9 καλλιτέχνες από την Κύπρο και το εξωτερικό εξερευνούν τις δυνατότητες του χαρτιού

Article featured image
Article featured image

9 Κύπριοι και διεθνείς καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν το χαρτί σαν ένα από τα βασικά υλικά της δουλειάς τους συναντιούνται στην Κύπρο για την έκθεση "Paper trails, paper tales", η οποία θα εγκαινιαστεί στις 3 Οκτωβρίου στο Φυτώριο, στη Λευκωσία.

Η έκθεση διοργανώνεται από τη Μελίτα Κούτα (Κύπρος) και τη Chiaki Kamikawa (Ιαπωνία) οι οποίες ζουν και εργάζονται στην Κύπρο και θα συμμετέχουν στην έκθεση.

Δημιουργώντας μία ομάδα από καλλιτέχνες που εργάζονται στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό η έκθεση επιχειρεί να ερευνήσει το ρόλο του χαρτιού στη σύγχρονη εικαστική δημιουργία σε ευρύτερη κλίμακα.

Η έκθεση περιλαμβάνει σχέδια, τρισδιάστατα κολάζ, εγκατάσταση, κινούμενα σχέδια και γλυπτά που εξερευνούν τα χαρακτηριστικά του χαρτιού σαν υλικό, σαν αρχείο και σαν αφηγητή. Οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν απλά υλικά μαζί με το χαρτί όπως μολύβι, μελάνι ή απλά δίπλωση, κόψιμο και κόλληση του χαρτιού. Η απλότητα αυτή δίνει έμφαση στην εκλεπτυσμένη φύση του χαρτιού, την λεπτότητα, διαφάνεια, ευαισθησία, μαλακότητα και ευκαμψία.



Το χαρτί είναι ένα ταπεινό και βασικό υλικό. Εδώ και 2000 χρόνια έχει χρησιμοποιηθεί για να εκφράσει και να καταγράψει τις σκέψεις και ιδέες μας μέσω της γραφής και του σχεδίου. Σήμερα, μετά από τόσα χρόνια, το χαρτί εξακολουθεί να ελκύει την προσοχή των καλλιτεχνών και να προκαλεί το δημιουργικό τους ένστικτο. Η χρήση του χαρτιού στην τέχνη συνδέεται περισσότερο με τα σχέδια και τη ζωγραφική και γενικά θεωρείτε ως υλικό δύο διαστάσεων. Αντί αυτής της κοινής αντίληψης, η συγκεκριμένη έκθεση δίνει μια διαφορετική όψη στο υλικό εστιάζοντας στις διαφορετικές χρήσεις και περίπλοκες αφηγήσεις τόσο στα έργα των δύο διαστάσεων όσο και στα τρισδιάστατα.



Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι:

Μελίτα Κούτα (CY)

Chiaki Kamikawa (JP)

Christa Donner (US)

Ντέλης Παπαδόπουλος (CY)

Χάρης Καυκαρίδης (CY)

Karin van Dam (NL)

Ειρήνη Καραγιαννοπούλου (GR)

Μαρίνα Γεραλή (CY)

και Κάλλυ Σώζου (CY)





Εγκαίνια: Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015, 20.00.

Διάρκεια Έκθεσης: 3-17 Οκτωβρίου

Το Φυτώρο, Δημοτικός Κήπος, οδός Νεχρού 2, Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας (δίπλα στο κτίριο της Βουλής Αντιπροσώπων και απέναντι από το παλιό Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας).

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με: Chiaki Kamikawa/τηλ: 99311225 & email: chiaki_kamikawa@hotmail.com

Ώρες Έκθεσης: Τρίτη-Παρασκευή: 16.00-20.00, Σάββατο: 10.00-13.00 & 15.00-20.00.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθεί εργαστήριο ανοιχτό προς το κοινό άνω των 16 ετών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ