Στο κέντρο της Κύπρου [ή στη μέση του πουθενά]

Ένα χωριό στη μέση του πουθενά ή όπως λεν κάποιοι άλλοι, ένα χωριό στο κέντρο της Κύπρου... 

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει η Παναγιώτα Κουτσόφτα, Ίδρυμα Terra Cypria

 

Ό,τι κι αν ισχύει από τα δύο είναι ένα πανέμορφο χωριό κρυμμένο στο πράσινο σε υψόμετρο 840 μέτρων, κάπου ανάμεσα στη Λεμεσό, τη Λευκωσία και τη Λάρνακα. Ο λόγος για το χωριό Καμπί, που  βρίσκεται  κοντά  στον  Φαρμακά. 

Αν σου αρέσει η πεζοπορία και η περιπλάνηση είναι μια ιδανική εξόρμηση.

Μπορείς να επισκεφτείς το μονοπάτι του χωριού με το όνομα «Αηδόνια» και ναι καλά το φαντάστηκες, το μονοπάτι έχει πάρει τ’ όνομα του από τ’ αηδόνια που φωλιάζουν στα δέντρα που είναι στο ποτάμι.

Το μονοπάτι της φύσης περνά από μια μαγική περιοχή, ανάμεσα σε αιωνόβια δέντρα κατά μήκους του ποταμού, όπως την τρεμιθιά των εκατό χρόνων που βρίσκεται στην αρχή του μονοπατιού.

Στη διαδρομή μπορείς να συναντήσεις μια πληθώρα ειδών, περισσότερα  από  200  διάφορα  φυτά,  πεταλούδες,  πουλιά,  ακόμη  και  χέλια  και  καβούρια  του γλυκού νερού μπορείς να βρεις στο ποτάμι, την κατάλληλη εποχή πάντοτε!

Φυσικά συντροφιά σου στη διαδρομή θα έχεις και το άκουσμα των αηδονιών, να συνυπάρχει αρμονικά μαζί με τον ήχο του νερού και μερικά βατράχια που δίνουν τις δικές τους μελωδίες.

Πέραν από το εντυπωσιακό φυσικό περιβάλλον, στο μονοπάτι υπάρχουν και δύο γεφύρια τ’ οποία χρονολογούνται  επί  Αγγλοκρατίας. 

Σήμερα  το  Κοινοτικό  Συμβούλιο  του  χωριού  κατάφερε  και εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για αναστύλωση των γεφυριών αυτών, προσφέροντας ενδιαφέροντα στοιχεία  στην  περιπλάνηση  σου  στο  μονοπάτι. 

Ολοκληρώνοντας  την περιπλάνηση μπορείς να απολαύσεις πλούσιο φαγητό στην ταβέρνα του χωριού που λέγεται «Ποταμός», ακριβώς επειδή βρίσκεται πάνω από το ποτάμι του χωριού και να αγοράσεις ντόπια προϊόντα από τους κάτοικους του χωριού.  

Φυσικά όλα αυτά πρέπει να γίνονται με σεβασμό  στο  φυσικό  περιβάλλον  της  περιοχής.  Εννοείται  ότι  περπατάμε  πάντα  στο  μονοπάτι, είμαστε  προσεκτικοί  που  περπατάμε,  τα  σκουπίδια  μας  τα  κρατάμε  μέχρι  να  βρούμε  κάδο απορριμμάτων και για ενθύμιο μπορούμε να έχουμε άπειρες φωτογραφίες από τη μαγεία της περιοχής (για να τις βάλουμε και στο Facebook, να ζηλέψουν οι φίλοι μας για την εξόρμηση μας) και ποτέ δεν κόβουμε λουλούδια ή να συλλέγουμε άλλα είδη του μονοπατιού. 

Φρουρός του φυσικού περιβάλλοντος του μονοπατιού είναι οι χαμογελαστοί κάτοικοι του χωριού που  είναι  περήφανοι  που  ζουν  σε  μια  τόσο  όμορφη  περιοχή  και  θεωρούν  χρέος  τους  να προστατέψουν την πλούσια φυσική τους κληρονομιά, πάντα πρόθυμοι να σε ξεναγήσουν και να σου πουν τη δική τους ιστορία για την περιοχή και το περιβάλλον της.

Σημαντικό ρόλο στην όλη προσπάθεια διατήρησης της βιοποικιλότητας της περιοχής έχει και το δραστήριο Κέντρο Νεότητας που οργανώνει συχνά εκδηλώσεις για ανάδειξη του φυσικού τους πλούτου και ευαισθητοποίησης του κοινού, όπως την πρόσφατη διάλεξη που διοργάνωσαν στο Πολιτιστικό Κέντρο του Καμπιού σε συνεργασία με το έργο BIOforLIFE.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το χωριό που θα σου μείνει αξέχαστο μπορείς να βρεις ΕΔΩ.

Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page Bioforlife, LIFE+ Project 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ