Το Ammos παρουσιάζει το live event «Afternoon Sessions with Gadjo Dilo»

Οι Gadjo Dilo είναι μια παρέα μουσικών που «παντρεύει» την gypsy jazz και swing μουσική παράδοση, με τους ήχους και τα χρώματα του παλιού ελληνικού τραγουδιού και πολύ περισσότερο, είναι μια ομάδα που αγαπά να αυτοσχεδιάζει, να δημιουργεί και να πειραματίζεται.

 


Article featured image
Article featured image

Δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2009 από τους Νίκο Βλάχο, Σωτήρη Πομόνη και Κώστα Μητρόπουλο, έχοντας ως κοινό σημείο την αγάπη τόσο για την παλιά jazz (swing) μουσική όσο και για την gypsy jazz, και με σκοπό την έρευνα και μελέτη αυτού του είδους μουσικής αλλά και τα live.

Το ρεπερτόριο, αρχικά, απαρτίζετο από διασκευές ορχηστρικών κομματιών του δεξιοτέχνη κιθαρίστα αλλά και θεμελιωτή της gypsy jazz Django Rheinhardt, καθώς και άλλων συνθετών της swing μουσικής των δεκαετιών του ‘30 και του ‘40.

Μέσα από ένα από τα πολλά αυτά live ήρθε και η γνωριμία και,ταυτόχρονα σχεδόν, η ένταξη στην παρέα του Σέργιου Χρυσοβιτσάνου, που συμπλήρωσε με το ηχόχρωμα του βιολιού, την αισθητική κατεύθυνση της μπάντας.

Ο συνεχής πειραματισμός και η εξερεύνηση δεν άργησαν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη ύπαρξης κοινoύ ενδιαφέροντος για το παλιό ελληνικό τραγούδι,και στην διαπίστωση της ομοιότητας της αισθητικής αλλά και της θεματολογίας του, με τα τραγούδια και τους ρυθμούς του swing και της gypsy jazz. Αυτή η διαπίστωση ήταν και η αφορμή για την απόπειρα, ή καλύτερα τις απόπειρες, πειραματισμού παντρέματός των δύο αυτών στυλ μουσικής. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και η συνεργασία- προσθήκη στην μουσική συντροφιά των Gadjo Dilo, του Γιώργου Τσιατσούλη με το ακκορντεόν και της Ηλιάννας Τσαπατσάρη στο τραγούδι, τον Ιανουάριο του 2012.

 



Το περασμένο καλοκαίρι οι Gadjo Dilo συνέλεξαν και κατέγραψαν το αποτέλεσμα αυτών των πειραματισμών και το παρουσιάζουν σε ένα άλμπουμ που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2013 με τίτλο «manouche de grec» (δηλαδή ελληνικό manouche),μέσα στο οποίο ενορχηστρώνουν και επαναδιατυπώνουν δέκα κομμάτια του ελληνικού ρεπερτορίου. Από τις αρχές του 2014 κάποια από τα κομμάτια του άλμπουμ συμπεριελήφθησαν σε δύο συλλογές παγκόσμιας κυκλοφορίας με τίτλο Global Hits Vol1 & Sunset in Mykonos σε συνεργασία με την γερμανική δισκογραφική εταιρεία Clubstar GmbH & CO KG.

Έχοντας λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό με επιτυχία, οι Gadjo Dilo συνεχίζουν τις ζωντανές εμφανίσεις τους, το ρεπερτόριο των οποίων εμπλουτίστηκε και με τις διασκευές πλέον και των ελληνικών κομματιών, ενώ παράλληλα ετοιμάζεται και το νέο τους άλμπουμ το οποίο αναμένεται σύντομα.



Κυριακή 26 Ιουλίου, Ammos beach bar, Μακένζι, Λάρνακα.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ