Εσύ κρίνεις τον άλλο από τη θρησκεία του;

Στο έτος 2015, η θρησκοληψία στην Ευρώπη όχι μόνο δεν πεθαίνει αλλά αυξάνεται σε ανησυχητικά επίπεδα.

 


Article featured image
Article featured image

Αυτό θα είναι το αντικείμενο Συνεδρίου για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. που οργανώνει η Κομισιόν στις Βρυξέλλες, με αφορμή την αύξηση της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού.

 

Στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τη διακριτική μεταχείριση, δείχνουν τα εξής:

Το 50% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι διακρίσεις λόγω θρησκεύματος ή πεποιθήσεων είναι ευρέως διαδεδομένες (έναντι 39% το 2012)

Το 33% πιστεύει ότι η έκφραση θρησκευτικών πεποιθήσεων μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα για κάποιον που υποβάλλει αίτηση για θέση εργασίας (έναντι 23% το 2012)

Ο Μουσουλμάνοι έχουν το χαμηλότερο επίπεδο κοινωνικής αποδοχής από όλες τις θρησκευτικές ομάδες. Μόλις το 61% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα αποδέχονταν πλήρως έναν Μουσουλμάνο συνάδελφο στον χώρο εργασίας, ενώ μόνο το 43% δήλωσαν ότι δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα αν κάποιο από τα ενήλικα τέκνα τους είχε δεσμό με άτομο μουσουλμανικής θρησκείας.

 

Ακόμη, η έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για τις διακρίσεις και τις εγκληματικές πράξεις μίσους κατά των Εβραίων δείχνει αύξηση του αντισημιτισμού στην Ευρώπη. Το 73% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι ο αντισημιτισμός μέσω διαδικτύου έχει την τελευταία πενταετία επιδεινωθεί.

«Η ευρωπαϊκή κοινωνία διέρχεται μια περίοδο αναστάτωσης και κρίσης που θέτει σε κίνδυνο τις ίδιες τις αξίες πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί η Ένωσή μας. Τα αποτρόπαια γεγονότα στο Παρίσι και την Κοπεγχάγη στις αρχές της φετινής χρονιάς κατέστησαν σαφή την ανάγκη για επείγουσα δράση» δηλώνει  ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

 

Οι συμμετέχοντες θα εστιάσουν στην πρόληψη του αντισημιτισμού και της ισλαμοφοβίας, στην αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο, στον ρόλο των τοπικών αρχών, στις εκπαιδευτικές και τοπικές δράσεις, καθώς και στις σημερινές πολιτικές καταπολέμησης των διακρίσεων.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ