Μια 25χρονη Κύπρια διδάσκει Pilates σε γυναίκες στη Σατίλα

Η Ελίνα Σμυρνιού είναι μόλις 25. Άνεργη αλλά με εμπειρίες πολλές, αποφάσισε κάποια στιγμή να πάει διακοπές στον Λίβανο μαζί με τις φίλες της.

 


Article featured image
Article featured image

Παρόλο που οι φίλες της επέστρεψαν, η ίδια επέλεξε να μείνει λίγες μέρες ακόμη. Το Hostel Beirut όπου έμενε, το οποίο είναι και ΜΚΟ, δουλεύει με προσφυγικούς οικισμούς όπως η Σατίλα (Shatila). Η Σατίλα είναι στην ουσία παλαιστινιακός οικισμός προσφύγων ο οποίος τα τελευταία χρόνια φιλοξενεί και Σύρους πρόσφυγες.

Όταν σε κάποια φάση ερωτήθηκε από τους υπεύθυνους του Hostel Beirut με τι ασχολείται, η Ελίνα εξήγησε ότι ανάμεσα στα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνεται ο εθελοντισμός και οι καμπάνιες.


Μας υποδέχονται με χειραψία και μας αποχαιρετούν με αγκαλιές και φιλιά. Νιώθω πως, αυτά με μαθαίνουν πολλά περισσότερα από όσα τους μαθαίνω εγώ.


Το ένα έφερε το άλλο και κατέληξε να μένει στον Λίβανο (με τη διαμονή της να καλύπτεται από το Hostel Beirut) και να έχει αρχίσει την εθελοντική της δράση διδάσκοντας Αγγλικά σε παιδιά ηλικίας 5-7 τα οποία κατοικούν στη Σατίλα, ενώ κάνει και μαθήματα Pilates στις γυναίκες του οικισμού.

 



 

«Τα παιδιά στη Σατίλα μας υποδέχονται με μεγάλη χαρά και απέραντη εκτίμηση. Εμείς προσφέρουμε κάτι τόσο κοινό για τον δυτικό κόσμο, όπως χρωματιστά και μαρκαδόρους, που όμως γι’ αυτά είναι κάτι τεράστιο. Μας υποδέχονται με χειραψία και μας αποχαιρετούν με αγκαλιές και φιλιά. Νιώθω πως, αυτά με μαθαίνουν πολλά περισσότερα από όσα τους μαθαίνω εγώ».

 



 

Η Ελίνα έχει παρακολουθήσει μαθήματα Pilates και έχει συμπληρώσει ώρες διδασκαλίας με σκοπό να άρχιζε τη διδασκαλία στην Κύπρο, μέχρι που συνειδητοποίησε ότι ένα τέτοιο μάθημα εκγύμνασης θα μπορούσε να «δουλέψει» οπουδήποτε.

 



 

Με μερικούς αρχικούς ενδοιασμούς, το Hostel Beirut και η Ελίνα πρότειναν την ιδέα στον οργανισμό «Najna Now», όπου γίνονται και τα μαθήματα Αγγλικών. Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη. «Με εκστασιασμένα γέλια, η υπεύθυνη του οργανισμού μετέφραζε στις άλλες κοπέλες τα όσα είπαμε. Μέσα από τα αραβικά που έβγαιναν από το στόμα της μπορούσα να απομονώσω μονάχα τη λέξη γιόγκα η οποία όμως επαναλαμβανόταν συνεχώς».

 



Το πρώτο μάθημα Pilates στη Σατίλα έγινε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου με μεγάλη επιτυχία και με την Ελίνα να μας περιγράφει την απίστευτη ευχαρίστηση που προσφέρει ένα τέτοιο γεγονός σε άτομα τα οποία έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε οποιαδήποτε είδους άσκηση, αλλά και την συγκίνηση που προσφέρει στην ίδια να μπορεί να μοιράζεται τέτοιες στιγμές με τις γυναίκες της Σατίλα.

 



«Ίσως το πρώτο μάθημα Pilates σε προσφυγικό οικισμό, ever. Νιώθω ότι ξεκινήσαμε μια εξαίρετη πρωτοβουλία η οποία θα δώσει έμπνευση για καλύτερες μέρες στους κατοίκους του οικισμού. Είναι κάτι τόσο ευχάριστο και ευπρόσδεκτο από τους ίδιους που είναι άξιο απορίας πως δεν το είχε σκεφτεί κάποιος νωρίτερα».

 





ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΙΝΑ

Στηρίζουμε το άξιο αναφοράς έργο της Ελίνας, στη Σατίλα του Λιβάνου, με online δωρεές μέσω της ιστοσελίδας της στο GoGetFunding - Elina runs for Refugees in Lebanon ή με εισφορές στο ΗΟΜΕ Kiosk - Φρουταρία Σμυρνιός (κ. Κώστας Σμυρνιός 99102275) , στην οδό Ιφιγένειας 39 (τ.κ. 2007), στην Ακρόπολη (οι οποίες κατατίθενται κι αυτές στο funding page), μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, ημερομηνία όπου η Ελίνα θα τρέξει 10χλμ στον Μαραθώνιο της Βηρυτού.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ