Καταργείται το οκτάωρο στη Σουηδία

Οι οκτώ ώρες καθημερινής εργασίας στη Σουηδία καταργούνται, όχι για να αυξηθούν, όπως συμβαίνει αλλού, αλλά για να μειωθούν στις έξι.

 


Article featured image
Article featured image

Καθώς στην Κύπρο μα και αλλού, σχεδόν παντού, το οκτάωρο για το οποίο κάποτε χύθηκε αίμα έχει καταργηθεί και αντικατασταθεί σε αρκετές περιπτώσεις με δεκάωρα και δωδεκάωρα, γιατί «έχει κρίση και αν δεν σου αρέσκει, φέφκεις» στη -συχνά «εκνευριστικά»- προχωρημένη Σουηδία το οκτάωρο καταργείται και αντικαθίσταται με εξάωρο.

Τον Απρίλη του 2014, η κυβέρνηση του Γκέτενμποργκ ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα θα δουλεύουν λιγότερες ώρες. Επρόκειτο ουσιαστικά για μία πειραματική κίνηση που στόχευε στην βελτίωση της ισορροπίας μεταξύ της εργασιακής και της προσωπικής ζωής, στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και φυσικά στην μείωση του κόστους εργασίας. Τα αποτελέσματα του πειράματος μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και έτσι αρκετές ήταν και οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες που ακολούθησαν αυτό το παράδειγμα.

Η πρώτη επιχείρηση όμως που είχε εφαρμόσει το εν λόγω εργασιακό μοντέλο 13 χρόνια πριν ήταν η Toyota. Επιβάλλοντας εξάωρες βάρδιες στα κέντρα που κάνει σέρβις στο Γκέτενμποργκ, η εταιρεία διαπίστωσε ότι το προσωπικό της ήταν πιο χαρούμενο , ότι το ποσοστό του κύκλου εργασιών ήταν χαμηλότερο, και ότι τα κέρδη είχαν αυξηθεί κατά 25%. Επιπλέον, αν και δεν αποτέλεσε έκπληξη, όλο και περισσότεροι ήταν εκείνοι που ήθελαν να εργαστούν στα κέντρα της.

«Πιστεύω ότι η οκτάωρη εργασία κάθε ημέρα δεν είναι τόσο αποτελεσματική όσο θα πίστευε κανείς», λέει ο Linus Feldt της Filimundus, ένας ακόμα CEO που υποστηρίζει το μοντέλο της εξάωρης εργασίας και συνεχίζει:

«Είναι τεράστια πρόκληση να παραμείνεις συγκεντρωμένος σε μία συγκεκριμένη δουλειά για οκτώ ώρες. Προκειμένου να τα βγάλουμε πέρα, κάνουμε άλλα πράγματα και κάνουμε διαλείμματα για να κάνουμε την καθημερινή εργασία πιο υποφερτή. Την ίδια στιγμή, μας είναι δύσκολο να διαχειριστούμε την προσωπική μας ζωή εκτός δουλειάς».


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ