Οι Κύπριοι του Φέγγαρου

Η ημέρα για τον φετινό Φέγγαρο πλησιάζει και θα ‘ταν καλά να ρίξουμε μια τελευταία ματιά στο μουσικό πρόγραμμα του τριημέρου και δη στους Κύπριους συμμετέχοντες.

 


Article featured image
Article featured image

Ένα πρόγραμμα που σαφώς εμπλουτίζεται φέτος, τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, με γνώμονα όμως πάντοτε την αισθητική που χαρακτηρίζει το φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του τριήμερου, πέραν από το ABR Stage, στο οποίο θα δώσει φέτος δυναμικά το παρόν του ένα άλλο φεστιβάλ-project, το Afro Banana Republic, στο Main Stage αλλά και στο Village Stage του Φέγγαρου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μπάντες και σόλο καλλιτέχνες από Κύπρο, Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία και Αμερική σε ένα αμάλγαμα παραδοσιακής μουσικής, progressive, ethnic, blues, pop/rock, psychedelic, ambient, jazz κ.ά.

Εμείς, εδώ σε τούτο το άρθρο, εστιάζουμε στο εγχώριο ταλέντο.

Δείτε πιο κάτω μαζεμένους όλους τους Κύπριους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στον Φέγγαρο, μεταξύ 31 Ιουλίου και 2 Αυγούστου, στον Κάτω Δρυ.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ

Ο Γιώργος Καλογήρου με την μπάντα του θα παρουσιάσει τραγούδια από τις δισκογραφικές του δουλειές και από το σύνολο της συνθετικής του εργασίας. Ο ήχος του μεσογειακός, βασισμένος στην παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας και της Κύπρου, και στη λαϊκή ελληνική μουσική. Τα τραγούδια του είναι σε στίχους δικούς του, φίλων του στιχουργών, και σε ποίηση δόκιμων ποιητών.

 

TRIO NERO

Η θεματική του Trio NeRo συγκεντρώνεται στον μουσικό επαναπροσδιορισμό του νανουρίσματος (από Κύπρο, Ελλάδα και Μικρά Ασία), φιλτραρισμένο μέσα από ένα κράμα μουσικών παραδόσεων με στοιχεία από τη σύγχρονη κλασική μουσική, funk, rock, jazz ballad και με samples από προ‐ηχογραφημένα νανουρίσματα. Το σχήμα αποτελούν οι Χρίστος Αγαθοκλέους (ηλ. μπάσο & πετάλιερα), Νεκτάριος Ροδοσθένους (φωνή, ηλεκτρική κιθάρα) Γιώργος Σάββα (κρουστά, sampling / tape operator).

 

GLITCH LUCHERIENCE

Οι The Glitch Lucherience είναι ένα καινούριο ροκ τρίο από τη Λεμεσό, που επιχειρεί να βγάλει την καλύτερη απόσταξη των επιρροών τους, που προέρχονται από την stoner, την experimental και την ροκ μουσική. Αποτελούνται από τους Γιώργο -Shuffle- Παπακώστα στο μπάσο, τον Γιώργο Καλακατσούνα στην ηλεκτρική κιθάρα και τον Μαρίνο Θεοδοσίου στα ντραμς.

 

ΕΛΕΝΙΤΣΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αφουγκραστείτε ιστορίες αγάπης, απ’ του κόσμου τις γωνιές, μπλεγμένες με μουσική, με χρώματα και μυρωδιές! Ταξίδι με τα παραμύθια από την Κύπρο στην Ελλάδα, στην Γκάνα και στη Τζαμάικα. Ελάτε για ν’ ακούσετε πως σώθηκε η αγάπη απ' την καταιγίδα και για την απέραντη αγάπη ενός... δρυοκολάπτη. Για τη λησμονιά και την ανάμνηση που σμίγουν μια οικογένεια και για το πως νικούνται οι φόβοι μ’ ένα πολύτιμο δώρο! Κι αν αναρωτιέστε πως βάφτηκε το ηλιοβασίλεμα, πάλι η αγάπη τα φταίει! Κατάλληλο για ενήλικες και παιδιά άνω των 5 ετών. Ελενίτσα Γεωργίου (αφήγηση/τραγούδι) και Χρίστος Χειμωνίδης: πολίτικο λαούτο, κρουστά.

 

TRICOOLORE

Εκρηκτικοί ρυθμοί παντρεύονται με νοσταλγικές μελωδίες που μυρίζουν παράδοση. Εννιάσημοι λεβέντικοι χοροί αποδομούνται και με ιδιαίτερο σεβασμό σμίγουν με την αφρικανική ψυχή της Νέας Ορλεάνης. Ένα μείγμα μουσικών του κόσμου που δημιουργεί μια έκρηξη χρωμάτων και ήχων.

 

AMALGAMATION CHOIR

Μια ομάδα από φωνές που αφετηρία για το ταξίδι της συνύπαρξής τους υπήρξε το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος 2014, ερμηνεύει παραδοσιακότροπες πρωτότυπες συνθέσεις, όπως και διασκευασμένα τραγούδια από τη Μεσόγειο και τα Βαλκάνια με την διεύθυνση και την καθοδήγηση της Βασιλικής Αναστασίου και τη συνεργασία του Ανδρέα Παντελή για τις διασκευές. Ένα ταξίδι που ισορροπεί μεταξύ του δροσερού μεσογειακού ήχου, της ηχούς των βουνών των Βαλκανίων και των πλούσιων ηχοχρωμάτων της πολυφωνίας και των δυνατοτήτων της ανθρώπινης φωνής.

 

SOUND OF THIEVES

Δημιουργήθηκαν το 2014 στη Λευκωσία και είναι ένα πειραματικό electro-soul ντουέτο που αποτελείται από τη Phebe Pope στη φωνή και τον Jan Bures στο ηλεκτρινό μπάσο. Έχουν φτιάξει το δικό τους ήχο μέσα από την χρήση διαφόρων μουσικών τεχνικές, συνδυάζοντας τη φωνή και το μπάσο με live looping και samples.

 

ABETTOR

Οι Abettor δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι του 2013 με φιλοδοξία να επεκτείνουν τα όρια της ροκ μουσικής τόσο στην Κύπρο, όσο και εκτός των συνόρων. Η μουσική των Abettor χαρακτηρίζεται από σκοτεινά riffs, χαρακτηριστικές μελωδίες καθώς και περίτεχνα ρυθμικά μοτίβα σε συνδυασμό με ατμοσφαιρικούς ήχους αναμιγνύοντας έτσι επιρροές από Progressive, Stoner, Grunge και Trip Hop.. Η μπάντα επιδιώκει ένα οργανικό μείγμα παραδοσιακών ήχων της ροκ μαζί με πιο μοντέρνα στοιχεία, δίνοντας στη  μουσική τους ένα λιγότερο τυποποιημένο ύφος, Οι Abettor συνεχίζουν τις εμφανίσεις με την καινούρια τους σύσταση, προωθώντας την μουσική τους.

 

ΤΟ ΜΑΡΑΖΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟΥΛΑΣ

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε μια εποχή που στο νησί μας υπήρχε μόνο ένας κρατικός τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός, το ΡΙΚ, οι συναυλιακοί χώροι ήταν ανύπαρκτοι και σε γενικές γραμμές επικρατούσε άπνοια στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, το κυπριακό ροκ συγκρότημα «ΤΟ ΜΑΡΑΖΙ ΤΗΣ ΦΩΤΟΥΛΑΣ» εμφανίζεται στο προσκήνιο, διακωμωδώντας την Κυπριακή πραγματικότητα μέσα από τη μουσική του. Τα χρόνια πέρασαν, οι δρόμοι τους συναντήθηκαν εκ νέου και βρίσκονται πάλι εδώ παρόντες, να διακωμωδούν την κυπριακή πραγματικότητα μέσα από τους καυστικούς στίχους του συγκροτήματος, σαν να μην πέρασε μια μέρα, με το μαράζι, τη θλίψη, την ανασφάλεια και τη μιζέρια να καταδυναστεύουν το συλλογικό μυαλό και τη σκέψη μας. Δημιουργούν ξανά μουσική μαζί ελπίζοντας να μεταμορφώσουν το μαράζι σε φως.

 

CUSACK

Ο Cusack πέρασε πολύ χρόνο στην εξοχή, όπου ξαπλωμένος δίπλα από μια πηγή άκουγε το νερό να ταξιδεύει πάνω από τις πέτρες σε συνδυασμό με το κελάηδισμα των πουλιών. Και ξαφνικά μια μέρα ξύπνησε και σκέφτηκε: «Τι ωραία μουσική!».

 

BELUA

Τα μπλουζ, η φολκ και οι ποπ φωνητικές αρμονίες είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον ήχο του φρεσκότατου ποπ-ροκ κουαρτέτου Belua. Τα μέλη του παράγουν ένα στιβαρό και γεμάτο ήχο, μέσα από τις δικές τους συνθέσεις τις οποίες μάλιστα ετοιμάζονται να ηχογραφήσουν για το πρώτο τους άλμπουμ. Το σχήμα αποτελούν οι Zara der Arakelian (φωνή), Μικαέλα Τσαγκάρη (κιθάρα και φωνή), Αφροδίτη Νικολάου (μπάσο) και Μαριάννα Μουμτζή (ντραμς).

 

DJ MAGOS

Ξεθάβει περίεργα βινύλια από περίεργους τόπους και τα συνδυάζει στα πικ-απ με χιπ-χοπ τεχνικές.

 

J.KRISTE, MASTER OF DISGUISE

Οι J.Kriste, Master of Disguise άνοιξαν τον πρώτο Φέγγαρο το Σεπτέμβρη του 2011. Επιστρέφουν φέτος στη σκηνή του φεστιβάλ, όπου θα παρουσιάσουν -για πρώτη φορά- τη νέα τους δουλειά που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2016…

 

MICHAEL ZAMBETAS

O Μιχάλης Ζαμπέτας, εγγονός του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Γιώργου Ζαμπέτα, παρουσιάζει με τη μπάντα του «Michael Zambetas Jr. Band» κάποια από τα ορχηστρικά κομμάτια που έγραψε τον τελευταίο χρόνο με επιρροές του την μπλουζ, την reggae και την ροκ μουσική.

 

LEONIDAS KOSSIS

Ο Λεωνίδας Κόσης ερμηνεύει αγαπημένα του τραγούδια, δικά του και ξένα με φωνή και κιθάρα. Έχει κυκλοφορήσει ένα δίσκο πριν δύο χρόνια και από τότε ετοιμάζει το δεύτερο. Αυτή θα είναι μια από τις σπάνιες του ζωντανές εμφανίσεις.

 

J. FORBES

Οι J. Forbes είναι το γκρουπ του Ορέστη Σάββα, το οποίο παρουσιάζει εκρηκτικές αυθεντικές μπλουζ-ροκ συνθέσεις, από το 2014. Τον Ορέστη (κιθάρα, φωνή) θα πλαισιώσουν οι Νικόλας Μελής (πλήκτρα), Στέφανος Μελετίου (ντραμς), Παναγιώτης Ασσίκκης (μπάσο) και Λοΐζος Παφίτης (κιθάρα).

 

2AM

Την λένε Αναστασία και είναι 16 χρονών. Τραγουδάει απο τότε που άρχισε να θυμάται πράγματα, παίζει κιθάρα και της αρέσει να εκφράζεται μέσω των τραγουδιών που γράφει. Τον λένε Μοχάμεντ, είναι 18 χρονών, παίζει κιθάρα και είναι ένας νέος μουσικός παραγωγός. Μαζί, τους λένε 2ΑΜ, ένα δυναμικό ποπ - r’n’b δίδυμο, που παρουσιάζει όμορφα τραγούδια σε ένα χαλαρό και λιτό σετ, το οποίο καθοδηγεί η καταπληκτική φωνή της Αναστασίας.

 

Δες εδώ ποιος θα παίξει πού και πότε:


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ