Δευτέρα το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών

Τι προβλέπεται και ποιοι περιορισμοί παραμένουν;

 


Article featured image
Article featured image

Το άνοιγμα των τραπεζών από Δευτέρα φέρνει η απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση της ρευστότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω του ELA κατά 900 εκατ.ευρώ.

Συνεπώς ανοικτά θα είναι την Δευτέρα όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών σύμφωνα με την ΠΝΠ που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ.

Αναλυτικές λεπτομέρειες για την επαναλειτουργία και τις διαθέσιμες υπηρεσίες των τραπεζικών καταστημάτων από την Δευτέρα 20 Ιουλίου περιγράφονται στη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία σηματοδοτεί το τέλος της τραπεζικής αργίας μετά από τρεις εβδομάδες.

Εξόφληση επιταγών, πληρωμή βάσει εγγυητικών επιστολών, καθώς και ελεύθερη πρόσβαση στις θυρίδες είναι μερικές από τις νέες εργασίες που θα μπορεί κάποιος να κάνει από τη Δευτέρα.

Δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από ATM που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά καταθέτη (CustomerID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα.

Επίσης, στη νέα ΠΝΠ προβλέπονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

-Η εφαρμογή των νέων διατάξεων για το ΦΠΑ, που αρχίζει από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015.

-Η υπαγωγή των ξενοδοχείων στον συντελεστή 6% έως 30 Σεπτεμβρίου 2015.

-Η παράταση της προθεσμίας καταβολής του φόρου εισοδήματος έως 31 Αυγούστου, για όσους υποβάλλουν δήλωση μετά την έκδοση της ΠΝΠ.

Τέλος προβλέπονται διατάξεις για την εφαρμογή της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου από τον EFSM.


[Πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ