Τι θα συμβεί αν κάψεις άμμο, θαλασσινά φυτά και κιμωλία;

Η καλλιτέχνης και φοιτήτρια φιλοσοφίας Μαρία Κοφτερού από τη Λευκωσία διοργανώνει εικαστική έκθεση τύπου installation, στο Phaneromenis 70, με τίτλο «Ανακατώστε 60 μέρη άμμο, 180 μέρη στάχτες από θαλασσινά φυτά και 5 μέρη κιμωλία, βάλτε τα στο καμίνι, και θα πάρετε κρύσταλλο».

 


Article featured image
Article featured image

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η δουλειά αυτή είναι μια σειρά από σπουδές κρυστάλλων. Αποτελείται από σχέδια σε συνδυασμό με γυάλινες κατασκευές. Τα σχέδια είναι λεπτομερείς απεικονίσεις ακατέργαστων κρυστάλλων, από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης.

Έπειτα τα σχέδια ενσωματώνονται σε γυάλινα κουτιά, τα οποία γίνονται με προσαρμογή τεχνικής υαλουργίας Tiffany. Το γεωμετρικό σχήμα τους λειτουργεί ως αναφορά στη συμμετρική εσωτερική δομή του κρυστάλλου και έχοντας παρόμοια σύσταση με αυτόν, αποτελούν ένα είδος αναπτύγματος στον χώρο.

Αφορμή για τη σειρά των κρυστάλλων στάθηκε το έργο του βιολόγου Ernst Haeckel (1834-1919) με τίτλο «Art forms in Nature», μια συλλογή από περίτεχνες εικονογραφήσεις οργανισμών τους οποίους παρατηρούσε με τη χρήση μικροσκοπίου.

Στις εικονογραφήσεις αυτές, οι οργανισμοί απλώνονται καλειδοσκοπικά στη σελίδα, ώστε να αποκαλύπτεται η μορφή τους. Μέσα από αυτές, η κοσμοθεωρία του Haeckel έρχεται στην επιφάνεια: όλες οι αυξανόμενα περίπλοκες δομές αναπτύσσονται από τα αρχικά κύτταρα. Είναι ένα είδος «οργανικής κρυσταλλογραφίας».

 

Η Μαρία Κοφτερού είναι εικαστικός καλλιτέχνης γεννημένη το 1986 στη Λευκωσία της Κύπρου. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (2004-2009) και στο Slade School of Fine Art (UCL), στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus.

Το 2010 ανοίγει το στούντιο τέχνης και design «Aimtheforest», όπου εξακολουθεί να εργάζεται ως εικονογράφος και εικαστικός. Η δουλειά της έχει φιλοξενηθεί σε δημοσιεύσεις και ομαδικές εκθέσεις.

Από το 2012 σπουδάζει Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα, 3 Αυγούστου στις 7μμ και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 του μήνα.

Opening hours: από τις 5 μέχρι τις 9μμ


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ