Την Κυριακή η Υπερπανσέληνος

Το φαινόμενο θα είναι ορατό από όλη την Κύπρο.

 


Article featured image
Article featured image

Τα Φροντιστήρια Φάκα, δια στόματος του Αστροφυσικού Χρύσανθου Φάκα, ανακοινώνουν ότι την ερχομένη Κυριακή προς Δευτερά τα ξημερώματα, δηλαδή 27η προς 28η Σεπτεμβρίου, θα έχουμε το φαινόμενο της έκλειψης Σελήνης.

 

Στοιχεία έκλειψης:

Είσοδος στην παρασκιά: 03:10 (δεν παρατηρείται κάποια αλλοίωση)

Είσοδος στην σκιά: 04:07 (έναρξη αλλαγής χρώματος)

Είσοδος εξολοκλήρου στη σκιά: 05:11

Μέγιστο της έκλειψης: 05:47

Έναρξη εξόδου εκ της σκιάς: 06:24 (έναρξη επαναφοράς Σελήνης στο αρχικό της χρώμα)

Έξοδος εκ της σκιάς: 07:27λ (δεν παρατηρείται κάποια αλλοίωση)

Έξοδος εκ της παρασκιάς: 08:24

Η Σελήνη στις 28 Σεπτεμβρίου θα δύσει στις 06:43 και ο Ήλιος θα ανατείλει στις 06:39.

 



 

Κατά την διάρκεια μια έκλειψης Σελήνης η Γη παρεμβάλλεται αναμεσά στην Σελήνη και τον Ηλιό και έτσι αποκρύβει τον Ηλιό από την Σελήνη. Κατά την διάρκεια της εκλείψεως η Σελήνη δεν γίνεται αόρατη ,όπως συμβαίνει με τον Ηλιό κατά τις ηλιακές εκλείψεις ,διότι η Γη διαθλά και  σκεδάζει έντονα την Ηλιακή ακτινοβολία και έτσι έμμεσα η Σελήνη είναι ορατή και όχι απευθείας από τον Ηλιό.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά την είσοδο της Σελήνης στη σκιά της Γης (04:07) να αρχίζει η Σελήνη να κοκκινίζει, αντί να γίνεται αόρατη για το λόγο που προαναφέραμε. Επίσης την ιδιά μέρα θα είναι και πανσέληνος,  αφού εξάλλου είναι πάντα προϋπόθεση για να υπάρξει έκλειψη.

 



Επιπλέον, ένα άλλο γεγονός που κάνει την συγκεκριμένη έκλειψη ακόμα πιο σημαντική είναι ότι  η Σελήνη εκείνη την μέρα θα βρίσκεται στο περίγειό της δηλαδή θα βρίσκεται στο κοντινότερο σημείο της με την Γη για το 2015 και ονομάζεται Υπερπανσέληνος.

Αυτό σημαίνει ότι η φαινόμενη διάμετρος θα είναι ακόμα πιο μεγάλη από άλλες εκλείψεις, το ίδιο θα ξανασυμβεί το 2033. Αυτό συμβαίνει διότι τα ουράνια σώματα δεν εκτελούν κυκλικές τροχιές αλλά ελλειπτικές, έτσι και η Σελήνη, με αποτέλεσμα στις 28 Σεπτεμβρίου να βρίσκεται στο κοντινότερο της σημείο με την Γη.

Η έκλειψη παρόλο ότι θα διεξαχθεί τις πρωινές ώρες προτρέπουμε το κοινό όπως την παρακολουθήσει διότι θα είναι ορατή από όλη την Κύπρο και στις 04:07 που ξεκινά θα παρατηρούμε το Φεγγάρι να αλλάζει χρώμα και να γίνεται κόκκινο.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ