Όταν μια είδηση γίνεται έργο τέχνης

Το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από την Ιστορικό Τέχνης Μόνικα Ασημένου, με αφορμή την επερχόμενη ατομική εικαστική έκθεση, την οποία επιμελείται, «Know Νο» του Μιχάλη Παπαμιχαήλ.

 


Article featured image
Article featured image

«Πώς ένα στιγμιότυπο, μια είδηση μεταφέρεται σε ένα έργο τέχνης; Η είδηση, στην περίπτωση του Παπαμιχαήλ, αποτελεί αφορμή για τη δημιουργία των έργων του.

Αυτή η ίδια είδηση μετουσιώνεται υλικά. Τα έργα του αποτελούν την έκβαση μιας πληροφορίας που μεταλλάσσεται, τόσο πνευματικά όσο και υλικά, μέσα από την καλλιτεχνική διαδικασία. Κοινωνικά και πολιτικά συμβάντα αναφύονται καθημερινά σε μορφή άπειρων πληροφοριών.

Ποια, ωστόσο, από όλες τις πληροφορίες είναι (η) αληθής και ποια (η) ψευδής; Ποια γνώση αποτελεί έγκυρο γεγονός και κατά πόσο υπάρχει μια μόνο αλήθεια; Αυτά τα στοιχειώδη και ακατάλυτα ερωτήματα επανεξετάζει και επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει ο Παπαμιχαήλ. Οι λέξεις προπαγάνδα, ιδεολατρία, θύτης ή θύμα πρωτεύουν στο ιδεολογικό λεξιλόγιο. Η είδηση παύει να είναι για αυτόν είναι η πραγματική αλήθεια. Η γνώση αμφισβητείται.

Η αναζήτηση της αλήθειας καθίσταται, μέσα από την πρακτική του, αναγκαία προϋπόθεση για την ανθρώπινη επιβίωση. Εάν η λέξη «αλήθεια» σχηματίζεται από το άλφα το στερητικό και τη λέξη «λήθη» που σημαίνει λησμονιά, τότε αυτή μπορεί να θεωρηθεί συνώνυμη της μνήμης.   Η διαδικασία ανάκλησης του παρελθόντος γίνεται έτσι ο χώρος ύπαρξης της αλήθειας.  Βρίσκουν, ωστόσο, τη δική τους αυθεντικότητα ερωτήματα που εγείρουν: μέσα από την ίδια τη συνθήκη ύπαρξής τους».

 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας στη Λευκωσία, την Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μμ.

Θα διαρκέσει μέχρι τις 29 του ίδιου μήνα.

Ώρες επισκέψεων:

Τρίτη – Παρασκευή 4 – 8μμ

Σάββατο 10πμ – 1μμ

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ