5o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου

Από τις 17 μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου στο Θέατρο Ριάλτο, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο επίσημος διεθνής διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού μήκους της χώρας, ανοίγει τις πόρτες του σε εικόνες και αφηγήσεις, μια ολιστική εμπειρία από ιστορίες του κόσμου.

 


Article featured image
Article featured image

Με σχεδόν 100 μικρού μήκους ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και ταινίες κινουμένων σχεδίων από όλο τον κόσμο, το Φεστιβάλ θα προβάλει επιλεγμένες κινηματογραφικές δημιουργίες Κυπρίων και ξένων δημιουργών, αναδεικνύοντας το έργο τους και προσφέροντας στο κοινό της Κύπρου την ευκαιρία να απολαύσει τα καλύτερα δείγματα παγκόσμιου σινεμά μικρού μήκους. Παράλληλα, αποτελεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας, διάδρασης και κινηματογραφικής παιδείας, αφού φιλοξενεί νέους μα και καταξιωμένους δημιουργούς,  σε μια συνδιαλλαγή ιδεών και  κινηματογραφικής δημιουργίας, με masterclasses, θεματικές προβολές και άλλες δραστηριότητες.

 

Η Κριτική Επιτροπή που απαρτίζεται από καταξιωμένους στο χώρο δημιουργούς και προσωπικότητες θα απονέμει τα εξής βραβεία: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους, Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, 1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, 2ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας, Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής για Καλύτερο Μουσικό Βίντεο. Επιπλέον, χορηγούνται από τις εταιρείες MS Viewpoint Ltd, Full Moon και Sklavis Film Lab τρία ακόμα βραβεία για κυπριακές ταινίες, υπό μορφή υπηρεσιών παραγωγής και post production.

 

Η επιλογή του διεθνούς προγράμματος ανήκει στην Καλλιτεχνική Επιτροπή, που αποτελείται από τους Κύπριους σκηνοθέτες Αλεξία Ρόιτερ και Ιωακείμ Μυλωνά.

 



5 Χρόνια Ζωής

Το φεστιβάλ γιορτάζει φέτος τα πεντάχρονά του ως διεθνές διαγωνιστικό, και για ακόμα μία χρονιά υπόσχεται μια συναρπαστική εμπειρία. Και ποιος δεν θυμάται την περσινή έναρξη, που με τη χρήση της τεχνολογίας 3D Mapping ζωντάνεψε το εξωτερικό του Θεάτρου Ριάλτο, αναδεικνύοντας μέσα από τη δύναμη ήχου και εικόνας την τρίτη διάσταση! Φέτος, το Φεστιβάλ προετοιμάζει ένα ανάλογο 3D Mapping δημιούργημα μόνο που αυτή τη φορά θα είναι -όπως υπόσχεται- μεγαλύτερο σε διάρκεια και με διαφορετική αισθητική.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: 12 κυπριακές ταινίες θα διαγωνιστούν φέτος

Αγρινούι, Αλέξη Χαβιάρα

Άνορακ, Αλεξάνδρας Ματθαίου

Αusterity, Ρένου Γάβρη

Cιδερέλλα’s Στόry, Γιώργου Κυριάκου

Δεν θα γεράσουμε ποτέ, Σπύρου Χαραλάμπους

Εx, Μιχάλη Χαπέσιη

Κατηφόρα, Στέλιου Καμμίτση

Η Μεταμεσονύχτια Γραμμή, Aνδρέα Κυριάκου

Μπούμεραγκ, Χρίστου Νικολάου

Προκαταβολή, Μάριου Πιπερίδη

Random Attempts, Vasvi Çiftcioğlu & Doğuş Özokutan

Out of Sight, David Hands & Χριστίνα Γεωργίου

 



Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: 57 ταινίες από ολόκληρο τον κόσμο θα διαγωνιστούν φέτος

 

Όλα… τρισδιάστατα!

Το ISFFC στρέφει φέτος το βλέμμα στο τρισδιάστατο σινεμά – την νέα τάση στον χώρο του κινηματογράφου και για πρώτη φορά στην Κύπρο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ταινίες μικρού μήκους που εξερευνούν τη φόρμα του 3D. Μοιράζοντας 3D γυαλιά καλεί όλους σε μια αξέχαστη τρισδιάστατη εμπειρία μίας ώρας, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του δημιουργού Björn Speidel, συνεργάτης του Κινηματογραφικού Ινστιτούτου του Βερολίνου, από τη Γερμανία. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Ρίο, στη Λεμεσό, στις 21 Οκτωβρίου, στις 7μ.μ.

 



 

Παράλληλα προγράμματα

Τα φετινά παράλληλα προγράμματα θα μας ταξιδέψουν από την πραγματικότητα της Αφρικής, στους ρυθμούς χορευτικών φιλμ και μουσικών βίντεο μέχρι και τον θαυμαστό κόσμο των κινουμένων σχεδίων, της επιστημονικής φαντασίας και των κόμικς. Συγκεκριμένα τα παράλληλα προγράμματα για φέτος είναι:

 



 

·        Amaze me, ένα διαγωνιστικό πρόγραμμα με κορυφαία μουσικά βίντεο (βλ. βίντεο πιο πάνω) από όλο τον κόσμο, και κριτές τους φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

·        Maisha Film Lab, μια επιλογή αφρικανικών ταινιών από το Maisha Film Laboratory for East Africans, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό με στόχο να προσφέρει πρακτική εκπαίδευση σε νεαρούς κινηματογραφιστές αλλά και τα κατάλληλα μέσα για τη δημιουργία ταινιών, μέσα από τις οποίες εκφράζεται η πλούσια παράδοση και ιστορία της Ουγκάντας. Το πρόγραμμα επιμελείται η Fibby Kioria

·        Όψεις του Φανταστικού: μια επιλογή απο τις καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν και βραβεύτηκαν στην 14η έκδοση του 'Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Κινουμένων Σχεδίων Υπαίθρου'. To πρόγραμμα επιμελείται ο Γιώργος Τσαγγάρης

·        Dancing in Film: Πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, πειραματικές και μιούζικαλ) με θέμα τον χορό ως κύριο πρωταγωνιστή αλλά και ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας

·        Cyprus Comic Con: Mια επιλογή ταινιών μικρού μήκους από το φετινό Cyprus Comic Con Film Festival, που ειδικεύεται σε ταινίες με θέμα το φανταστικό (επιστημονική φαντασία, τρόμου, θρίλερ κτλ.) To πρόγραμμα επιμελείται ο Ανδρέας Κυριάκου

 




Cyprus Comic Con Retrospective! Ένα παράλληλο πρόγραμμα γεμάτο φαντασία, ταινίες τρόμου, θρίλερ και ότι άλλο εμπνευσμένο...


Posted by Int'l Short Film Festival of Cyprus on Friday, 25 September 2015


 



ΕFFE Label: Φεστιβάλ με σφραγίδα!

Τιμώντας έναν θεσμό που δυναμώνει με την πάροδο του χρόνου και εμπλουτίζει το καλλιτεχνικό περιβάλλον της Κύπρου, το ISFFC έλαβε φέτος το ευρωπαϊκό βραβείο EFFE Label 2015-2016. Μια εγγύηση ποιότητας αναγνωρισμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη που θέτει το φεστιβάλ σε ένα δίκτυο διοργανώσεων όπου απολαμβάνει αυξημένη προβολή, θεατές και νέες δυνατότητες δικτύωσης. Το Πρόγραμμα EFFE - Europe for Festivals, Festivals for Europe, αποτελεί μια πολιτιστική πύλη που εστιάζει στην Ευρωπαϊκή πολιτιστική ποικιλομορφία και δημιουργία μέσα από τον θεσμό των Ευρωπαϊκών φεστιβάλ.

 



Διοργανωτές

Το Φεστιβάλ είναι μια συνδιοργάνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπ.Π.Π. και του Θεάτρου Ριάλτο.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λεμεσού, κυρίου Ανδρέα Χρίστου και στηρίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Κύριος Χορηγός του Φεστιβάλ η PrimeTel ενώ χορηγοί επικοινωνίας η cityfreepress.com.cy και ο SUPER FM.

Το αναλυτικό και πλήρες πρόγραμμα θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ www.isffc.com.cy

 



 

17-23 Οκτωβρίου, Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Υπότιτλοι: Όλες οι ταινίες θα προβάλλονται στους αυθεντικούς τους διαλόγους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.

Facebook: Int’l Short Film Festival of Cyprus

Twitter: @RialtoTheatreCy /#isffc15

Είσοδος ελεύθερη (Απαραίτητη η εξασφάλιση θέσεων από το ταμείο του θεάτρου)

Πληροφορίες: Θέατρο ΡΙΑΛΤΟ  77 77 77 45

www.isffc.com.cy / www.rialto.com.cy

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ