Αχ, βαχ, τσιγάρα και εντάσεις [το παρασκήνιο στην τελευταία συνάντηση Τσίπρα - δανειστών]

Το παρασκήνιο στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ το βράδυ της Τετάρτης περιγράφει κείμενο του Peter Spiegel στους Financial Times.



 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με αυτό, κυριαρχούσε απίστευτη ένταση μέσα στο δωμάτιο, με τον Ντάισελμπλουμ, που ήταν επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, να αναστενάζει και την Λαγκάρντ να απειλεί τον Γιούνκερ ότι θα αποχωρήσει αν αυτός δεν σταματήσει να καπνίζει.

Κατά τις 10 το βράδυ είχαν φτάσει πράγματι πολύ κοντά σε μια συμφωνία, καθώς οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ήταν διατεθειμένοι να συμφωνήσουν με τις απαιτήσεις τους τα ξενοδοχεία να μην μπουν στο 23% του ΦΠΑ, αλλά στο 13%, κάτι που θα έκλεινε τη διαφορά στα περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ. Ο Τσίπρας όμως απαίτησε, σύμφωνα με το κείμενο του Peter Spiegel, δέκα ακόμα παραχωρήσεις.

Την επόμενη εβδομάδα οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν τον Τσίπρα, καθώς πίστευαν πως ο Βαρουφάκης έκανε σαμποτάζ στις συζητήσεις τους. Οι περισσότεροι έβλεπαν τον πρωθυπουργό ως λογικό και ρεαλιστή, σύντομα όμως πείστηκαν πως ήταν σύμφωνος με τις πιο ριζοσπαστικές ιδέες του στενού του κύκλου.

«Τότε κατέρρευσαν όλα», δήλωσε άτομο που ήταν στην αίθουσα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Από εκείνη τη στιγμή ο Γιούνκερ άρχισε να καλεί τον Τσίπρα, παρακαλώντας τον να αλλάξει γνώμη, ενώ ο Ολάντ απαιτούσε από τους αξιωματούχους της ευρωζώνης να γίνει συμφωνία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως, σύμφωνα πάντα με τους Financial Times, κατηγορούσε την ευρωζώνη ότι εκβιάζει τους Έλληνες ψηφοφόρους.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ