Αυλαία στις θερινές προβολές της Λευκωσίας με «Καζαμπλάνκα»

Με μία ταινία θρύλο στην ιστορία του κινηματογράφου, την αριστουργηματική «Καζαμπλάνκα» κλείνουν οι θερινές προβολές του «Λευκωσιάζω» στη Φανερωμένη.

 


Article featured image
Article featured image

Ως το νούμερο ένα σενάριο όλων των εποχών κατέταξε την ταινία το 2006 το Αμερικανικό Συνδικάτο Σεναριογράφων.

 

Περίληψη:

Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο κυνικός και μοναχικός Ρικ Μπλέιν βρίσκεται στην εξωτική Καζαμπλάνκα και είναι ιδιοκτήτης του πιο δημοφιλούς καφέ της πόλης. Η ζωή του ανατρέπεται όταν ξανασυναντάει, μέσα από μια σειρά τυχαίων γεγονότων, την Ίλσα, τη γυναίκα που χρόνια πριν τον είχε πληγώσει βαθιά όταν τον εγκατέλειψε στο Παρίσι χωρίς εξηγήσεις. Όμως η Ίλσα τώρα ζητάει τη βοήθεια του. Δεν είναι πια μόνη της αλλά μαζί με τον άντρα της και τους αναζητούν οι Γερμανοί. Ο Ρικ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα διεκδικήσει ξανά τον μεγάλο του έρωτα ή θα τον θυσιάσει αυτήν τη φορά για χάρη ενός ανώτερου σκοπού.

 

Η ταινία κέρδισε 3 Όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Σεναρίου ενώ ήταν υποψήφια και σε άλλες 5 κατηγορίες (Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερου Μοντάζ, Μουσικής, Φωτογραφίας).

Το σενάριο βασίζεται στο θεατρικό έργο των Μάρεϊ Μπάρνετ και Τζόαν Άλισον «Everybody comes to Rick´s». Η αρχική σκέψη των παραγωγών της ταινίας ήταν να πρωταγωνιστούν ο Ρόναλντ Ρίγκαν (ο οποίος στη συνέχεια ακολούθησε πολιτική καριέρα και εκλέχθηκε Πρόεδρος των ΗΠΑ) και η Αν Σέρινταν.

Η ταινία δεν γυρίστηκε στην Καζαµπλάνκα, αλλά στα στούντιο της Warner, εκτός των σκηνών στο αεροδρόμιο, που γυρίστηκαν στο φυσικό χώρο. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν στις 25 Μαΐου 1942 και ολοκληρώθηκαν στις 3 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.Το κόστος της ταινίας ήταν 1.039.000 δολάρια.

Η πρεμιέρα της «Καζαμπλάνκα» έγινε στις ΗΠΑ στις 26 Νοεμβρίου 1942 στο «Hollywood Theater» της Νέας Υόρκης, προκειμένου να συμπέσει με την απόβαση των Συμμάχων στη γαλλοκρατούμενη Βόρειο Αφρική και την κατάληψη της Καζαμπλάνκα.

 

H προβολή θα γίνει την Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου στη Φανερωμένη στις 9 το βράδυ.

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ