Πιο αλτρουιστές οι άθεοι σε σχέση με τους πιστούς

Αλτρουισμός, σύμφωνα με το λεξικό, είναι η αγάπη για τους ανθρώπους και η ανιδιοτελής φροντίδα γι’ αυτούς. Ενώ το παράδειγμα που μας δίνει για να καταλάβουμε ακόμα περισσότερο την έννοια της λέξης λέει «Στην εποχή μας τείνει να εκλείψει ο αλτρουισμός».

 


Article featured image
Article featured image

Τι ωραία… Η επεξήγηση της λέξης δεν αναφέρεται στον κανόνα αλλά στην εξαίρεσή του. Πολύ ενθαρρυντικό αυτό…

Και μετά διαβάζεις ένα άρθρο που αναφέρεται σε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο και η οποία καταρρίπτει την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι όσοι είναι θρησκευόμενοι, είναι και περισσότερο αλτρουιστές και γενναιόδωροι από αυτούς που είναι πιο αποστασιοποιημένοι από την πίστη. Από τους θρησκευόμενους δηλαδή.

Στην έρευνα που έγινε σε 1.170 παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών από έξι χώρες με διάφορες θρησκείες, από το Χριστιανισμό ως τον Ινδουισμό, αλλά και από άθεες οικογένειες, τα παιδιά κλήθηκαν να παίξουν το παιχνίδι του δικτάτορα. Το παιχνίδι αυτό χρησιμοποιείται σε έρευνες ψυχολογίας για να μετρήσει το επίπεδο αλτρουισμού των ατόμων που συμμετέχουν.

Τα παιδιά έπρεπε να διαλέξουν μέσα από 30 αυτοκόλλητα ποια θα κρατήσουν για τον εαυτό τους και ποια θα δώσουν στα άλλα παιδιά. Όπως έδειξε η έρευνα, τα παιδιά που μοιράστηκαν τα περισσότερα αυτοκόλλητα ήταν τα παιδιά των άθεων οικογενειών. Συγκεκριμένα έδωσαν στους άλλους 4,1 αυτοκόλλητα ενώ τα παιδιά των χριστιανών 3,3 και τα παιδιά των μουσουλμάνων 3,2 αυτοκόλλητα.

Σε ένα δεύτερο πείραμα, τα παιδιά είδαν ένα σύντομο βίντεο κινουμένων σχεδίων στο οποίο ένας χαρακτήρας σπρώχνει ή χτυπά έναν άλλο, είτε τυχαία είτε σκόπιμα. Μετά την παρακολούθηση του βίντεο, τα παιδιά κλήθηκαν να βαθμολογήσουν (με επτά σημεία) την «ευτέλεια» της συμπεριφοράς και το μέγεθος της τιμωρίας που θα πρέπει να επιβληθεί.   Τα αποτελέσματα και εδώ ήταν παρόμοια με το πρώτο πείραμα, αφού τα πιο θρησκευόμενα παιδιά ήθελαν μεγαλύτερες τιμωρίες, επιβεβαιώνοντας άλλες έρευνες που έδειξαν,  ότι οι πιστοί σε μια θρησκεία τείνουν να είναι πιο τιμωρητικοί απέναντι σε κάποιον που κάνει έγκλημα, ανεξάρτητα από το τι έγκλημα είναι αυτό.

Ο επικεφαλής της έρευνας Ζαν Ντεσετί που σκοπεύει να συνεχίσει τη μελέτη και σε μεγαλύτερο δείγμα, τόνισε ότι «αποδείχτηκε πως οι περισσότερο θρησκευόμενοι άνθρωποι είναι λιγότερο γενναιόδωροι, όχι μόνο ως ενήλικες, αλλά και ως παιδιά. Τα ευρήματα θέτουν υπό αμφισβήτηση τις πεποιθήσεις ότι  η θρησκεία είναι ζωτικής σημασίας για την ηθική ανάπτυξη», σημείωσε.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ