4 συνήθειες που καταστρέφουν τον ύπνο

Οι διαταραχές ύπνου αποτελούν διαδεδομένο πρόβλημα στις σύγχρονες κοινωνίες.

 


Article featured image
Article featured image

Εκτός από παθολογικά προβλήματα, υπάρχουν και οι καθημερινές συνήθειες που σε συνδυασμό με το άγχος δημιουργούν εμπόδια στον ύπνο.

Πιο κάτω, μπορείτε να διαβάσετε 4 από τις συνήθειες που καταστρέφουν τον ύπνο.

 

1. Βραδινό γεύμα

Μην πέφτεις στο κρεβάτι αμέσως μετά το φαγητό. Το γεμάτο στομάχι ενεργοποιεί ορμόνες που "ξυπνούν" τον οργανισμό, αντί να τον χαλαρώνουν. Το τελευταίο γεύμα της ημέρας είναι καλό να γίνεται 3-4 ώρες πριν πας για ύπνο.

 

2. Απογευματινός καφές

Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφεΐνης ακόμη και 6 ώρες πριν τον ύπνο, μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες αϋπνίες. Ο τελευταίος καφές της ημέρας πρέπει να καταναλώνεται το αργότερο στις 5 το απόγευμα. Αν παρόλα αυτά θέλεις να πιείς καφέ, προτίμησε τον καφέ χωρίς καφεΐνη.

 

3. Όχι σε tablet και κινητό

Το φως που εκπέμπουν τα διάφορα gadgets όπως το tablet, το laptop και το κινητό, καταστέλλει την μελατονίνη, μία ορμόνη που εκκρίνεται όταν κοιμάσαι. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις κάποια από αυτές τις συσκευές στο κρεβάτι, χαμήλωσε τη φωτεινότητα και τοποθέτησέ την τουλάχιστον 30 εκατοστά μακριά. Με αυτό τον τρόπο η μελατονίνη δεν θα επηρεαστεί.

 

4. Κάπνισμα

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι στους καπνιστές αντιστοιχεί λιγότερη ώρα βαθύ ύπνου απ' ότι στους ανθρώπους που δεν καπνίζουν. Συγκεκριμένα έχουν κατά 1,2 λεπτά λιγότερο ύπνο, για κάθε τσιγάρο που καπνίζουν.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ