί σας τις λίγες αυτές σκέψεις, κι εύχομαι σε όλες και όλους, από τα βάθη της καρδιάς μου, να ζήσουν ελεύθερα, και να κερδίσουν την ευτυχία που λαχταρούν.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΦΙΛΟΥΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΣΕ 20 ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΕΘΕΣΕ ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΡΙΑ ΤΗΣ CITY


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ