«Για να απολυθώ, λογικά δεν είμαι καλή δασκάλα»

Γράμμα από μια αντικαταστάτρια δασκάλα προς τον Υπουργό Παιδείας.

 


Article featured image
Article featured image

Της Γαβριέλας Αντωνίου*

 

7 η ώρα το πρωί κύριε Υπουργέ. Ξύπνια απ’ τις 5 και σκέφτομαι… Για να απολυθώ, λογικά δεν είμαι καλή δασκάλα. Δεν υπάρχει άλλος λόγος. Αφού κι εσείς ο ίδιος λέτε παντού πως θέλετε να προσλάβετε τους καλύτερους των καλύτερων στην εκπαίδευση. Άρα εγώ δεν είμαι. Ωραία, ως εδώ όλα καλά.

Aς δούμε λίγο πως έχουν τα πράγματα. Αποφοίτησα το 2006 από το Πανεπιστήμιο Κύπρου κι από τότε για οκτώ χρόνια δουλεύω ως συμβασιούχoς και αντικαταστάτρια. Μέχρι σήμερα έχω συγκεντρώσει 4 μονάδες υπηρεσίας στον κατάλογο διοριστέων. Σημειώστε μάλιστα ότι τη σχολική χρονιά 2012-2013 διορίστηκα με σύμβαση και παρόλο που όλοι οι συνάδελφοί μου συνεχίζουν να συνεισφέρουν από τότε 1.5 % από το μισθό τους για να μην απολυθώ, την επόμενη σχολική χρονιά επέστρεψα πάλι ως αντικαταστάτρια!

Φάνηκα άτυχη όμως, γιατί την αν είχα την τύχη να αποφοιτούσα ένα χρόνο νωρίτερα, δε θα συζητούσαμε τώρα για εξετάσεις και θα ήταν όλα καλά κι ωραία. Θα ήμουν μόνιμη δασκάλα! Δυστυχώς, γεννήθηκα ένα χρόνο μετά και τώρα πρέπει ν’ αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας. Κάθε υποψήφιος απολυμένος όμως έχει το δικαίωμα να ξέρει τους λόγους που τον διώχνουν.

Θα’ θελα κι εγώ λοιπόν να μάθω το γιατί… Σε ποια σημεία κρίθηκα ακατάλληλη; Με ποιο έντυπο παρακολούθησης διδασκαλίας με είδε ο επιθεωρητής κι έκρινε πως πρέπει να πάω σπίτι μου; Μήπως με το έντυπο του ΔΜΕΑ, του BenHarris, του Flanders; Τώρα θα με ρωτήσετε που τα ξέρω όλα αυτά. Τελειώνουμε και το μεταπτυχιακό μας τώρα κύριε Υπουργέ της Παιδείας, για να γίνουμε  οι καλύτεροι, όπως εσείς μας ζητήσατε.

Στο μυαλό μου υπάρχει μια σύγχυση όμως. Τόσο καιρό νόμιζα πως με θεωρούσατε την καλύτερη. Για να μην με στείλετε ποτέ σε μια επιμόρφωση, σε ένα διήμερο εκπαιδευτικού, πάει να πει πως τα ήξερα όλα από μόνη μου. Για να μην στείλετε έναν επιθεωρητή να με δει και να με συμβουλέψει για οκτώ χρόνια, πάει να πει πως γνωρίζατε ήδη πόσο καλή ήμουν και εσείς και οι προκάτοχοι σας. Για να μην δικαιούμαι καν άδεια ασθενείας, ξέρατε πόσο εργασιομανής και φιλότιμη ήμουν που ακόμα και άρρωστη πήγαινα σχολείο. Με βάζατε να διδάσκω όλα τα μαθήματα χωρίς κάποια ουσιαστική βοήθεια και πάλι βγήκα ακατάλληλη!

Τώρα πρέπει να τελειώσω το μεταπτυχιακό, ν’ αποστηθίσω ένα σωρό θεωρίες, να περάσω τις εξετάσεις σας για να θεωρηθώ η καλύτερη. Χμ… ακόμα νιώθω μπερδεμένη! Πώς θα ξέρω πως είμαι η καλύτερη των καλύτερων; Σύμφωνα με αυτά που μαθαίνω στο μεταπτυχιακό, αποτελεσματικός εκπαιδευτικός είναι αυτός που κατέχει τους 8 παράγοντες του Δυναμικού Μοντέλου που είναι ο προσανατολισμός των μαθητών στην επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, η ορθή δόμηση του μαθήματος, η σωστή διαχείριση του διδακτικού χρόνου, η χρήση εμπεδωτικών ασκήσεων, η υποβολή ερωτήσεων,  η ανάπτυξη στρατηγικών μάθησης, η διαμόρφωση της τάξης ως περιβάλλον μάθησης και η αξιολόγηση του μαθητή. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να παρατηρηθούν ΜΟΝΟ κατά τη διάρκεια της διδασκαλίας κι όχι σε μια θεωρητική απάντηση που θα δοθεί στις εξετάσεις σας.

Μάλλον κι εδώ λάθος μου τα λένε.. ίσως και το μεταπτυχιακό να μην αξίζει... όπως και το πτυχίο του Πανεπιστημίου Κύπρου... για να επιμένετε στις εξετάσεις.. Οπότε δεν μένει τίποτε άλλο, παρά να περιμένω ν’ αποστηθίσω την ύλη που θα μου υποδείξετε εσείς και οι άλλοι ειδικοί που καμωθήκατε με τις εξετάσεις, για να τις περάσω και να νιώσω αυτάρκης και παντοδύναμη εκπαιδευτικός.

Άλλοι λένε πως όλη αυτή η « θεατρική παράσταση»  γίνεται για άλλους λόγους… Πολύ πιο σοβαρούς… Ποιον να πιστέψω;

Για να δούμε και ποια άποψη θα έχουν τα υπόλοιπα Κόμματα στην Βουλή όπου θα κριθεί το μέλλον μας. Θα συμφωνήσουν με τον  κύριο Υπουργό και το Κόμμα που τον στηρίζει, ότι πρέπει να απολυθούμε εμείς οι άσχετοι για να προσληφθούν οι καλύτεροι;

 

*Πρώην συμβασιούχος - νυν αντικαταστάτρια και υποψήφια ακατάλληλη εκπαιδευτικός

 (Aριθμός 341 στον υφιστάμενο κατάλογο διοριστέων δημοτικής εκπαίδευσης)


[Πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ