12 + 1 συναρπαστικά στοιχεία για το New Horizons

Νέους ορίζοντες κυριολεκτικά, μεταφορικά και ακόμη πάρα πέρα ανοίγει για την ανθρωπότητα το «New Horizons» με την κατάκτηση του Πλούτωνα. Μετά από ένα ταξίδι μιας ολόκληρης δεκαετίας και διανύοντας πέντε ολόκληρα δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, το θρυλικό διαστημόπλοιο γράφει ιστορία:

 


Article featured image
Article featured image

Το «New Horizοns» είναι το γρηγορότερο σκάφος που έχει στείλει ο άνθρωπος στο διάστημα και με την ταχύτητα με την οποία μετακινείται μία σύγκρουση με τα απορρίμματα μεγέθους ακόμη και ενός κόκκου ρυζιού μπορεί να αποβεί καταστροφική. 

Κατά τη διάρκεια της συλλογής των πληροφοριών για τον Πλούτωνα, το σκάφος μετασχηματιζόταν και δεν μπορούσε την ίδια στιγμή να επικοινωνεί με τους τεχνικούς στη Γη.

Περισσότερες από τέσσερις ώρες χρειάστηκαν ώστε αυτά τα δεδομένα να φθάσουν από τα όρια του ηλιακού μας συστήματος στους τεχνικούς της NASA.

Το μήνυμα που λήφθηκε έδειξε πως το διαστημόπλοιο βρίσκεται ακόμη σε τέλεια κατάσταση και άρα κατάφερε να πραγματοποιήσει κανονικά την άπλετη συλλογή δεδομένων του.  

«Είναι μία ιστορική νίκη για την επιστήμη και την εξερεύνηση του διαστήματος, μας δίνει ένα επιπλέον κομμάτι του παζλ όσον αφορά το ηλιακό μας σύστημα. Είναι μία απίστευτη ημέρα», δήλωσε ο Τσαρλς Μπόλντεν, επικεφαλής της NASA.

«Το διαστημόπλοιο είναι γεμάτο δεδομένα και βιαζόμαστε να τα ανακτήσουμε όλα. Είναι μία εξαιρετική στιγμή στην ανθρώπινη ιστορία και αύριο θα είναι μια καινούρια πολύ συναρπαστική ημέρα», πρόσθεσε ο πρώην αστροναύτης Τζον Γκράνσφελντ, διευθυντής σήμερα των επιστημονικών αποστολών της NASA.

Θα χρειαστεί συνολικά 16 μήνες για να μεταδώσει το σύνολο των δεδομένων τα οποία συνέλεξε κατά την προσέγγισή του προς τον νάνο πλανήτη.  

Στο Twitter o Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τα «συγχαρητήριά» του στη NASA και στο New Horizons «για ένα ταξίδι πέντε δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων».

«Οι αποκαλύψεις του New-Horizons αναμένεται να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε καλύτερα πώς έχει σχηματιστεί το ηλιακό μας σύστημα. Είναι πραγματικά μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας» δήλωσε ο βρετανός αστροφυσικός – φαινόμενο Στίβεν Χόκινγκ.  

To New Horizons συνεχίζει τώρα το ταξίδι του για τη Ζώνη Κάιιπερ, πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.  

Το διαστημικό σκάφος, μεγέθους ενός πιάνου, διαθέτει επτά όργανα μετρήσεων που του επέτρεψαν κυρίως να αναλύσει τη σύσταση της ατμόσφαιρας του Πλούτωνα, τη γεωλογία του, να καταγράψει τη θερμοκρασία στην επιφάνειά του και να τραβήξει φωτογραφίες.

Χάρη στα δεδομένα που έστειλε το New Horizons τις τελευταίες ημέρες, οι ερευνητές κατάφεραν ήδη να επιβεβαιώσουν την παρουσία πάγου στους πόλους, βελτίωσαν τις μετρήσεις για το ακριβές μέγεθος του πλανήτη νάνου και μπόρεσαν να παρατηρήσουν ένα θαυμάσιο στίγμα σε σχήμα καρδιάς στην επιφάνειά του.

Η αποστολή κόστισε 700 εκατομμύρια δολάρια.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ