«Θα επιτρέψω χωρίς κουστούμι»

Την πρώτη φορά που πήγε στην Κένυα, φορούσε τζιν και κρατούσε σακίδιο. Τώρα, έφτασε εκεί με το προεδρικό αεροσκάφος. Και στην επόμενη επίσκεψή του, θα είναι χωρίς κοστούμι.

 


Article featured image
Article featured image

Το τελευταίο το υποσχέθηκε ο Μπαράμ Ομπάμα μιλώντας στην Κένυα, στο πρώτο ταξίδι του ως πρόεδρος των ΗΠΑ στη γενέτειρα του πατέρα του.

«Αυτό που εγώ μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι θα επιστρέψω» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον Κενυάτη ομόλογό του Ουχούρου Κενυάτα.

«Την επόμενη φορά που θα επιστρέψω, δεν θα φοράω ενδεχομένως κοστούμι», πρόσθεσε αστειευόμενος.

«Την πρώτη φορά που ήρθα εδώ, φορούσα τζιν και κράταγα ένα σακίδιο», είπε ο Ομπάμα, μιλώντας για ένα ταξίδι που είχε κάνει πριν από 30 χρόνια, αναζητώντας τις ρίζες του. Ο ίδιος γεννήθηκε στη Χαβάη από Αμερικανίδα μητέρα και Κενυάτη πατέρα τον οποίο γνώρισε ελάχιστα.

Η επίσκεψή του εκεί αυτό το Σαββατοκύριακο γίνεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ ο Ομπάμα δεν κατάφερε να επισκεφθεί το χωριό της οικογένειάς του, το Κογκέλο, στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι συγγενείς του δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους και ο Αμερικανός πρόεδρος, που τελικά δείπνησε στο Ναϊρόμπι με ορισμένα από τα μέλη της οικογένειάς του, χρειάστηκε να «παρακαλέσει για τη συγχώρεση» των συγγενών του που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν συναντήσει.

Η ετεροθαλής αδελφή του, Αούμα Ομπάμα, με την οποία επικοινωνεί συχνά, μερίμνησε προκειμένου εκπρόσωποι από όλο το γενεαλογικό δένδρο να παραβρίσκονται στο δείπνο.

«Πιστεύω ότι οι Κενυάτες κατανοούν την αναγκαιότητα να διαχειριζόμαστε τις οικογενειακές υποθέσεις κάποιες φορές. Στις πολυμελείς οικογένειες, υπάρχουν ξαδέλφια, θείοι, θείες την ύπαρξη των οποίων δεν θα είχαμε ποτέ υποπτευθεί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, που θα επιστρέψει στην Κένυα μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη θητεία του, το 2017.

«Δεν θα σταματήσω να ενδιαφέρομαι για τους νέους της Κένυας και της Αφρικής, (δεν θα σταματήσω) να (συμβάλω) στην ανάπτυξη ταλέντων, διευθυντών (επιχειρήσεων) και επιχειρηματιών που θα βοηθήσουν αυτήν την χώρα και τον κόσμο να ευημερήσουν», είπε ακόμη.

«Μπορείτε να αναμένετε ότι θα συνεχίσω να συμβάλω εκεί ή όπου μπορώ» υπογράμμισε και υποσχέθηκε την επόμενη φορά να φέρει μαζί του τη σύζυγό του Μισέλ και τις δύο του κόρες.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ