Δείξαμε και πάλι το νου μας

Article featured image
Article featured image

Τη μαγκιά μας αλλά και τη διαμαρτυρία μας, καλά είναι να τις εκδηλώνουμε με ειρηνικό και φρόνιμο τρόπο. Οι προπηλακισμοί, τα επεισόδια, οι τραυματισμοί αθώων και οι ρίψεις κροτίδων δίπλα σε ανθρώπους, σε καμιά περίπτωση δεν ωφελούν σε τίποτα και κανέναν.

Τα επεισόδια και οι προπηλακισμοί επισκίασαν χθεσινή εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνος Σολομωνίδης», θέμα της οποίας ήταν οι «Προοπτικές επίλυσης του κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου», με κύριο ομιλητή τον τέως Τ/κ ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Στην εκδήλωση βρισκόταν, επίσης, ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζον Κόνινγκ.

Ο Υπ. Δικαιοσύνης άδειασε για ακόμα μια φορά τον Αρχηγό και την αστυνομία για τα έκτροπα, αναδεικνύοντας εκ νέου την κόντρα τους. Εξαπέλυσε δριμεία προσωπική επίθεση στο Μιχάλη Παπαγεωργίου, ο οποίος, όπως είπε, παρέλειψε να τον ενημερώσει για τα γεγονότα και τα πληροφορήθηκε από τρίτους.

«Εγώ κοιμόμουν…», απαντά ο Αρχηγός

Συγκεκριμένα, ο Μιχάλης Παπαγεωργίου δήλωσε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» του Σίγμα ότι το βράδυ της 25ης προς 26η Μαρτίου επιθεωρούσε αστυνομικές διευθύνσεις και σταθμούς και μετά πήγε για ύπνο, γι’ αυτό και δεν έφτασε στα αυτιά του η εκδήλωση που θα πραγματοποιείτο στη Λεμεσό με ομιλητή τον Ταλάτ.

Το χρονικό

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της εκδήλωσης, ομάδα 100 περίπου ΕΛΑΜιτών προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο, αλλά συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση μελών της αστυνομικής δύναμης, που βρίσκονταν στην είσοδο του Πολιτιστικού Κέντρου. Ακολούθησε ένταση, επεισόδια και ρίψη αντικειμένων και κροτίδων. Μέλη του ΕΛΑΜ κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, μπήκαν στην αίθουσα της εκδήλωσης και προπηλάκισαν τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ επιτέθηκαν και σε Τ/κ δημοσιογράφο που έβγαζε φωτογραφίες, τον οποίο τραυμάτισαν ελαφρά. Αναμμένος πυρσός που έριξαν μέσα στην αίθουσα, κατέληξε δίπλα ακριβώς στο σημείο που βρισκόταν ο Αμερικανός Πρέσβης, οπότε λίγο έλειψε να προκληθεί διπλωματικό επεισόδιο.

Η αστυνομία παρενέβη

Με την παρέμβαση της Αστυνομίας τα μέλη του ΕΛΑΜ βγήκαν από το κτήριο και αποχώρησαν ειρηνικά. Η Αστυνομία προέβη σε τρεις συλλήψεις -δύο άνδρες και μια γυναίκα. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε κανονικά και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και οι Τ/κ που τον συνόδευαν, αναχώρησαν γύρω στις 21.30 με λεωφορείο, υπό τη συνοδεία ισχυρής δύναμης της ΜΜΑΔ, που έφτασε από τη Λευκωσία.

Αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών στοιχείων

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υπέδειξε ότι τα εξτρεμιστικά στοιχεία και στις δύο πλευρές πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επανενώσουμε τη χώρα, ενώ τόνισε ότι στόχος της εκδήλωσης ήταν η καλλιέργεια κοινής κουλτούρας προς την κατεύθυνση της λύσης του κυπριακού.

Αναστασιάδης καλεί Ταλάτ

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης, επικοινώνησε αργά χθες βράδυ με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καταδικάζοντας τα επεισόδια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, σε παρέμβασή του στις «Τομές στα Γεγονότα» του Σίγμα επίσης καταδίκασε τα επεισόδια, λέγοντας ότι το γεγονός αυτό δίνει επιχειρήματα στους αντιπάλους της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κανείς, τόνισε, δε θα τρομοκρατήσει τη Δημοκρατία και την έκφραση γνώμης και άποψης. Η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας και έκνομων ενεργειών, με τον πιο αυστηρό τρόπο, που της επιτρέπει η νομοθεσία. Ο ΠτΔ, είπε, αξιώνει πλήρη διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών. Αυτό το τελευταίο καλύτερα θα ‘ταν να το αποφύγει. Δεν βαρεθήκανε να το λένε και να μην κάνουν ποτέ τίποτε. Εμείς, πάντως, βαρεθήκαμε να το ακούμε.

Το ΕΛΑΜ απαντά

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, δήλωσε πως ήταν μια συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας. Όσο υπάρχουν στην Κύπρο κατοχή, αγνοούμενοι και πρόσφυγες, θα μας βρίσκουν απέναντί τους αναφέρει, εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ. Παράλληλα, χαρακτηρίζει τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «εγκάθετο» της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για «πρόκληση που δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τους Έλληνες Εθνικιστές» του ΕΛΑΜ. Όταν οι διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο της ομιλίας για να εκφράσουν δημοκρατικά την αγανάκτησή τους για την παρουσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εμποδίστηκαν από ένοπλους συνοδούς του, διευκρινίζει, προσθέτοντας πως «είναι πραγματικά απαράδεκτο να υπάρχουν Τούρκοι ένοπλοι σωματοφύλακες, που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στις ελεύθερες περιοχές». Με το τελευταίο θα συμφωνήσουμε με το ΕΛΑΜ, αυτό όμως δε δίνει σε κανένα από εμάς και σε καμιά περίπτωση το δικαίωμα να ρίχνουμε κροτίδες σε κλειστές αίθουσες με κόσμο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ