Η «Ματωμένη Σελήνη» μέσα από 14 φωτογραφίες

Ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο, που για τελευταία φορά είχε συμβεί το 1982 και δεν θα επαναληφθεί πριν το 2033, σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας 28 Σεπτεμβρίου.

 


Article featured image
Article featured image

Πηγή: www.biodiversitycyprus.blogspot.com.cy

Φωτογραφίες: Γιώργος Κωνσταντίνου / Πρόεδρος Συνδέσμου Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς και Βιοποικιλότητας της Κύπρου



Ολική έκλειψη υπερπανσελήνου, δηλαδή της απόκρυψης του δίσκου της Σελήνης στο μεγαλύτερο δυνατό μέγεθός του. Το φαινόμενο έφθασε στο μέγιστο σημείο του περίπου στις έξι παρά δέκα το πρωί.

Υπερπανσέληνος συμβαίνει, όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη, με αποτέλεσμα η διάμετρος του φεγγαριού να φαίνεται μεγαλύτερη. Η έκλειψη -όπου το επέτρεψαν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες- ήταν ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική, την Αμερική και τη δυτική Ασία.

Κάτι ανάλογο -συνδυασμός ολικής έκλειψης και υπερπανσελήνου- είχε συμβεί μόνο πέντε φορές μετά το 1900: το 1910, το 1928, το 1946 και για τελευταία φορά το 1982, ενώ δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2033, σύμφωνα με τη NASA.

Η έκλειψη της 28ης Σεπτεμβρίου 2015 είναι η τέταρτη και τελευταία ολική σεληνιακή έκλειψη της τελευταίας διετίας. Οι προηγούμενες ολικές εκλείψεις έλαβαν χώρα στις 15 Απριλίου 2014, στις 8 Οκτωβρίου 2014 και στις 4 Απριλίου 2015.

Κατά τη σημερινή έκλειψη, το φεγγάρι φαινόταν κατά 14% μεγαλύτερο και κατά 30% φωτεινότερο από ό,τι στην προηγούμενη φετινή. Παρά την ολική έκλειψη, το φεγγάρι δεν έγινε τελείως σκοτεινό, αλλά πήρε μια κοκκινωπή απόχρωση, γι’ αυτό πολλοί το ονομάζουν και «Ματωμένη Σελήνη». Καθόλου παράξενο που με αυτό το φαινόμενο κατά καιρούς έχουν συνδεθεί διάφοροι -αβάσιμοι ασφαλώς- φόβοι για το επερχόμενο τέλος του κόσμου.



Το φαινόμενο απαθανάτισε άψογα ο Γιώργος Κωνσταντίνου, μέσα από 14 πραγματικά εντυπωσιακές φωτογραφίες, από την περιοχή Άγιος Σωζόμενος στη Λευκωσία.

 


[Πηγή]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ