Black, black heart

Τέσσερα χρόνια μετά τον αιφνίδιο θάνατο της Amy Wineshouse, ο Asif Kapadia σκιαγραφεί την τρικυμιώδη διαδρομή της Βρετανίδας σούπερ σταρ, μέσα από το ντοκιμαντέρ, Amy. 

 


Article featured image
Article featured image

«Το θέμα είναι... Δεν νομίζω ότι θα γίνω τόσο διάσημη. Δεν είμαι ένα κορίτσι, που προσπαθεί να γίνει σταρ. Είμαι ένα κορίτσι που τραγουδά» ακούμε την Amy Winehouse να λέει στο τρέιλερ του ντοκιμαντέρ Amy. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που η διάσημη Βρετανίδα τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της στο Λονδίνο, έπειτα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ κι όμως η φήμη της μοιάζει πια να είναι ανεξίτηλη στο χρόνο. Το 27χρονο κορίτσι με τη μετεωρική πορεία, που επηρέασε όσο λίγοι τη σύγχρονη μουσική βιομηχανία στην Αγγλία και όχι μόνο, έχει περάσει πια στο πάνθεο των αθανάτων καλλιτεχνών, μέσα από δυο, μόλις, προσωπικές δισκογραφικές δουλειές της και τα μουσικά διαμαντάκια που μας έχει αφήσει ως παρακαταθήκη. Η Winehouse, μέσα από θρυλικά κομμάτια της όπως: Back to Black, Rehab, Valerie, You Know I’m No Good και Love is a Losing Game, κατάφερε να δημιουργήσει κάτι πραγματικά μοναδικό, παντρεύοντας το soul ιδίωμα με στοιχεία από τζαζ και ρετρό-ποπ.

 

Το κορίτσι πίσω από το όνομα

Η Amy Winehouse δεν ήταν ξεχωριστή απλά και μόνον επειδή κατάφερνε με τη μοναδική της φωνή και τους μεθυστικούς τις στίχους να μαγνητίζει τα πλήθη, αλλά επειδή η larger than life, πλην φοβερά βασανισμένη της ψυχή δε μπορούσε με τίποτε να προσαρμοστεί. Τώρα, το αστέρι της Amy λάμπει και πάλι, αυτή τη φορά χάρη στο αφοπλιστικά ειλικρινές πορτρέτο της, μέσα από το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ Amy, του Asif Kapadia. Ο -ινδικής καταγωγής- βραβευμένος με BAFTA Βρετανός σκηνοθέτης (Senna), επεξεργάστηκε ένα τεράστιο όγκο δημοσιευμένου και ανέκδοτου υλικού, μαζί με νέες ακυκλοφόρητες συνεντεύξεις από κοντινά της πρόσωπα. Στόχος του είναι να σκιαγραφήσει την ταραχώδη πορεία της βραβευμένης με πέντε Grammy Βρετανίδας μουσικού, από την παιδική της ηλικία στο Σάουθγκεϊτ του βόρειου Λονδίνου ως και τον πρόωρο θάνατό της το 2011 από δηλητηρίαση από αλκοόλ. Το ντοκιμαντέρ έκανε πρεμιέρα στις μεταμεσονύκτιες προβολές του 68ου Διεθνούς Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών, εισπράττοντας κολακευτικά σχόλια από κοινό και κριτικούς. «Σκοπός μας είναι ένα εξαιρετικά μοντέρνο, συναισθηματικό και άμεσο ντοκιμαντέρ που θα έχει τη δύναμη να κουβαλήσει το άστρο της Amy, αλλά και να ρίξει φως στο σύγχρονο κόσμο μας, με έναν τρόπο που λίγες ταινίες το κάνουν» έχει πει ο Kapadia για την ταινία του.

 



Αντιδράσεις εκ των έσω

Το ντοκιμαντέρ Amy καταδικάστηκε από την οικογένεια Winehouse, καθώς το περιεχόμενό του θεωρήθηκε αρκετά παραπλανητικό και γεμάτο ανακρίβειες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της οικογένειας, οι γονείς της Amy Winehouse κατηγορούν το σκηνοθέτη για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς μέσα από την έρευνά του αφήνει να νοηθεί πως δεν τη βοήθησαν σχεδόν καθόλου με τον εθισμό της με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Εντούτοις, ο πατέρας της Mitchell Winehouse παροτρύνει τους φανατικούς θαυμαστές της κόρης του να πάνε να δουν την ταινία στο σινεμά, μια που βρήκε εξαιρετικά κάποια videos και το αδημοσίευτο υλικό.

* «Πόσο διάσημη πιστεύετε ότι θα γίνετε;» είχαν ρωτήσει την Amy Winehouse. «Δεν ξέρω. Δεν πιστεύω ότι θα γίνω καθόλου διάσημη. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το διαχειριστώ, νομίζω θα τρελαινόμουν... Θα τρελαινόμουν!» είχε απαντήσει...

 

Info: Το ντοκιμαντέρ Amy κάνει πρεμιέρα στις 10 Ιουλίου σε όλους τους κινηματογράφους της Κύπρου.



Το κείμενο δημοσιέυθηκε αρχικά στη Madame Figaro Κύπρου, τεύχος Ιουλίου 2015


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ