Θα γίνει της βιντεοκασέτας στο 1ο Φεστιβάλ Κυπριακών VHS Ταινιών!

Πρώτο Φεστιβάλ Κυπριακών Βιντεοταινιών από το VHS Cyprus.

 


Article featured image
Article featured image

Ο ρυθμός ανάπτυξης του βίντεο στην Κύπρο τη δεκαετία του 1980 υπήρξε φρενήρης και οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου (και χωρίς συνέχεια) τοπική παραγωγή κυπριακών βιντεοταινιών.

Μέχρι το 1979 η κινηματογραφική κίνηση στη Κύπρο υπήρξε υποτυπώδης με ελάχιστες τοπικές παραγωγές, ενώ οι λίγες ταινίες που γυρίζονταν στη χώρα ήταν κυρίως παραγωγές ξένων εταιριών. Ταυτόχρονα, λειτουργούσε μόνο ένας τηλεοπτικός σταθμός, ο οποίος εξέπεμπε λιγότερο από 6 ώρες τη μέρα.


Μια ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής εικόνων που στήθηκε σε μια νύχτα και κατέρρευσε το επόμενο πρωί.




Με την άφιξη του βίντεο στα τέλη της δεκαετίας του 1970 δημιουργήθηκε μια ετερόκλιτη ομάδα ανθρώπων, που είχαν όμως ένα κοινό όραμα: να κάνουν ταινίες. Μέσα σε 13 χρόνια κυκλοφόρησαν περίπου 250 ταινίες που «έπαιξαν» σε βίντεο από τα ακριτικά χωριά της Κύπρου μέχρι τα σπίτια Κυπρίων της διασποράς. Μια ολόκληρη βιομηχανία παραγωγής εικόνων στήθηκε σε μια νύχτα και κατέρρευσε το επόμενο πρωί. Κατάφερε ωστόσο να αποτελέσει την πρώτη μαζική οπτικοακουστική ενδοσκόπηση στηn Κύπρο καταγράφοντας, άλλοτε επί τούτου και άλλοτε συμπτωματικά, την κοινωνική, πολιτική και πολιτισμική πραγματικότητα της εποχής: η Κύπρος βλέπει για πρώτη φορά τον εαυτό της συστηματικά.

 



 

Από τις 23 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου 2015 το VHS Cyprus διοργανώνει το Πρώτο Φεστιβάλ Κυπριακών VHS ταινιών στο Κοσμικό Κέντρον Αντωνάκη, στη Λευκωσία, όπου θα προβληθούν για πρώτη φορά δέκα Κυπριακές βιντεοταινίες από δέκα διαφορετικούς σκηνοθέτες. Το παρών τους θα δώσουν και οι κύριοι συντελεστές των ταινιών που θα συμμετέχουν σε πάνελ συζητήσεων.

 



 

VHS CYPRUS

Το project VHS Cyprus είναι μια πρωτοβουλία του εικαστικού Κωνσταντίνου Ταλιώτη (διαβάστε εδώ την πολύ πρόσφατη συνέντευξή του στη CITY) που επιδιώκει την ανεύρεση, διάσωση, συντήρηση και προβολή όλων των κυπριακών βιντεοταινιών. Μέσω μιας ερευνητικής διαδικασίας που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014 το VHS CYPRUS στοχεύει στον εντοπισμό και ψηφιοποίηση των ταινιών, εξώφυλλων και αφισών, στην καταγραφή απόψεων των συντελεστών μέσα από συνεντεύξεις, καθώς και στην αρχειακή μελέτη σε κρατικά αρχεία, ΜΜΕ και προσωπικά αρχεία. Το VHS Cyprus επιδιώκει να αναδείξει την τεράστια βιβλιοθήκη χαμένων εικόνων της περιόδου του βίντεο στη Κύπρο μέσω και της θεσμοθέτησης του φεστιβάλ σε ετήσια βάση.

 

 




Νυχτερινό Κέντρο Νεράιδα, Λευκωσία, 1987.


Posted by VHS Cyprus on Thursday, 27 August 2015


 

Πρώτο Φεστιβάλ Κυπριακών VHS Ταινιών»

Ημερομηνίες: 23-27 Σεπτεμβρίου 2015

Χώρος: Κοσμικό Κέντρον Αντωνάκη, Παλιά Λευκωσία

Πληροφορίες: 99 719169, 22 664697, vhscyprus@gmail.com

Facebook: VHS Cyprus

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ