Αποζημίωση ύψους 2.000.000 ευρώ στον στρατιώτη που έμεινε ανάπηρος λόγω θερμοπληξίας

«Οι επιπτώσεις στον Νεόφυτο, στη σωματική, νοητική και ψυχική υγεία του, ήταν κυριολεκτικά καταστρεπτικές. Ενώ ήταν ένας υγιής νέος 18 ετών με πηγαίο χαμόγελο, με όλο το μέλλον μπροστά του, κατέστη πλήρως εξαρτώμενος από άλλους, με απρόσφορο χαμόγελο και του αποστερήθηκε για πάντα κάθε δυνατότητα για ζωή όπως τους άλλους νέους. Η δυνατότητα βελτίωσης της κατάστασης του είναι ελάχιστη ως μηδαμινή και δεν υπάρχει, θα έλεγα, καμιά δυνατότητα προς αυτή την κατεύθυνση. Η όποια υποστήριξη από τους διάφορους θεραπευτές του, είναι με σκοπό τη συντήρηση της κατάστασής του. Κάθε προσδοκία ή και όνειρα δεν αποτελούν πλέον μέρος της ζωής του. Η παντελής έλλειψη κάθε ελπίδας για ερωτική ζωή, δημιουργία οικογένειας, εργασίας και κάθε τι άλλο που έχει οποιοδήποτε άλλο άτομο της ηλικίας του, δεν είναι μόνο σίγουρη αλλά και παντοτινή. Ο Νεόφυτος είναι στη ζωή αλλά χωρίς ζωή».

 


Article featured image
Article featured image

Αυτά τονίζει ο δικαστής αναφορικά με την απόφαση αποζημίωσης ύψους 2.000.000 ευρώ που επεδίκασε το δικαστήριο σε 26χρονο ο οποίος όταν υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία έμεινε εγκεφαλικά ανάπηρος.

Ο επηρεαζόμενος στρατιώτης ενώ ήταν στη κατηγορία I4, λόγω παχυσαρκίας, εντούτοις παρά τις διαταγές εκτελούσε ασκήσεις και λάμβανε μέρος στις πρόβες της παρέλασης κατά την ορκωμοσία. Επίσης, ενώ υπήρχε σήμα από το Γενικό Επιτελείο λόγω ψηλών θερμοκρασιών να περιοριστούν οι ασκήσεις, εντούτοις αυτές συνεχίστηκαν με μόνο περιορισμό τη λήξη του μεσημεριανού προγράμματος. Όπως επισημαίνει το δικαστήριο, λόγω μη τήρησης των διαταγών ο στρατιώτης υπέστη θερμοπληξία λόγω της καταπόνησής του. Επίσης εντοπίζεται αμέλεια για το γεγονός ότι ενώ έκανε εμετό και έχασε τις αισθήσεις του, δεν μεταφέρθηκε έγκαιρα στο Νοσοκομείο που ήταν δίπλα, αλλά αρκετές ώρες μετά.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ποσό 800.000 ευρώ επιδικάζεται ως γενικές αποζημιώσεις για πόνο, ταλαιπωρία, οδύνη και απώλεια της προσωπικής άνεσης, άλλες 800.000 ευρώ ως γενικές αποζημιώσεις για φροντίδα και αποκατάσταση συντήρησης και άλλες 400.000 ευρώ ως απώλεια μελλοντικών απολαβών.

Να θυμίσουμε πως την ημέρα που υπέστη τη θερμοπληξία, επικρατούσαν πολύ ψηλές θερμοκρασίες στη Λευκωσία, μέχρι και 43,5 βαθμούς Κελσίου. Σήμερα ο 26χρονος βρίσκεται καθηλωμένος με 100% αναπηρία.

Το κράτος θεωρεί υπερβολικές τις αποζημιώσεις και προτίθεται να κάνει έφεση.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ