Πως μπορείς να τη βοηθήσεις; [Αυτή σου παρέχει ότι χρειάζεσαι…]

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πραγματικά κοίταξες και άκουσες τη φύση; Αν δεν μπορείς να θυμηθείς, ελπίζω τουλάχιστον αυτός ο προβληματισμός να σε οδηγήσει έξω στη φύση, σε μια όμορφη παραλία, σε ένα μαγευτικό δάσος, μια ήρεμη λίμνη ή σε ένα δροσερό βουνό.

Ας κάνουμε λοιπόν ένα μικρό τεστ-trivia, κι αν θέλεις θεώρησέ το ως προετοιμασία για την επόμενη σου εξόρμηση στη φύση. Για να δούμε…

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει η Νάταλη Στυλιανού | Πτνηλογικός Σύνδεσμος Κύπρου

Κεντρική φωτογραφία: Αγαμέμνων Λούτσιος



Ήξερες ότι…


  • Στην Κύπρο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 400 είδη πουλιών; 207 από αυτά είναι αποδημητικά είδη. Τώρα, αναλογίσου πως ολόκληρος ο πλανήτης έχει κάτι περισσότερα από 10,000 είδη πουλιών. Όχι κι άσχημα για ένα μικρό νησί, έτσι; 


  • Από την Κύπρο περνούν εκατομμύρια πουλιά κατά το ταξίδι της αποδημίας, γύρω στα 100 εκατ. την άνοιξη και 150 εκατ. το φθινόπωρο; Τα ‘χασες; Ίσως επειδή τα περισσότερα ταξιδεύουν το βράδυ. Άνοιξε τα μάτια και τα αυτιά, η επόμενη αποδημία πλησιάζει.


  • Στην Κύπρο υπάρχουν φυσικές περιοχές που είναι σημαντικές σε Ευρωπαϊκό επίπεδο; Για παράδειγμα, στη λίμνη Ορόκλινης κάνουν τις φωλιές και τα μικρά τους το 50% του ευρωπαϊκού πληθυσμού της Πελλοκατερίνας (ναι, Πελλοκατερίνα -βλέπε κεντρική φωτογραφία).

 



Το πανέμορφο δάσος Τροόδους (φωτογραφία: Νάταλη Στυλιανού)



Αν όλα αυτά σου φαίνονται μακρινά, σε διαβεβαιώ πως παρόλο που όλοι βλέπουμε γύρω μας, απλούστατα δεν κοιτάζουμε πραγματικά. Κάθε μέρα βλέπεις περισσότερα είδη πουλιών απ’ ότι φαντάζεσαι, απλώς δεν έχεις μάθει να τα αναγνωρίζεις. Και ναι, αυτό ισχύει και για σένα που είσαι στο κέντρο της πόλης. Σε προ(σ)καλώ να μάθεις κάτι περισσότερο για τις σημαντικές φυσικές περιοχές μας, αλλά και για όλα τα είδη που φιλοξενεί το όμορφο νησί μας, από ζώα μέχρι και φυτά. Αν μη τι άλλο, η επαφή με τη φύση θα κάνει καλό στη σωματική και ψυχική σου υγεία -όπως έχουν επανηλειμμένα αποδείξει επιστημονικές έρευνες.

 

Γιατί είναι σημαντική η φύση; Οι υγρότοποι βοηθούν στην προστασία από τις πλημμύρες, τα δάση συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, προσφέρουν καθαρό αέρα, ρυθμίζουν τη θερμοκρασία -ακόμη και το πιο μικρό κομμάτι της φύσης, έχει ένα σημαντικό ρόλο να επιτελέσει για να κρατήσει ισορροπίες. Το ανθρωποπούλι; Τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με τρωκτικά. Οι μέλισσες; Βοηθούν στην επικονίαση.

 



 

Και γιατί όλη αυτή η φασαρία για τη φύση και την προστασία της; Ευρωπαϊκοί νόμοι που αποτελούν τα θεμέλια της προστασίας της φύσης στην Ευρώπη, βρίσκονται σε κίνδυνο. Έτσι, και η φύση βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και αυτό επηρεάζει τον κάθε ένα από εμάς.

 

Εσύ τι μπορείς να κάνεις; Μην βασιστείς στον διπλανό με τα ανέκδοτα, την κουτσομπόλα γειτόνισσα, τον γλυκατζή συνάδελφο, την τρελή θεία για να σωθεί η φύση: όλοι φέρουμε ευθύνη. Για να βοηθήσεις να στείλουμε ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα για την προστασία της φύσης, πήγαινε τώρα στο www.birdlifecyprus.org/naturealert, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου και κάνε κλικ στο «Πάρε μέρος στη δράση τώρα». Δεν υπάρχουν περιορισμοί: μπορείς να υπογράψεις από την παραλία (αρκεί να βρεις Wi-Fi), τον καναπέ, το γραφείο, το cafe... Κι αφού το κάνεις, βγες έξω στη φύση και άσε την να σε μαγέψει!



Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page Bioforlife, LIFE+ Project



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ