3000 Τούρκοι ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για τον Ατατούρκ

Με αφορμή τη συμπλήρωση 77 ετών από τον θάνατό του, τρεις περίπου χιλιάδες Τούρκοι ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθούν το σπίτι που γεννήθηκε.

 


Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: ομοίωμα του Ατατούρκ στο σπίτι που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη

 

Δύο λεπτών σιγή στη μνήμη του Κεμάλ Ατατούρκ, πρώτου προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας, τήρησαν πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, που συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο του σπιτιού όπου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη για να παραστούν σε εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση, σαν σήμερα πριν από 77 χρόνια, του θανάτου του.



Μετά την τήρηση των δύο λεπτών σιγής ακολούθησε ομιλία του γενικού προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, ενώ τραγούδησαν παιδικές χορωδίες.



Υπολογίζεται ότι από την περασμένη Παρασκευή, έως και σήμερα Τρίτη που κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης, περισσότεροι από 3000 επισκέπτες μετέβησαν στη Θεσσαλονίκη από την Τουρκία, είτε οδικώς με αυτοκίνητα και λεωφορεία, είτε αεροπορικώς με έκτακτες πτήσεις της Turkish Airlines.

Όπως ανέφερε ταξιδιωτικός πράκτορας της πόλης στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην περιοχή πέριξ του τουρκικού προξενείου και της οικίας Ατατούρκ που έχει μετατραπεί και σε μουσείο, έχουν σταθμεύσει τμηματικά πάνω από 70 λεωφορεία με Τούρκους ταξιδιώτες.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν μια επιχειρηματική αποστολή 140 εκπροσώπων εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων της Σμύρνης, μελών του επιμελητηρίου της πόλης -με επικεφαλής τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, Εκρέμ Ντεμιρτάς- οι οποίοι είχαν χθες συναντήσεις με συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη αλλά και δεκάδες μαθητές και δάσκαλοι 10 σχολείων από διάφορες περιοχές της Τουρκίας.

Ο «πατέρας» της Τουρκίας και ιδρυτής του σύγχρονου τουρκικού κράτους Κεμάλ Ατατούρκ πέθανε στις 10 Νοεμβρίου του 1938 στο Παλάτι Ντολμά Μπαχτσέ στη Κωνσταντινούπολη. Αιτία του θανάτου του ήταν κίρρωση του ήπατος, επακόλουθο του πάθους του για το αλκοόλ. Ήταν 57 ετών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ