Βρήκαμε έξι Κύπριους Millennials που δεν έχουν Facebook

Εντοπίσαμε έξι άτομα στην Κύπρο που ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ 25 με 35 και δεν έχουν Facebook.

 


Article featured image
Article featured image

Σε μια εποχή που το τιτάνιο διαδικτυακό μέσο του 31χρονου Μαρκ προσπαθεί να επεκταθεί από αέρος και με drones στις πιο απομακρυσμένες και άβατες περιοχές του πλανήτη, αφού οι αγορές σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Ινδία έχουν υπερκορεστεί, υπάρχουν ανάμεσά μας millennials (εικοσάρηδες και τριαντάρηδες) που λόγω άποψης και στυλ αρνούνται να ανοίξουν λογαριασμό.

Και δε μιλάμε απαραίτητα για νέο-χίπηδες που την έχουν δει ούτως ή αλλιώς, αλλιώς, και δεν αφήνουν healing για healing light course στη ζούγκλα της Γουατεμάλας ή και αλλού που να μην έχουν ποικιλοτρόπως παρακολουθήσει και μυηθεί, ούτε και για … τους πιο «συμβατικούς» young urban creatives που ζουν μεν στην πόλη αλλά βλέπουν στη γλουτένη τον αντίχριστο, παθαίνουν αλλεργία με τα selfie sticks και δεν παρακολουθούν ποτέ ειδήσεις, γιατί μισούν τα «πουλημένα» μίντια που μόνο με ψέματα και άχρηστες πληροφορίες μας φλομώνουν κλπ, κλπ, κλπ.

Μιλάμε για ένα οποιοδήποτε αγόρι και κορίτσι της διπλανής πόρτας.

Πώς είναι συνεπώς η ζωή χωρίς το Facebook; Νιώθουν ή δε νιώθουν αποκομμένοι από την πραγματικότητα τούτοι οι τύποι; Τι φοβούνται; Όταν οι υπόλοιποι στην παρέα μιλούν για τα σόσιαλ μίντια ποια είναι η αντίδρασή ή η συμβολή τους στη συζήτηση; Για τις ειδήσεις της ημέρας από πού ενημερώνονται; Έχουν ατζέντα και σημειώνουν τα γενέθλια και τις γιορτές των φίλων τους; Νομίζουν πως το Facebook είναι μόνο για κουτσομπολιό; Τι σημαίνει για αυτούς επικοινωνία;

Αν και οι απαντήσεις τους ήταν αναμενόμενες, αφού όλοι μας μίλησαν για την ουσία και την ομορφιά της ζωής μακριά από την οθόνη κλπ, μια πάσα για να μας ξηγηθούν τη δικαιούνται και με το παραπάνω.

 

ΕΝΤΟΠΙΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΤΩΝ YUCCIES ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ

 

Νικόλας, 26, λογιστής

Δεν είχα ποτέ λογαριασμό στο Facebook, επειδή θεωρώ πως είναι ένας ψεύτικος κόσμος.

Γεμίζω το χρόνο μου ζώντας την πραγματική ζωή και όχι με το κινητό ή το tablet στο χέρι κάνοντας like.

Με εκνευρίζει που ο κόσμος ζει και αναπνέει για μια φωτογραφία στο Facebook, απλώς και μόνο για να νιώθει πως του δίνουν σημασία και πως είναι κάποιος σημαντικός, αγνοώντας τις πραγματικές αξίες της ζωής.  

Ο Zuckerberg είναι απλώς ένας έξυπνος άνθρωπος που εσείς τα κορόιδα τον κάνατε εκατομμυριούχο. Δεν θα έφτιαχνα για κανέναν λόγο.

Απέχω από τα social media επειδή παραμένω ένας ρομαντικός άνθρωπος που ζει την αληθινή ζωή.

 


Ελπίζω να εξαφανιστεί εντελώς


 

Παναγιώτης, 35, πωλητής

Δεν μου αρέσει, δεν μου άρεσε ποτέ, εφάκκα μου κέντρο, το θεωρώ λίγο άσχημο και το φοβάμαι.

Ότι κάμεις πρέπει να το βάλεις μέσα, τόσο εθίζεσαι, είσαι δαμαί, πίνεις καφέ στο τάδε μέρος, ποστάρεις φώτος και ύστερα έχεις την έννοια να σου κάμνουν λάικ.

Χάλασε την ποιότητα ζωής μας για μένα, εκτός τα καλά του που μπορεί να βρεις κάποιον γνωστό ή συγγενή, πάεις σε έναν καφέ και είναι όλοι μες στην οθόνη.

Προτιμώ να μιλώ τετ α τετ παρά μέσα στο Facebook.

Γενικά δε το θεωρώ κάτι σοβαρό για να μπει μέσα στη ζωή μου έχει άλλους τρόπους που μπορεί να επικοινωνήσω.

Φοβάμαι πως ίσως εθιστώ στο να έχω χίλιους φίλους τζαμαί και να μεν έχω έξω, αφού δεν θα μου μένει χρόνος να βλέπω τους άλλους.

Ούτε ξέρω πως δουλέφκει, ούτε θέλω να μάθω, είμαι πολλά αρνητικός και ελπίζω να εξαφανιστεί εντελώς. Δόξα τω Θεώ, την ώρα μου την περνώ με το μωρό μου.

 

 

Αναστασία, 32, φωτογράφος

Δεν έχω Facebook κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου και επειδή πιστεύω πως είναι κοινωνικό κουτσομπολιό. Δε με ενδιαφέρουν τα κουτσομπολιά των άλλων. Έχω μόνο Instagram γιατί μου αρέσουν οι φωτογραφίες

Όσες φορές βλέπω τους ανθρώπους να ασχολούνται με το Facebook είναι  συνήθως σε μορφή κουτσομπολιού και δε θέλω να αναλώνομαι στις μαλακ**ς που λέει ο καθένας. Αυτό που με εκνευρίζει περισσότερο είναι που οι χρήστες λένε ακριβώς που είναι και τι κάνουν, το κάθε συγκεκριμένο δευτερόλεπτο της ζωής τους, I hate this thing.

Η αλήθεια είναι πως γενικά δε ξέρω καν τι είναι το Facebook αλλά σίγουρα μισώ να έρθει σπίτι μου ο άλλος και να ανακαλύψω πως έγραψε ότι ήταν σπίτι μου, χωρίς να το ξέρω.

Να σου πω και κάτι άλλο, θέλω να ασχολούμαι με το κομπιούτερ μόνο στη δουλειά, όχι και στο σπίτι.

Όταν οι υπόλοιποι είναι στο Facebook, τον χρόνο μου εγώ τον γεμίζω με την κόρη μου.

 


Τον χρόνο μου τον γεμίζω με την κόρη μου


 

Βασίλης, 32, εκπαιδευτικός

Δεν έχω Facebook γιατί δεν έχω χρόνο και γιατί είμαι και λίγο μυστικοπαθής ως άνθρωπος και δε θέλω να ξέρουν τα νέα μου οι άλλοι.

Φοβάμαι πως θα έρθουν άτομα από το παρελθόν που δε τα θέλω ξανά στη ζωή μου. Αποκομμένος από την πραγματικότητα επιλέγω να είμαι.

Είμαι γενικά αρνητικός απέναντί του, αφού η ουσία στη ζωή δεν είναι το Facebook, οι άνθρωποι πρέπει να αρχίζουν να κοιτάζουν βαθύτερα από τις σέλφις και τα πόστ.

Τον χρόνο μου τον γεμίζω με το να πηγαίνω θάλασσα, να ενώνομαι με τη φύση, να κάνω ποδήλατο, να διαβάζω βιβλία και να κάνω σεξ.

Τα γενέθλια των σημαντικών για μένα ατόμων τα θυμάμαι και επικοινωνία πιστεύω πως σημαίνει το ένα άτομο να κάθεται απέναντι από το άλλο.

Δε θεωρώ το Facebook απαραίτητα ως κουτσομπολιό αλλά οποιοσδήποτε και αν είναι ο λόγος που το έχεις στη ζωή σου, αναγκαίο δεν είναι.

Δεν μπήκα καν στη διαδικασία να το ψάξω, έχω άλλες ανάγκες ως άνθρωπος, δεν με απασχολεί τι έκανε ο καθένας κάθε μέρα.

 


Αποκομμένος από την πραγματικότητα επιλέγω να είμαι


 

O 31χρονος ιδρυτής του Facebook και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, Mark Zuckerberg

 

Απόστολος, 29, δικηγόρος

Δεν είχα ποτέ λογαριασμό, διότι θεωρώ πως η μετά Facebook εποχή έκανε τους ανθρώπους να κρύβονται πίσω από ένα υπολογιστή ή ένα smartphone, με αποτέλεσμα να χαθεί η πραγματική επικοινωνία.

Συνήθως δεν αφήνω περιθώρια στους άλλους να είναι στο Facebook όταν είμαστε έξω είτε για ποτό είτε για καφέ ή οτιδήποτε άλλο. Αλλά το χρόνο μου όταν οι άλλοι είναι στο Facebook μπορώ πολύ εύκολα να τον γεμίσω με οτιδήποτε άλλο που μπορεί να βρίσκω ενδιαφέρον.

Επίσης με ενοχλεί που κατάντησε σαν ιστοσελίδα γνωριμιών, ξεφεύγοντας από την αρχική ιδέα δημιουργίας του και ως ένα μέσο να τραβήξει κάποιος την προσοχή σε άλλα άτομα.

Τον Mark Zuckerberg καθόλου δεν τον αντιπαθώ, αντιθέτως τον θεωρώ ως μια ιδιοφυία που δημιούργησε μια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης, της οποίας ο αρχικός σκοπός ήταν η δικτύωση ανθρώπων μιας σχετικά μικρής κοινωνίας και η οποία για εμπορικούς σκοπούς έγινε παγκόσμια αποφέροντας κέρδη δισεκατομμυρίων.

Ο μόνος λόγος που θα έμπαινα στη διαδικασία δημιουργίας λογαριασμού θα ήταν για να διατηρούσα μια επαφή με παλιούς γνωστούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι εφικτό να τους βλέπεις και για επαγγελματικούς σκοπούς π.χ. για αύξηση του κύκλου εργασιών μου.

Έχω λογαριασμό στο Twitter, του οποίου η φιλοσοφία είναι πολύ διαφορετική από το Facebook.

 


Με ενοχλεί που κατάντησε σαν ιστοσελίδα γνωριμιών


 

Κατερίνα, 26, οικονομολόγος

Δεν έχω Faceboοk γιατί δεν μου αρέσει πλέον ως social media. Προτιμώ άλλου τύπου κοινωνικά δίκτυα όπως είναι για παράδειγμα το Instagram.

Είχα παλαιότερα και το έσβησα εδώ και περίπου δυόμιση χρόνια.

Τον χρόνο μου τον γεμίζω σερφάροντας σε διάφορες άλλες σελίδες του διαδικτύου, διαβάζοντας ειδήσεις, ή σε κοινωνικά δίκτυα όπως το Viber και το Instagram.

Με εκνευρίζει η αναμονή των χρηστών του να δουν πόσα likes έχει πάρει η φωτογραφία τους, ποιος είναι online εκείνη τη στιγμή, ποιος τους έκανε add και γενικά όλη η addicted φάση.

Αν και γενικότερα δεν απέχω από τα υπόλοιπα social media, Facebook δεν θα έφτιαχνα για κανένα λόγο. Έχω λογαριασμό στο Instagram και στο viber. Απλώς προσωπικά θεωρώ πως το Facebook είναι λίγο «έξω απ’ τα νερά μου».

 


Δε θέλω να αναλώνομαι στις μαλακ**ς που λέει ο καθένας


 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ