Ο γυμνισμός στην Κύπρο [NSFW]

Σε άλλα μεσογειακά νησιά και χώρες, μεταξύ των οποίων και η μητέρα Ελλάδα, υπάρχουν κάμποσες και γνωστές παραλίες γυμνιστών. Σε μπαρ και κρουαζιέρες, σε κάμπινγκ και ξενοδοχεία, γυμνοί από ιδεολογία άνθρωποι βρίσκουν παντού στην Ευρώπη την υγειά τους ενώ σε κάποιες, σπανιότερες περιπτώσεις, όπως στη νότια Γαλλία, κάνουν κατάληψη ακόμη και ολόκληρα χωριά.

Τι συμβαίνει στην Κύπρο;

 


Article featured image
Article featured image

Θολούρα, ασάφεια και αοριστία επικρατεί γύρω από το ακριβές νομοθετικό πλαίσιο για κυπριακές παραλίες γυμνιστών. Στην ουσία, όμως, και για την ακρίβεια ο γυμνισμός στο νησί μας παράνομος είναι που θεωρείται.

Κάποιες παραλίες, βεβαίως, στις οποίες συχνάζουν γυμνιστές υπάρχουν, εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα. Είναι αυτές που σε ταξιδιωτικούς οδηγούς ονομάζονται επίσης και ως «γκέι παραλίες», μιας και ομοφυλόφιλους άνδρες είναι κυρίως που προσελκύουν. Δύο βρίσκονται στη Λεμεσό, μία στην Αγία Νάπα και ακόμη μία στην Πάφο. Όλες τους είναι βραχώδεις, απόμερες και απομονωμένες ενώ ένα σχετικό σκαρφάλωμα για να τις προσεγγίσεις είναι απαραίτητο.

Γιατί, επομένως, οι ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες στο νησί μας δεν πάνε σε παραλίες γυμνιστών; Δεν πάνε όντως; Ο ΚΟΤ πώς αντιμετωπίζει το ζήτημα; Έχει ποτέ σκεφτεί να τον προωθήσει ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού;

Σε αυτούς που μια στοιχειώδη γνώση της κυπριακής, κοινωνικής πραγματικότητας, την έχουν, οι απαντήσεις είναι μάλλον προφανείς.

Μιλήσαμε, παρόλα αυτά, με ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με το θέμα για να μας πουν ξεκάθαρα τα τι και τα γιατί.

Το «καλωσόρισμα» σε μία από τις παραλίες στη Λεμεσό

 

Η νομοθεσία

Έκπληξη και .. παγωμάρα προκάλεσε η σχετική μας ερώτηση στο αρμόδιο άτομο από την Κεντρική Επιτροπή Παραλιών, που διαπιστώνει πως ποτέ δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα ή αίτημα από οποιονδήποτε.

«Οι αρμοδιότητές μας εμπίπτουν στο να επιβλέπουμε την εφαρμογή των διατάξεων αναφορικά με τις παραλίες. Αρμοδιότητά μας είναι και να εγκρίνουμε σχέδια που προτείνουν οι κοινότητες και οι δήμοι για τις παραλίες τις οποίες διαχειρίζονται. Αν έρθει μια κοινοτική αρχή και μας ζητήσει κάτι τέτοιο, θα πρέπει υποθέτω να υπάρξει διαβούλευση με την αστυνομία και με άλλες αρμόδιες αρχές».


Ποτέ δεν έχει τεθεί τέτοιο αίτημα 


Κρουαζιέρα με την Bare Necessities Tour & Travel (Ιταλία, Ελλάδα, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Σλοβενία και Κροατία)

 

Αρκετά πιο ενημερωμένοι και κατατοπισμένοι είναι στον ΚΟΤ, που ήξεραν να μας πουν με βεβαιότητα πως ο γυμνισμός είναι παράνομος, μιας και θεωρείται προσβολή της δημόσιας αιδούς.

Η παρανομία σε συνδυασμό με το μειωμένο ενδιαφέρον υπήρξαν, σύμφωνα με λειτουργό του ΚΟΤ, η οποία στο παρελθόν είχε ενδιαφερθεί και είχε ψάξει το θέμα, οι βασικοί λόγοι που ο γυμνισμός δεν έχει ποτέ προωθηθεί στην Κύπρο ως εναλλακτική μορφή τουρισμού.

«Σπάνια και σποραδικά δεχόμαστε ερωτήσεις για παραλίες γυμνιστών και αυτό γίνεται μόνο από ξένους τουρίστες».

Στην Ελλάδα, μας πληροφορεί η ευγενική και εξυπηρετικότατη αυτή λειτουργός, υπάρχουν τα ιδιωτικά ριζόρτ και οι ιδιωτικές παραλίες αλλά και ισχύουσα νομοθεσία «περί ίδρυσης κέντρων παραθερισμού γυμνιστών», η οποία, συνεπώς, επιτρέπει τον γυμνισμό και σε δημόσιες παραλίες.

Πλαζ ντε Ταχίτι, Σεν Τροπέ, Γαλλία

 

Μιλήσαμε ακόμη με το Γραφείο Τύπου της Αστυνομίας, όπου μια κάποια αμηχανία επίσης έπαιξε, και αφού έκαναν την έρευνά τους, μας είπαν με διστακτικότητα πως «αυστηρά ομιλούντες είναι αδίκημα».

Στην ερώτησή τι θα έπρατταν εάν δέχονταν σχετική καταγγελία προτίμησαν να μη μας δώσουν απάντηση, μιας και «πρόσφατα είναι που έγινε το σούσουρο» με την έκθεση φωτογραφίας (της Πάολας Ρεβενιώτη) που ξήλωσαν, οπότε «άσε καλύτερα, ας μη μπαίνουμε τώρα σε τέτοια να βρούμε και μπελάδες».

 

Οι γυμνιστές

Ο τριαντάρης Άδωνις από τη Λεμεσό δηλώνει λάτρης του γυμνισμού και μιλά με πώρωση για την «απίθανη αίσθηση σωματικής και ψυχικής απελευθέρωσης» που σου προσφέρει και «τη μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς που δε μπορεί να συγκριθεί με καμιά συμβατική παραλία στην οποία φορούν μαγιό».

«Ήλιος, θάλασσα και τα αγόρια μου», κάπως έτσι μας περιέγραψε το σκηνικό ο Άδωνις, ο οποίος είναι και γκέι και αυτό είναι και «ένας λόγος παραπάνω» να παραθερίζει στις παραλίες των γυμνιστών, μιας και «οι περισσότεροι που πάνε εκεί είναι επίσης άνδρες ομοφυλόφιλοι, οπότε προσφέρεται και για ερωτικές γνωριμίες, γιατί όχι δηλαδή».

Οι γνωριμίες, ωστόσο, δεν είναι ο βασικός του σκοπός, «να ριλαξάρω είναι που θέλω και να εκτεθώ στη μητέρα φύση όπως αυτή με έφτιαξε, τώρα εάν παίξει και κανα τυχερό γκομενικό, ακόμα καλύτερα».   

Στο ξενοδοχείο Naturist Angel στη Ρόδο οι εραστές της γύμνιας ζουν τον επίγειό τους παράδεισο

 

Επιθυμία για γυμνισμό δεν έχουν όμως μόνο άντρες σε τούτη την ταλαίπωρη χώρα, αρκετές γυναίκες επίσης ελκύονται από την ιδέα, οι περισσότερες όμως και για λόγους εύκολους να υποψιαστεί κανείς, κωλύονται.

Η τριαντατετράχρονη Βίβιαν, για παράδειγμα, επίσης από Λεμεσό, έχει τύχει να κάνει με φίλες της γυμνισμό σε απόμερες παραλίες, «τόσο για την απελευθέρωση, όσο και για το μαύρισμα σε όλο το σώμα», σχεδόν όμως πάντα «από κάπου θα ξεπεταγόταν ένας ανωμαλιάρης άνδρας που θα ήθελε να παίρνει μάτι και γενικότερα να έπαιρνε την όλη φάση αλλού».

«Στο εξωτερικό το έκανα και θα το ξανάκανα χωρίς δεύτερη σκέψη, εδώ δεν θέλω γιατί, εκτός από το ότι ξέρω κόσμο, παίζουν και πολλοί πορνόγεροι. Ως κοπέλα νιώθεις ευάλωτη, καταλαβαίνεις φαντάζομαι τι εννοώ».


Στην Κύπρο παίζουν πολλοί πορνόγεροι


Η 26χρονη Κατερίνα από τη Λευκωσία, χορεύτρια στο επάγγελμα και πολύ φρι-σπίριτ, έχει κάνει κάποιες φορές γυμνισμό στην Κύπρο, θα ήθελε όμως να το κάνει συχνότερα και με παρέα.

Στην ερώτηση τι της αρέσει στον γυμνισμό μας μιλά για την αίσθηση ελευθερίας που «όταν τη μοιράζεσαι με άλλους ανθρώπους στον ίδιο χώρο γίνεται ακόμα εντονότερη».

«Αν θα έβλεπα κάποιον ερωτικά, θα τον έβλεπα ούτως ή άλλως, τώρα εάν ο γυμνισμός έχει ερωτικά υπονοούμενα, κάποιοι λόγοι θα υπάρχουν και γι’ αυτό».

Τι πιστεύει για τον γυμνισμό ως προσβολή της δημόσιας αιδούς, τη ρωτώ, «προσβολή ίσως και να είναι που καλυπτόμαστε», μου απαντά, «τι πιο φυσικό να έχεις άνεση με το σώμα μέσα στο οποίο γεννήθηκες».

 

Το Valalta Naturist Camp στην Κροατία έχει πάρει το βραβείο του καλύτερου κάμπινγκ γυμνιστών για το 2014


«Προσβολή ίσως και να είναι που καλυπτόμαστε»


 

Η σαραντάχρονη, τέλος, Λουκία από τη Λευκωσία προτιμά το υφιστάμενο «παράνομο» καθεστώς, στο οποίο δεν υπάρχουν «οργανωμένες» και θεσμοθετημένες παραλίες γυμνιστών, γιατί αλλιώς θα ήταν πολύ «ταμπελένιο».

«Όταν εκτίθεσαι στον ήλιο θέλεις να σε βλέπει όλο το σώμα, δεν είναι καταπίεση να φορείς ρούχα», διερωτάται, ενώ επιθυμία της είναι όπως «βγάλει τα ρούχα της στην παραλία που βρίσκεται εντός των βρετανικών βάσεων στη Δεκέλεια, κάτω από το Lambros Fish and Chips».

 

Πολυσύχναστες δεν θα ονομάζαμε τις κυπριακές παραλίες γυμνιστών

 

 

Οι Γυμνοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Maslin Beach στην Αυστραλία 

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ