Τρέμε Kubrick!

Article featured image
Article featured image

Κι’ όμως υπάρχουν κι’ αυτές οι ταινίες. Ο άνθρωπος-κουνούπι, ο δικέφαλος καρχαρίας και η ιπτάμενη μαϊμού...

Αρχικά θα ήθελα να σου ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι κουλτουριάρης. Ούτε το παίζω ιντελεκτουέλ. Απεχθάνομαι τους ψευτοδιανοούμενους, βαριέμαι κάθε τι στημένο και δήθεν και δεν μπορώ με τίποτα να ακούω τη λέξη «εναλλακτικό». Βγάζω φλύκταινες! Εναλλακτική μουσική, εναλλακτικό ντύσιμο, εναλλακτικές διακοπές, εναλλακτική διατροφή, εναλλακτική διακόσμηση, εναλλακτικό lifestyle και φυσικά εναλλακτικό σινεμά! Έλεος πια μ’αυτό το εναλλακτικό! Πήξαμε από τον πολύ πολιτισμό σε αυτή τη χώρα. Δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά το εναλλακτικό έχει καταντήσει πια mainstream και το mainstream εναλλακτικό! Μετά από αυτό το μίνι ντελίριο λοιπόν, θα ήθελα να σου πω ότι ποτέ μου δεν σνόμπαρα (σχεδόν) κανένα κινηματογραφικό είδος. Εντάξει, δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα φαν της κωμωδίας (αντίθετα ήμουν ανέκαθεν λάτρης των θρίλερ), αλλά ποτέ δεν με ένοιαζε αν μια ταινία ήταν αμερικάνικη, ιταλική, ισπανική ή κορεάτικη, ούτε αν έφερε την υπογραφή του Visconti, του Tarkovsky, του Tarantino ή του Buñuel, αρκεί να ήταν καλή! Να είχε κάτι να μου πει. Παρόλα αυτά, υπάρχει μια κατηγορία ταινιών, που ούτε «cult» μπορείς να τις αποκαλέσεις, ούτε καν «B-movies». Ο λόγος τις παραγωγές του αμερικανικού τηλεοπτικού καναλιού Syfy (αρχικά γνωστό ως Sci-Fi Channel) το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με τις ταινίες τρόμου/επιστημονικής φαντασίας (συγκεκριμένα αποκαλούνται «Maneater film series»). Το Sci-Fi Channel έκανε αρχή τον Σεπτεμβρίο του 1992 και αποτελεί μέρος του συγκροτήματος ψυχαγωγικών επειχηρήσεων του NBC Universal, με το όνομα Syfy να υιοθετείται τον Μάρτιο του 2009. Οι συγκεκριμένες ταινίες κλέβουν πραγματικά τις εντυπώσεις με τους ευφάνταστους τίτλους τους, τα εξωπραγματικά σενάρια τους και τα ΑΘΛΙΑ οπτικά εφέ τους. Το χειρότερο; Είναι τόσο κιτς που κινδυνεύεις να τις λατρέψεις στο τέλος! Ας εξετάσουμε λοιπόν ορισμένες από αυτές τις... ιδιαίτερες περιπτώσεις των ταινιών του Syfy (οι οποίες διαθέτουν φανατικό κοινό, όσο κι αν αυτό σου φανεί παράξενο). Πως λέμε «Casablanca» και «Citizen Kane»; Καμία σχέση!

Two Headed Shark Attack

Αυτός ο καρχαρίας δεν είναι σαν τους άλλους. Είναι special. Δεν έχει ένα, αλλά δύο κεφάλια! Είναι δικέφαλος δηλαδή! Σαν τον αετό της βυζαντινής αυτοκρατορίας ένα πράμα.  Στη ταινία «Two Headed Shark Attack» του 2013, πρωταγωνιστούν η σεξοβόμβα Carmen Electra και η Brooke Hogan (κόρη του διάσημου παλαιστή και ηθοποιού Hulk Hogan). Μια εκπαιδευτική εκδρομή θα μετατραπεί σε παγίδα θανάτου όταν ένας τεράστιος δικέφαλος καρχαρίας θα καταπιεί ότι ζωντανό κινείται μέσα στην περιοχή του! Ένα μικρό νησάκι μοιάζει ασφαλές καταφύγιο για τη νεαρή παρέα σπουδαστών, αλλά στην πραγματικότητα είναι μια προσωρινή όαση μέσα στην κόλαση των τεράστιων σαγονιών του τρομακτικού πλάσματος, αφού σιγά σιγά το νησάκι αρχίζει να βυθίζεται... Διακοπές στην Ελβετία το φετινό καλοκαίρι!

Mansquito

Η ταινία είναι  γνωστή και ως «Mosquitoman». Πρόκειται για παραγωγή του 2005 και το στόρι του θα σου θυμίσει σε αρκετά σημεία το «The Fly» του Cronenberg (David σχώρα με!). Η υπόθεση έχει ως εξής: μια ομάδα επιστημόνων ψάχνει να βρει το αντίδοτο ενός θανητηφόρου ιού. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν ως πειραματόζωα θανατοποινίτες. Όταν ένας από τους κρατούμενους θα μολυνθεί από έναν περίεργο ιό, θα μεταλλαχθεί σε ένα αιμοδιψές ανθρωπο-κουνούπι! Χμ... Το απωθητικό κουνουπιών λες να κάνει δουλειά σε αυτή την περίπτωση;

Sharktopus

Είναι παραγωγή του 2010 και στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντούμε τον Eric Roberts (ναι, σωστά κατάλαβες τον αδελφό της Julia). Μάλλον λάθος... Πρωταγωνιστής σε αυτή την ταινία φαντασίας είναι ένα πλάσμα μισός καρχαρίας και μισό χταπόδι, που σκορπάει τον τρόμο στις παραλίες του Μεξικό. Ο επιστήμονας που το δημιούργησε -για τον αμερικανικό στρατό βεβαίως, βεβαίως- προσπαθεί τώρα να το αιχμαλωτήσει. Δύσκολο το έργο του φυσικά, καθώς πρόκειται για μια απίστευτη φονική μηχανή! Φοβερό σενάριο;

Piranhaconda

Κι’ όμως! Πρόκειται για sequel του «Sharktopus»! Η ταινία γυρίστηκε το 2012 με πρωταγωνιστή τον Michael Madsen (ναι, σωστά κατάλαβες και πάλι, μιλάμε για τον ίδιο ηθοποιό που έπαιξε στο «Reservoir Dogs» και στο «Kill Bill» του Quentin Tarantino) και μας «ταξιδεύει» στη ζούγκλα της Χαβάη. Εκεί έχει κάνει την εμφάνιση του ένα γιγάντιο «Piranhaconda», μια μετάλλαξη φιδιού δηλαδή που μοιάζει στο πρόσωπο με πιράνχα και έχει τεράστια κοφτερά δόντια. Το «γλυκό» αυτό πλασματάκι έχει ως βασική του τροφή τον άνθρωπο, κάτι που θα ανακαλύψουν με τον πιο δυσάρεστο τρόπο οι ήρωες της ταινίας...

Flying Monkeys

Στην προκειμένη δεν μας νοιάζει αν ο γάιδαρος πετάει. Το θέμα μας εδώ είναι να μην πετάει ο πίθηκος! Σε αυτή την παραγωγή του 2013, μια έφηβη, η Kayley Dante, πιστεύει ότι η μαϊμού της είναι ένα αθώο κατοικίδιο. Όχι όμως! Το πιθηκάκι αποδεικνύεται τελικά ότι είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο... Ένα ζώο που το βράδυ μεταμορφώνεται σε ιπτάμενο δολοφόνο, ικανό να μετατρέψει μια φιλήσυχη πόλη σε κόλαση... Μπανάνες και φυστίκια μην το ταίσεις αν το δεις μπροστά σου, σε προειδοποιώ!

Sharknado

Πόσο ψυχάκιας πρέπει να είσαι για να σκεφτείς το παρακάτω στόρι; Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «shark» και «tornado», δηλαδή «καρχαρίας» και «τυφώνας», όπως ακριβώς και η θεματολογία της! Με πρωταγωνίστρια την σέξι Tara Reid, στην ταινία παρακολουθούμε έναν τυφώνα που χτυπάει στο Λος Άντζελες, φέρνοντας τρομακτικές συνέπειες: χιλιάδες καρχαρίες περιστρέφονται στον αέρα και καταβροχθίζουν τους κατοίκους της πόλης! Αυτό κι αν θα πει πρωτοτυπία! Μέσα στο 2014 αναμένεται να κυκλοφορήσει και το sequel του έπους αν έχεις αγωνία για τη συνέχεια!

Robocroc

Ναι σωστά διάβασες. «Robocroc» και όχι «RoboCop»! Στην ταινία που γυρίστηκε το 2013, ένας πύραυλος που μεταφέρει νανο-ρομπότ, πέφτει λίγο μετά την απογείωση του μέσα σε ένα ζωολογικό κήπο. Τα νανο-ρομπότ απελευθερώνονται και βρίσκουν «καταφύγιο» μέσα σε ένα τεράστιο κροκόδειλο! Ο κροκόδειλος σύντομα θα γίνει μια αδίστακτη φονική μηχανή, που έχει ως στόχο να κατασπαράξει όσο πιο πολλά (ανθρώπινα) θύματα μπορεί! Terminator with a twist ένα πράμα!

Black Swarm

Κι ύστερα ήρθαν οι... σφήκες! Οι μεταλλαγμένες! Μετά το θάνατο του συζύγου της, η Jane αποφασίζει να εγκαταλείψει το Μανχάταν και να εγκατασταθεί μαζί με την κόρη της, σε ένα φιλήσυχο προάστιο της Νέας Υόρκης, ονόματι Black Stone. Μέγα λάθος! Ένας άντρας θα βρεθεί νεκρός, με το σώμα του γεμάτο φουσκάλες από θανατηφόρα τσιμπήματα εντόμων. Τι συνέβη; Ένα σμήνος γενετικά τροποποιημένων σφήκων που δημιουργήθηκαν από τον αμερικανικό στρατό (καλά σκοπιά δεν βγάζουν στην Αμερική; Μόνο πειράματα κάνουν;), θα κάνουν την εμφάνιση τους και θα επιτεθούν με το δηλητηριώδες τους κεντρί στους ανυποψίαστους κατοίκους του Black Stone! Στην ταινία συμμετέχει και ο Robert Englund (ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Freddy Krueger).

*Ενδεικτικά να σου αναφέρω μερικούς ακόμα τίτλους που θα συναντήσεις στη μακρά λίστα ταινιών του Syfy, όπως: «Frankenfish», «Aztec Rex», «Dinoshark», «Ghost Shark», «12 Disasters of Christmas», «Ice Spiders», «Ghostquake» και «Flu Bird Horror».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ