«Όλα τα ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ καταπιάνονται με καίρια θέματα που μας αφορούν όλους»

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το οποίο πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη συμπρωτεύουσα, μιλά στον Κλεάνθη Κλεάνθους του Time Out Cyprus.

 


Article featured image
Article featured image

Ποια είναι τα στοιχεία που καθιστούν το Φεστιβάλ ιδιαίτερο, πώς επιλέγονται τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο πλαίσιό του, γιατί άλλαξε ο χώρος, αν υπάρχει συγκεκριμένη θεματολογία, ποιοι θα έρθουν φέτος από έξω και ορισμένα άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία για ένα φεστιβάλ που προσφέρει σε ισόποσες δόσεις προβολές ποιοτικού σινεμά, ωραία ατμόσφαιρα, τη δυνατότητα συναναστραφής με σπουδαίους δημιουργούς αλλά και φοβερά κοκτέιλ.

Ο Γιάγκος Χατζηγιάννης απαντά σε 8 απλά ερωτήματα, δίνοντάς μας όμως δεκάδες λόγους για να πάμε ως το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη, στο Μεσαιωνικό Κάστρο της Λεμεσού, εκεί όπου πραγματοποιούνται οι προβολές και όχι μόνο.

 

Φέτος το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής! Τι είναι αυτό που το καθιέρωσε στη συνείδηση του κοινού της Κύπρου;

Πρώτα από όλα η ποιότητα των ταινιών, η φιλική και οικεία ατμόσφαιρα, οι φιλοξενούμενοι δημιουργοί και φυσικά το μπαρ του Φεστιβάλ με τα δροσερά mojitos!

Ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του φεστιβάλ, με ποιο κριτήριο κάνεις την επιλογή των ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν;

Δύο είναι τα βασικά κριτήρια: να έχουν ενδιαφέρον από μια καθαρά κινηματογραφική άποψη και να είναι καινοτόμα και άμεσα όσον αφορά στην κοινωνική τους προσέγγιση.

Η είσοδος θα είναι και φέτος δωρεάν για το κοινό;

Λόγω και της επιβαλλόμενης αλλαγής του χώρου, φέτος θα έχουμε μια μικρή είσοδο, 2 ευρώ για την κάθε ταινία.

 



Σίγουρα η αλλαγή χώρου ήταν μια από τις φετινές καινοτομίες. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Το φεστιβάλ έκλεισε τον κύκλο του στο Θέατρο Ένα... Δεν μπορούσε να εξελιχτεί άλλο εκεί. Το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη μάς δίνει αυτήν τη νέα προοπτική.

Τι άλλο καινούργιο να περιμένουμε φέτος;

Τα καλύτερα ντοκιμαντέρ της χρονιάς, νέος χώρος φιλοξενίας, εργαστήρια, μουσικές συναυλίες και ένα άκρως αναβαθμισμένο μπαρ με πολλά νέα κοκτέιλ.

 



 

Ποια η θεματική που απασχολεί τα περισσότερα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο φετινό φεστιβάλ;

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματική. Το πρόγραμμά μας είναι αρκετά ποικιλόμορφο και πλουραλιστικό όσον αφορά στις θεματικές των ταινιών, όλες όμως καταπιάνονται με καίρια θέματα που μας απασχολούν και αφορούν όλους.

 



 

Κάποιες σημαντικές παρουσίες από το εξωτερικό;

Αρκετές οι σημαντικές παρουσίες φέτος. Ξεχωρίζω την Kim Longinotto, μια από τις σημαντικότερες μορφές του σύγχρονου ντοκιμαντέρ.

Το δικό σου top 5, ποιο είναι; Ποιες ταινίες μας συστήνεις να δούμε ανεπιφύλακτα;

Το δικό μου είναι top 22, όλες μας οι ταινίες έχουν επιλέγει μετά από μεγάλη και επίμονη προσπάθεια μέσα από μια πλειάδα εξαιρετικών ταινιών, έτσι τις συστήνω όλες ανεπιφύλακτα!

 



 



* Το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού, το οποίο θα έχει διάρκεια από την 1η έως και τις 8 Αυγούστου, παρουσιάζει 21 επιλεγμένα ντοκιμαντέρ με θεματολογία που ποικίλλει, από την οικολογία μέχρι το σύγχρονο rock 'n' roll

Δες ΕΔΩ πληροφορίες για μερικά από τα ντοκιμαντέρ του φετινού προγράμματος που θα μας κάνουν να δούμε την πραγματικότητα αλλιώς, αλλά και το πλήρες πρόγραμμα προβολών ΕΔΩ.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ