«Η Γέννηση του Δυτικού Κόσμου»

Ο ελληνικός λαός προσέρχεται στις κάλπες για να ψηφίσει σε ένα δημοψήφισμα που προσβάλλει τον σύγχρονο ευρωπαϊκό πολιτισμό και για πρώτη φορά στην ιστορία θέτει υπό επίσημη αμφισβήτηση τη θέση των θεμελιωδών του αρχών στο σημερινό κόσμο.

 


Article featured image
Article featured image

Οποιαδήποτε και αν είναι η σεβαστότατη πολιτική άποψη της καθεμίας και του καθενός, ένα είναι σίγουρο. Η χώρα που χιλιάδες χρόνια πριν γέννησε την Ευρώπη γίνεται τώρα η πρώτη που ζητά τον τερματισμό της αλλοτρίωσης της και τη μεταστροφή της σε πολιτικές πιο ανθρωποκεντρικές.

Μια αλλοτρίωση, που όσο πειστικά και λογικά επιχειρήματα και αν υπάρχουν υπέρ του «Ναι» στο σημερινό δημοψήφισμα, κανείς δεν την αμφισβητεί.

Με αφορμή, επομένως, την τόσο παράδοξη αυτή συγκυρία, θυμόμαστε το 18λεπτο βιντεάκι του The Paola Project  με τίτλο «Η Γέννηση του Δυτικού Κόσμου», όπου, με το ανεπανάληπτο της στυλ, η Πάολα Ρεβενιώτη μας ξεναγεί στις Θερμοπύλες και στους Δελφούς, δύο από τα σημαντικότερα ιερά μέρη της γέννησης του δυτικού πολιτισμού.

Παρέα με ένα βιβλίο του Ηρόδοτου, η Πάολα επισκέπτεται «τα δύο σημαντικότερα μέρη που καθόρισαν αυτό που λέμε δυτικός πολιτισμός».

«Ενώ άλλες πόλεις είχανε δώσει γη και ύδωρ στους Πέρσες, αυτοί κάθισαν εδώ πέρα και πολέμησαν… Είναι πολύ συγκινητικό να το σκέφτεσαι, γιατί αυτά ήταν νεαρά παιδιά οι περισσότεροι, εργάτες, αγρότες, αμπελουργοί, τυροκόμοι.

Κάθισαν εδώ για να υπερασπιστούνε, όχι αυτά τα εθνικόφρονα που μας έχουνε μάθει να λέμε περί γενναιότητας και όλα τα άλλα, απλά πράγματα αλλά εξίσου σημαντικά. Τα χωράφια τους, τη σκέψη τους, τους θεούς τους, αυτά που μεγάλωσαν και τους έκαναν να νιώθουν αυτό που ένιωθαν», σημειώνει.

Απολαύστε το:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ