Το ΟΚ έκλεισε τα 175 του!

Article featured image
Article featured image

Σαν σήμερα πριν 175 χρόνια η πιο διάσημη ίσως λέξη διεθνώς, το OK (okay) εμφανίστηκε πρώτη φορά δημοσιευμένο και συγκεκριμένα στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας Boston Morning Post.

Ο Άλαν Μέτκαλφ, καθηγητής Αγγλικών στο Ιλινόις, ο οποίος θεωρείται αυθεντία σε ολόκληρο τον κόσμο στην ιστορία και την έννοια του ΟΚ δήλωσε: «Θεωρώ ότι το ΟΚ θα πρέπει να εορτάζεται με παρελάσεις και πανηγυρικούς λόγους». Ο Μέτκαλφ έχει γράψει μάλιστα και βιβλίο πάνω στην ιστορία και την σημασία της λέξης αυτής με τίτλο «ΟΚ: Η Απίθανη Ιστορία της Σπουδαιότερης Λέξης της Αμερικής» και ο ίδιος ισχυρίζεται πως είναι η πιο πολύ χρησιμοποιημένη στον γραπτό ή προφορικό λόγο λέξη στον πλανήτη.

Το OK εμφανίστηκε στην Boston Morning Post μέσα σε άρθρο σχετικά με μια οργάνωση η οποία είχε ιδρυθεί το 1838 κι ήταν αντίθετη σε έναν νόμο που ίσχυε στη Βοστόνη κι απαγόρευε να χρησιμοποιούνται καμπανάκια για την έναρξη του δείπνου. Το 1967 εκδόθηκε το βιβλίο "Είμαι ΟΚ, Είσαι ΟΚ", το οποίο έκανε μεγάλη επιτυχία ως βιβλίο αυτοβοήθειας.

Ωστόσο η προέλευση της λέξης δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Το λεξικό Oxford στην ιστοσελίδα του απορρίπτει ότι το ΟΚ προέρχεται από την σκωτσέζικη έκφραση «och aye», την ελληνική «όλα καλά» αλλά υποστηρίζει μία θεωρία, με την οποία συμφωνεί και ο Μέτκαλφ, ότι δηλαδή πρόκειται για συντομογραφία της έκφρασης «orl korrekt», που προέρχεται από το «all correct».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ