Ο τρόπος που κάνουμε μπάνιο είναι λάθος

Είστε μανιακοί με την καθαριότητα και συνηθίζετε να κάνετε συχνά ντους;

 


Article featured image
Article featured image

Αν η απάντηση είναι ναι, τότε οι συμβουλές του Robynne Chutkan, ιδρυτή του Κέντρου Πέψης στο Μέριλαντ και συγγραφέα του βιβλίου The microbiome Solution, στο περιοδικό ΤΙΜE, θα σας βάλουν σε σκέψεις.

Οι περισσότεροι, σίγουρα πιστεύετε ότι τα μικρόβια είναι βρώμικα και επικίνδυνα. Μία τέτοια άποψη, ωστόσο, είναι απόλυτα λανθασμένη, καθώς πολλά από αυτά είναι ζωτικής σημασίας για την πέψη, την υγεία του δέρματος και το ανοσοποιητικό.

Και αυτό επειδή η τακτική επαφή με τη βρωμιά διδάσκει- σύμφωνα με τον ίδιο- τους μικροοργανισμούς που ζουν στο σώμα, πώς να αναγνωρίζουν τα φιλικά μικρόβια από τους εχθρούς.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Chutkan, το ιδανικό είναι να χρησιμοποιούμε ήπια σαπούνια από οργανικά υλικά στο ντους, ενώ οι μόνες περιοχές του σώματος που πραγματικά χρειάζονται καθημερινή καθαριότητα είναι η βουβωνική χώρα και οι μασχάλες.

Στο υπόλοιπο σώμα αρκεί ένα απλό ξέβγαλμα, ακόμη και αν επιστρέψατε μόλις από το γυμναστήριο.

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, τα σκληρά απολυμαντικά χεριών είναι περιττά, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των μικροβίων στο δέρμα δεν είναι λοιμογόνα μικρόβια, αλλά αβλαβή βακτήρια. Δεν μπορούν, δηλαδή, να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ