Να γιατί πρέπει να κυνηγάς τις «βρώμικες παραλίες με φύκια»

Σκέψου πώς θα ήταν η ζωή σου αν έπρεπε να γεννηθείς, να μην έχεις γνωρίσει ποτέ τους γονείς σου για να σε καθοδηγήσουν στα πρώτα σου βήματα, να πρέπει να βρεις μόνο σου το δρόμο για τη θάλασσα, ακολουθώντας το πιο φωτεινό σημείο του ορίζοντα (δηλαδή την αντανάκλαση του φεγγαριού και των αστεριών στη θάλασσα), να έχεις να ξεπεράσει άπειρα εμπόδια στη διαδρομή (όπως λακούβες), έντονα φώτα στη παραλία να σε αποπροσανατολίζουν, φυσικούς εχθρούς και αφού ξεπεράσεις όλα αυτά τα εμπόδια μετά από 20-30 χρόνια να επιστρέψεις πίσω στην ίδια παραλία που γεννήθηκες για να αφήσεις τα αυγά σου αν είσαι θηλυκό, αφού έχεις ήδη ζευγαρώσει μέσα στη θάλασσα… αν βέβαια σου το επιτρέπουν οι συνθήκες, και δεν είναι γεμάτη η παραλία με κρεβατάκια, ομπρέλες και άλλους τόσους κινδύνους.

 


Article featured image
Article featured image

Γράφει η Παναγιώτα Κουτσόφτα, Ίδρυμα Terra Cypria

Κεντρική φωτογραφία: Μαρία Ευρυπίδου


 

Κάπως κουραστικό και σίγουρα αρκετά μεγάλο όλο αυτό που διάβασες μάθε όμως πως, αν ήσουν θαλάσσια χελώνα κάπως έτσι θα ήταν η ζωή σου.

 



Φωτογραφία: Μάριος Θεοδώρου

 

Αυτός είναι και ο λόγος που οι θαλάσσιες χελώνες έχουν τόσο μεγάλο βαθμό θνησιμότητας και μόνο ένα στα 1000 χελωνάκια επιβιώνει μέχρι την αναπαραγωγική του ηλικία. Νοουμένου ότι κάθε φωλιά έχει περίπου 80-100 αυγά, σκέψου πόσες φωλιές χρειάζονται για να υπάρξει ένα και μόνο ζευγάρι ενήλικων θαλάσσιων χελωνών…

 



Φωτογραφία: Μάριος Θεοδώρου

 


Τα «φύκια» προσφέρουν τροφή, κάλυψη και χώρο αναπαραγωγής σε ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Άρα, όχι μόνο οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι απειλή για τους ψαράδες, αλλά είναι σύμμαχός τους αφού διατηρούν υγιείς τις περιοχές αυτές για να αναπαράγονται τα ψάρια.




Φωτογραφία: Παναγιώτα Κουτσόφτα

 

Στις θάλασσες μας μπορείς να συναντήσεις τρία είδη θαλάσσιων χελωνών, εκ των οποίων τα δύο αναπαράγονται στις παραλίες του νησιού. Όταν μεγαλώσει η πράσινη χελώνα λοιπόν, που φωλιάζει στο νησί, τρέφεται με «φύκια» -ναι τα γνωστά μας φύκια που όταν τα δούμε αηδιάζουμε… Αυτά τα «φύκια» λοιπόν στην πραγματικότητα είναι αγγειόσπερμα και επιστημονικά ονομάζονται Ποσειδωνία και Συμοτόσεα. Η χελώνα τα κρατά υγιή, γι’ αυτό και μπορείς να την χαρακτηρίσεις ως θαλάσσιο κηπουρό.

 



Φωτογραφία: Παναγιώτα Κουτσόφτα



Κι αν αναρωτιέσαι γιατί είναι σημαντικό να διατηρούνται υγιή αυτά τα πράγματα που είναι «αηδιαστικά» και λερώνουν τις θάλασσες μας, μάθε λοιπόν πως αυτά τα βρώμικα πράγματα έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Καταρχάς, όταν υπάρχουν σε μια θάλασσα είναι δείκτης ότι η συγκεκριμένη θάλασσα είναι καθαρή, αφού τα συγκεκριμένα είναι πολύ ευαίσθητα στη ρύπανση. Επομένως, απ’ εδώ και πέρα να κυνηγάς τις «βρώμικες παραλίες με φύκια».

 



Φωτογραφία: Μαρία Ευρυπίδου

 

Επίσης, αυτά τα «φύκια», που στην ουσία δεν είναι φύκια, προσφέρουν τροφή, κάλυψη και χώρο αναπαραγωγής σε ψάρια και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς. Άρα, όχι μόνο οι θαλάσσιες χελώνες δεν είναι απειλή για τους ψαράδες, αλλά είναι σύμμαχός τους αφού διατηρούν υγιείς τις περιοχές αυτές για να αναπαράγονται τα ψάρια.

 



Φωτογραφία: Φάνος Μιχαηλάς



Το άλλο είδος που φωλιάζει στο νησί μας είναι γνωστή καρέτα καρέτα. Αυτή, πάλι, όταν μεγαλώσει τρέφεται με διάφορα θαλάσσια ζώα όπως καβούρια, αχινούς, μαλάκια, μέδουσες κ.α., και άρα ρυθμίζει τους πληθυσμούς αυτών των ειδών. Άρα οι θαλάσσιες χελώνες, ανεξάρτητα σε ποιο είδος ανήκουν, έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Το ίδιο ισχύει για κάθε είδος που υπάρχει σε αυτόν τον πλανήτη.

 



Φωτογραφία: Μάριος Θεοδώρου

 

Ανεξάρτητα με τον αν το συνειδητοποιείς άμεσα ή όχι, όλα έχουν το δικό τους ρόλο στην ισορροπία της φύσης. Εξάλλου, αν κάτι δεν είχε κάποιο ρόλο να επιτελέσει, η ίδια η φύση θα το απέρριπτε!



Περισσότερες πληροφορίες και δραστηριότητες του Project μπορείς να βρεις στο site www.cyprusbiodiversity.eu αλλά και στo facebook page Bioforlife, LIFE+ Project



 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ