Η ζωή μέσα στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου!

Πόσο «φάντασμα» είναι τελικά η πόλη-φάντασμα;

 


Article featured image
Article featured image

Τη ζωή που υπάρχει μέσα στην περιφραγμένη και εγκαταλελειμμένη πόλη της Αμμοχώστου αποδεικνύουν φωτογραφίες που δημοσιεύει η τουρκοκυπριακή, διαδικτυακή εφημερίδα Gazedda Kibris.

Η χρήση εγκαταλειμμένων υποστατικών στην καρδιά του κλειστού Βαρωσιού από άνδρες του τουρκικού στρατού και τις οικογένειές τους είναι εδώ και χρόνια γνωστή.

Ενδεχομένως για πρώτη φορά, ωστόσο, έρχονται στο φως της φωτογραφίας φωτογραφίες-ντοκουμέντα της κίνησης που παρατηρείται μέσα στο μεγάλο αυτό κομμάτι της πόλης, στο οποίο εδώ και τέσσερις δεκαετίες ζουν κατά τ’ άλλα μόνο φίδια και ποντίκια. 

Οι φωτογραφίες δείχνουν κόσμο σε κρεβατάκια στην παραλία να απολαμβάνει το μπάνιο του, κίνηση αυτοκινήτων και οδικό φωτισμό.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Τουρκοκύπριος αρθρογράφος «στην πραγματικότητα το Βαρώσι είναι εντελώς κλειστό σε εμάς, στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, τους ανθρώπους, δηλαδή αυτού του τόπου».


Ένας αριθμός ανθρώπων, τον αριθμό των οποίων δεν γνωρίζουμε, κατοικεί εκεί, διασκεδάζει, επισκέπτεται εστιατόρια και καφέ, μπαίνει στη θάλασσα


Το κείμενο της είδησης στην Gazedda Kibris έχει ως εξής (μετάφραση Νίκος Μούδουρος):

«Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της περιοχής των Βαρωσίων είναι κλειστό. Όμως τα κλειστά Βαρώσια έχουν και μια άλλη πτυχή… αυτή που στην πραγματικότητα δεν είναι για όλους κλειστά. Εάν είσαστε στρατιωτικός, σύζυγος στρατιωτικού, συγγενής ή φίλος, τα Βαρώσια είναι ανοιχτά για εσάς. Ένας αριθμός ανθρώπων, τον αριθμό των οποίων δεν γνωρίζουμε, κατοικεί εκεί, διασκεδάζει, επισκέπτεται εστιατόρια και καφέ, μπαίνει στη θάλασσα. Και αν διερωτάστε πως γίνεται αυτό, τότε η απάντηση βρίσκεται στις στρατιωτικές κατοικίες άγνωστου αριθμού κλινών και στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες σε αυτές. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι εάν έχετε επιχείρηση η οποία κέρδισε προσφορές του τουρκικού στρατού για υπηρεσίες ψυχαγωγίας, φαγητού-ποτού, τότε τα Βαρώσια είναι και για εσάς ανοιχτά. Με λίγα λόγια, τα Βαρώσια είναι τελικά ανοιχτά… Αλλά σε ποιους είναι ανοιχτά και σε ποιους κλειστά;

Το Βαρώσι είναι εντελώς κλειστό στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.

Στην πραγματικότητα το Βαρώσι είναι κλειστό σε εμάς, στους ανθρώπους αυτού του τόπου. Και για όσους δεν γνωρίζουν, το δείχνουμε με φωτογραφίες».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ