Καταγγέλλουν τον Δήμο Λεμεσού για οικοδομικές παρατυπίες [και διευκολύνσεις σε Δημοτικό Σύμβουλο]

Ομάδα πολιτών καταγγέλλει τον Δήμο Λεμεσού για οικοδομικές παρατυπίες στον πυρήνα της παλιάς πόλης και για σχετικές, παράνομες διευκολύνσεις σε μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου.

 


Article featured image
Article featured image

Η Πρωτοβουλία/Παρέμβαση για τα Διατηρητέα Λεμεσού καταγγέλλει μία πολεοδομική και οικοδομική παρατυπία, στην περιοχή Αγίας Τριάδας του Δήμου Λεμεσού, η οποία βρίσκεται εντός της Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα (ζώνης διατηρητέων οικοδομών) και του συμπαγούς ιστορικού και παραδοσιακού πυρήνα της πόλης.

Η συγκεκριμένη οικοδομή, σύμφωνα με την καταγγελία της ομάδας πολιτών, άρχισε να ανεγείρεται τον Οκτώβριο του 2014 και εφάπτεται διατηρητέων σπιτιών «επηρεάζοντας καθοριστικά τόσο την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, όσο και ένα κεντρικό σημείο του παλιού πυρήνα της πόλης».

Το γεγονός, προστίθεται, ότι «ο μελετητής και ιδιοκτήτης της ανεγειρόμενης οικοδομής είναι μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου Λεμεσού, με επιρροή και θέση εξουσίας, και κατά συνέπεια με την αναγκαία πρόσβαση και τις σχετικές διευκολύνσεις στις αρμόδιες πολεοδομικές αρχές, συνεπάγεται την ευνοϊκή μεταχείριση ή / και σύγκρουση συμφερόντων, λόγω της παραχώρησης αλλεπάλληλων χαλαρώσεων για τη συγκεκριμένη οικοδομή».

Σύμφωνα με σχετική έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, γράφει η ανακοίνωση, «ο τρόπος με τον οποίο ο Δήμος Λεμεσού προσέγγισε τα παράπονα πολιτών ενισχύουν περαιτέρω τις ανησυχίες για ευνοιοκρατία».

Η Πρωτοβουλία ζητά από τις αρμόδιες αρχές να αποκαταστήσουν άμεσα τις αλλεπάλληλες χαλαρώσεις που παραχωρήθηκαν παράτυπα και τονίζει ότι η ανέγερση της συγκεκριμένης οικοδομής έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά παράνομων ενεργειών, όπως οι κατεδαφίσεις ιστορικών και παραδοσιακών, διατηρητέων ή μη οικοδομών, η μετατροπή τους σε παρκινγκ και άλλες αυθαίρετες επεμβάσεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ