Η αγάπη δεν έχει ό(σπ)ρια! [Ο Θήο Παναγίδης έχει μαγικά φασόλια]

Σ’ έναν τέλειο κόσμο, θα υπήρχαν αυτά τα μαγικά φασόλια! Αυτά που σε κάνουν να ξεχάσεις τα πάντα, έστω και για μια στιγμή, να νιώθεις ευτυχής μόνο και μόνο επειδή τα τρως και να λύνουν από μόνα τους, όλα σου τα προβλήματα!

Θα μου πεις «καλά, εσύ σε ποιο παραμύθι ζεις;». Σε κανένα. Θα συμφωνήσω όμως με τον Θήο πως, «τα πραγματικά μαγικά φασόλια τα βρίσκει κανείς μόνο στην καθημερινότητα του».

 


Article featured image
Article featured image

Τελικά, όντως η αγάπη, δεν έχει ό(σπ)ριά! Έχει προσπάθεια!

Ο σκηνοθέτης του Magic Beans, Θήο Παναγίδης, μιας κυπριακής ταινίας που κέρδισε το ενδιαφέρον μας όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά λίγους μήνες πριν, στις κινηματογραφικές μέρες Κύπρου, μιλά στη CITY για την σπουδαία αυτή παραγωγή και σου δίνει -μαζί με 3 από τους πρωταγωνιστές της ταινίας- αρκετούς λόγους να πας να την δεις στη μεγάλη οθόνη! Αφού από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, προβάλλεται στους κινηματογράφους σε όλη την Κύπρο!


Κύρια έμπνευση μου ήταν οι κωμωδίες της δεκαετίας του ‘60, π.χ. οι ταινίες που έκαναν οι Beatles με τον Richard Lester ή το «Daisies» της Vera Chytilova.


THE MAGIC BEANS (Feature Film) - Trailer from Marios Mettis on Vimeo.



Πως μπορούν λίγες μερίδες φασόλια να περιπλέξουν τόσο πολύ μια κατάσταση;

Το «πως» είναι σχετικά απλό. Πέντε φίλοι τρώνε τα φασόλια (με σαλάτα) και τα πράγματα παίρνουν την τροπή τους. Το πρόβλημα είναι μάλλον «τι» συμβαίνει, αλλά καλύτερα να το δείτε μόνοι σας.

 



Πες μας λίγα πράγματα για το «Τhe magic beans».

Το 2013, μια άλλη ταινία για την οποία προσπαθούσα να βρω χρηματοδότηση «σκάλωσε» μετά από μήνες, έτσι μου ήρθε η ανάγκη να κάνω κάτι απλό, εύκολο, που θα μπορούσε να γυριστεί φθηνά -αλλά που θα ήταν ασυνήθιστο0-, κάτι που θα θυμόταν κάποιος που το έβλεπε (ακόμα και αν δεν του άρεσε). Σκέφτηκα ένα σπίτι, πέντε χαρακτήρες να περιμένουν κάτι -και μετά όλα αλλάζουν… Η ταινία γυρίστηκε πέρσι το καλοκαίρι. Είναι κωμωδία με ένα κάπως τρελό, αποστασιοποιημένο  χιούμορ. Κύρια έμπνευση μου ήταν οι κωμωδίες της δεκαετίας του ‘60, π.χ. οι ταινίες που έκαναν οι Beatles με τον Richard Lester, ή το «Daisies» της Vera Chytilova. Η ιστορία έχει να κάνει με τέσσερις ηθοποιούς που περιμένουν σε ένα παλιό σπίτι για να έρθει ένας δάσκαλος, ο κύριος Στάθης, να τους κάνει ένα εργαστήρι. Αλλά ο κύριος Στάθης δεν έρχεται, οι ήρωες αρχίζουν να πεινούν και έτσι μπαίνουν τα φασόλια στο στόρι.

 



Ο σκηνοθέτης του Magic Beans, Θήο Παναγίδης


 

Εξαιρετικό το καστ και η ομάδα...

Πράγματι, εξαιρετική ομάδα. Εκτός από το καστ, που είναι όλοι γνωστοί ηθοποιοί -ο Πέτρος Γιωρκάτζης, η Πολυξένη Σάββα, ο Αντρέας Κούτσουμπας, η Ιωάννα Κορδάτου, ο Μάριος Μεττής (a.k.a. Αντρίκος)- είχα και πάρα πολύ έμπειρους συνεργάτες. Ο διευθυντής φωτογραφίας Γιώργος Ραχματούλιν, ο βετεράνος σκηνογράφος Άντης Παρτζίλης που έχει 40 χρόνια στο επάγγελμα, η Τόνια Μισιαλή που έκανε τόσα και τόσα σαν διευθυντής παραγωγής, ο Αντρέας Κυριάκου βοηθός σκηνοθέτης…

 


Όταν δείτε την ταινία, μην φύγετε πριν τους τίτλους του τέλους. Είναι πολύ σημαντικό μέρος της ιστορίας μας.


Τι κάνει αυτά τα φασόλια... μαγικά;

Για να πω την αλήθεια, υποψιάζομαι πως το μαγικό στοιχείο ήταν τελικά… η κρίση. Δηλαδή, λόγω κουρέματος κλπ, δεν υπήρχαν λεφτά για κινηματογράφο το 2013-14, γι’ αυτό μπόρεσα να κάνω αυτή την ταινία για λίγα λεφτά με πολύ καλούς συνεργάτες. Δεν ξέρω αν θα δεχόντουσαν όλοι υπό άλλες συνθήκες και με το δίκιο τους φυσικά.     

Που μπορεί κανείς να τα βρει στην καθημερινότητα του;

Κατ’ ακρίβεια αυτό είναι το twist μας, ότι τα πραγματικά μαγικά φασόλια τα βρίσκει κανείς μόνο στην καθημερινότητα του, δηλαδή δεν πρέπει να περιμένουμε από τους άλλους να μας αλλάξουν την ζωή μας ή να μας πουν τι να κάνουμε. Και να πω και κάτι σημαντικό: όταν δείτε την ταινία, μην φύγετε πριν τους τίτλους του τέλους. Είναι πολύ σημαντικό μέρος της ιστορίας μας.


Πιστεύω πως οι Κύπριοι θέλουν να δουν κυπριακές ταινίες. Απλώς πρέπει κάποιος να βρει τη μαγική φόρμουλα. Ίσως βρίσκεται στα φασόλια…




Κακά τα ψέματα, δεν βλέπουμε συχνά κυπριακές ταινίες στη μεγάλη οθόνη. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη ρευστού, στην έλλειψη ταλέντου, μήπως είναι κακές οι παραγωγές, ή οφείλεται στο κοινό. Σε τι;

Η απάντηση είναι σίγουρα τα λεφτά. Για να γυρίσει κάποιος μια ταινία που να δείχνει επαγγελματική και να την παίρνει σοβαρά ο κόσμος, χρειάζεται εξαψήφιο ποσό -αν και εμένα, κυρίως λόγω της κρίσης, γυρίστηκε πιο φθηνά-, το οποίο ακόμα θεωρείται low budget. Άρα, μια και στη Κύπρο δεν υπάρχουν ούτε στούντιο, ούτε πλούσιοι επενδυτές, που θα βρεθούν τέτοια ποσά; Μόνο από το κράτος ή από διεθνείς συμπαραγωγές, που είναι και τα δύο πολύ δύσκολα και χρονοβόρα. Άρα, αυτό που πρέπει ν’ αλλάξει είναι η οικονομική υποδομή. Αν μπορούσαμε να γυρίσουμε ταινίες -αλλά σοβαρές ταινίες- πιο φθηνά, θα βλέπαμε πιο πολλές. Το ταλέντο υπάρχει (και θα γινόταν ακόμα καλύτερο αν εξασκείτο περισσότερο στο σινεμά), το κοινό σίγουρα υπάρχει. Πιστεύω πως οι Κύπριοι θέλουν να δουν κυπριακές ταινίες. Απλώς πρέπει κάποιος να βρει τη μαγική φόρμουλα. Ίσως βρίσκεται στα φασόλια… 

Πόση κωμωδία κρύβει ένα δράμα και πόσο δράμα κρύβει μια κωμωδία;

Πιστεύω όλοι μας έχουμε βρεθεί στη κατάσταση που τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα, και το ένα κακό διαδέχεται το άλλο, που ξαφνικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο παρά να γελάσουμε. Δηλαδή, η κωμωδία είναι πως βλέπει κάποιος το δράμα μόλις κάνει ένα βήμα πίσω και το δει από άλλη πτυχή, με κάποια απόσταση. Ή αλλιώς, όπως είπε ο Μελ Μπρουκς: «Τραγωδία είναι όταν εγώ κόψω το δάχτυλό μου. Κωμωδία είναι όταν εσύ σκοντάψεις, πέσεις στον υπόνομο και σκοτωθείς».

 

Τρεις εκ των πρωταγωνιστών, οι Μάριος Μεττής, Πολυξένη Σάββα και Ιωάννα Κορδάτου, μας δίνουν με τη σειρά τους από έναν ακόμη λόγο γιατί πρέπει οπωσδήποτε  να δοκιμάσουμε τα... μαγικά φασόλια!



Μάριος Μεττής: Μα εδώ θα την δούνε σε Ρουμανία και Αμερική. Εσείς δεν έχετε την περιέργεια να τη δείτε;

Πολυξένη Σάββα: Πρέπει να πάει κάποιος να δει τα «μαγικά φασόλια» για να ... να τρώει όσπρια για χρόνια! Πλάκα κάνω! Λοιπόν... Ας έρθετε να τη δείτε γιατί είναι μια ταινία που έχει ένα χαρακτήρα διαφορετικό από άλλες ταινίες, με ιδιαίτερο χιούμορ, «φρέσκια» και γυρισμένη με πολύ αγάπη!

Ιωάννα Κορδάτου: Ένας πολύ καλός λόγος να δει κάποιος την ταινία μας είναι για να νοσταλγήσει την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού, τώρα που «πιάνουν» τα κρύα! Και φυσικά για να στηρίξει την ντόπια παραγωγή! Enjoy!

 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ