Άφησε Μουστάκι [5 Κύπριοι ξυρίζονται on camera για το #movember]

Μουστάκια χοντρά, μουστάκια λεπτά, μουστάκια στριφτά, φινετσάτα ή άγρια. Ο θεσμός του Movember έχει πλέον γίνει αφορμή για να ασχολούνται όλο και περισσότεροι ανά τον κόσμο… με τρίχες!

 


Article featured image
Article featured image

Κείμενα / Φωτογραφίες: Χριστίνα Σκαρπάρη

GIFs: Αναστασία Ερωτοκρίτου


 

Το κίνημα του Movember ξεκίνησε από το 2003 και εξαπλώνεται με ένα σημαντικό στόχο: να διαδώσει τη γνώση και να ενθαρρύνει τον ανοικτό διάλογο σχετικά με την υγεία των αντρών και συγκεκριμένα την απουσία φυσικής άσκησης, τη φτωχή ψυχική υγεία και τις ανδρογενείς κατά κύριο λόγο ασθένειες με πρώτο τον καρκίνο του προστάτη.

Βασικά, εκείνο που ενδιαφέρει κυρίως την διεθνή εκστρατεία των ΜΚΟ και άλλων ενδιαφερομένων για τους πιο πάνω στόχους, είναι η ενημέρωση και η προληπτική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του ανδρικού πληθυσμού είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα όταν ληφθούν υπόψη τα θλιβερά αποτελέσματα διεθνών στατιστικών.

Είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες να επισκεφθεί τον γιατρό για πρόληψη ένας άντρας παρά μια γυναίκα. Δηλαδή, η πρόληψη και ευαισθητοποίηση βρίσκεται συχνά πολύ χαμηλά στις προτεραιότητες των αντρών.

 

Όμως, η αδυσώπητη πραγματικότητα είναι ότι:


  • 1 στους 8 άντρες παγκοσμίως θα διαγνωστεί με καρκίνο του προστάτη σε κάποια φάση της ζωής του.

  • Στις ανεπτυγμένες χώρες, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος καρκίνου για τους άντρες.

  • Στο Ηνωμένο Βασίλειο, κάθε ώρα πεθαίνει από καρκίνο του προστάτη 1 άντρας.

  • Στην Κύπρο, κάθε χρόνο καταγράφονται 400 νέες περιπτώσεις καρκίνου του προστάτη.

     

Πως μπορεί κανείς να συμβάλει στην πρόληψη και αποφυγή τέτοιων ασθενειών;

Κάθε ενδιαφερόμενος ή ενδιαφερόμενη πρέπει καταρχάς να θέσει τέτοιο θέμα για συζήτηση με άντρες του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος του/της. Πιο απλά, πιάνεις τον φίλο / το αγόρι / τον σύζυγο / τον γιο / τον συγγενή κλπ και του μιλάς. Του δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για την υγεία του και επιχειρηματολογείς για να τον πείσεις  (ώσπου «να βγάλει η γλώσσα σου μαλλιά») να κάνει τα εξής:


  • Να βάλει στο πρόγραμμα του ένα ραντεβού με ειδικό γιατρό και να το επαναλαμβάνει 1 φορά τον χρόνο (σημ: η ειλικρινής συνεργασία συμβάλλει στην ορθή διάγνωση του γιατρού).

  • Να μάθει το ιστορικό της οικογένειας του για να δει αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση στον τομέα αυτό.

  • Να αυτοεξετάζεται περίπου μια φορά τον μήνα και γενικά να ψάχνει για τυχόν αλλαγές.



Οι πιο πάνω είναι μερικές βασικές ενέργειες που βοηθούν στον τομέα της πρόληψης.

 

Από την πλευρά τη δική μας, ως CITY, σε ότι αφορά στην επικοινωνία του Movember ως θεσμού αλλά και γενικότερα σε ότι αφορά στην ευαισθητοποίηση του (ανδρικού κυρίως) κοινού, αποφασίσαμε να ζητήσουμε από 5 γνωστούς Κύπριους να ξυριστούν on camera... και να αφήσουν μουστάκι.

Η διαδικασία ήταν ενδιαφέρουσα και το αποτέλεσμα ακόμα πιο ενδιαφέρον!

 

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΥΜΑΖΗΣ

Πρόεδρος ΘΟΚ / Διευθυντής ΝiΜΑC

 



Πρώτες αντιδράσεις…

Οφείλω να ομολογήσω πως αρχικά πανικοβλήθηκα. Δεν είμαι συνηθισμένος σε τέτοιες «ριζικές» αλλαγές! Οι γύρω μου το πήραν σαφώς πιο χαλαρά κι έτσι, σκεπτόμενος κυρίως τον καλό σκοπό, το αποδέχτηκα κι εγώ!

 



 

Έκανα τη «θυσία»…

Είναι καιρός να νικήσουμε τον καρκίνο ψυχή τε και σώματι. Όλοι μας έχουμε χάσει κάποιον δικό μας άνθρωπο από αυτήν την αρρώστια. Έτσι και για τον καρκίνο του προστάτη, πρέπει να γνωρίζουμε και να είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Η πρόληψη σώζει ζωές.

 



 

Συναισθήματα μετά το ξύρισμα…

Στην αρχή ήμουν πολύ σφιγμένος. Μετά κουλ. Τελικά, είναι ωραίες οι αλλαγές. Θα το καθιερώσω!

 



Ο Γιάννης Τουμαζής ξυρίστηκε στο 
Kuts n Kolors

 

 

 

ΧΑΡΗΣ ΚΑΥΚΑΡΙΔΗΣ

Σκηνογράφος


 







Πρώτες αντιδράσεις…


Ο πατέρας μου, ο πρώτος που με είδε, είπε: Θα παίξεις στην παράσταση; («ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ» των αδελφών Πρεσνιάκοβ, στο Σατιρικό θέατρο). Η Μελίτα, μετά από selfie στο messenger: Oh my God! Not the Mexican… Η Άντρεα, με κινήσεις Y.M.C.A.: …θα μπεις στους Village People;

 



Έκανα τη «θυσία»…

H παράσταση «ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ» που ανεβάζουμε αυτή την περίοδο στο Σατιρικό Θέατρο, o Tom Selleck, ο Nick Cave, τα κλαρίνα και τα tacos... Είναι όμως και μια σημαντική καθημερινή υπενθύμιση στον εαυτό μου αλλά και σε άλλους συνομήλικούς μου, ότι εμείς οι άνδρες πρέπει να προσέχουμε την υγεία μας.

 



Συναισθήματα μετά το ξύρισμα…

Νοιώθω ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να με συλλάβουν σαν τρομοκράτη ή τουλάχιστον ότι έχω τη σωστή εμφάνιση για ν’ ανοίξω Taco Stand. Αν όλα αυτά αποτύχουν θα χορεύω Y.M.C.A. σε κρουαζιέρες του Louis για τους Αγίους Τόπους.

 



Ο Χάρης Καυκαρίδης ξυρίστηκε στη σκηνή του Σατιρικού Θεάτρου

 

 

 

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΤΤΑΣ

«Blow» Creative Director


 



Πρώτες αντιδράσεις…

Άλλωστε στον τομέα μου και κατ’ επέκταση στον εργασιακό μου χώρο, οι μεταμορφώσεις και οι δραστικές αλλαγές είναι μέρος της δημιουργικής μας καθημερινότητας. Έχω φυσικά πειραματιστεί στο παρελθόν με μουστάκι και είναι λουκ που υιοθετώ κατά διαστήματα.

 



Έκανα τη «θυσία»…

Δέχτηκα την πρόσκληση χωρίς ενδοιασμούς. Η προώθηση και ο διαφωτισμός σε θέματα που αφορούν στην υγεία ενός ευρύτερου συνόλου συνανθρώπων, μέσω ενός και μόνο ξυρίσματος, είναι μάλλον το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω.

 



Συναισθήματα μετά το ξύρισμα…

Γενικότερα, βρίσκω τις αλλαγές στην εμφάνιση αναζωογονητικές αλλά επιστρέφοντας στον σκοπό της καμπάνιας, ο καρκίνος του προστάτη είναι κάτι που αφορά όλους μας. Ας ελπίσουμε πως, σύντομα η διαδικασία θεραπείας και επούλωσης θα είναι εύκολη και ανώδυνη, όσο και το να ξυρίσεις τις τρίχες στο πρόσωπο σου.

 



Ο Άγγελος Πάττας ξυρίστηκε στο Blow

 

 

 

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΑΓΑΘΟΚΛΕΟΥΣ

Ηθοποιός


 



Πρώτες αντιδράσεις…

Δική μου πρώτη αντίδραση, θετική βεβαίως. Επόμενη αντίδραση, της συντρόφου μου, επίσης θετική. Άλλωστε, της αρέσω με μουστάκι.

 



Έκανα τη «θυσία»…

Μου έχει ζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν, από σκηνοθέτες, να το αφήσω, πράγμα το οποίο με ευχαριστεί ιδιαίτερα, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για σκοπούς ευαισθητοποίησης. Τώρα, πρώτη φορά συνδυάζονται και τα δύο και είναι υπέροχο.

 



Συναισθήματα μετά το ξύρισμα…

Με έχουν και με έχω συνηθίσει ΜΕ μουστάκι. Η σωστή ερώτηση θα ήταν πως θα ένοιωθα εγώ και οι φίλοι μου αν με έβλεπα/έβλεπαν ΧΩΡΙΣ μουστάκι. Πάντως, η φύση της δουλειάς μου είναι τέτοια που με θέλει έτοιμο ανά πάσα στιγμή να το ξυρίσω. Προς το παρόν θα ήθελα μέσω αυτής της κίνησης, να στείλω ένα μήνυμα προς όλους τους άντρες, με ή χωρίς μουστάκι: «Ας δούμε σοβαρά το ζήτημα αυτό, γιατί είναι σοβαρό και ας το προλάβουμε πριν γίνει σοβαρότερο».

 



Ο Προκόπης Αγαθοκλέους ξυρίστηκε στην αυλή του σπιτιού του

 

 

 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Industrial Designer


 



Πρώτες αντιδράσεις…

Για να είμαι ειλικρινής, αυτή ήταν η πρώτη φορά που μου ζητήθηκε να ξυρίσω το γένι μου με αφορμή το Movember. Μεγάλωνα γένι τα τελευταία χρόνια. Για λίγους μήνες το μεγάλωνα και μετά το ψαλίδιζα. Όταν μου ζητήθηκε να φωτογραφηθώ, στην  αρχή ένοιωσα λίγο άβολα, στο τέλος όμως της μέρας, μετά χαράς δέχτηκα την πρόταση, αφού υπήρχε ο σκοπός της ευαισθητοποίησης σε αντρικά θέματα υγείας.

 



Έκανα τη «θυσία»…

Το κάθε μικρό πράγμα βοηθά. Ήταν μια πράξη «θυσίας» που ήθελα να κάνω, εφόσον πρόκειται για έναν καλό σκοπό, για να ενθαρρυνθούν κι άλλοι άντρες να εμπλακούν. Μια πράξη που, οπωσδήποτε θα βοηθήσει να «αλλάξουμε το πρόσωπο της υγείας των ανδρών».

 



Συναισθήματα μετά το ξύρισμα…

Για να πω την αλήθεια, είμαι αρκετά συνηθισμένος με αυτό το λουκ. Ο πατέρας μου πάντα άφηνε μουστάκι και ακόμα αφήνει. Στο παρελθόν δεν υιοθέτησα αυτό το λουκ για έναν ολόκληρο μήνα, όπως θα κάνω τώρα, αλλά ποιος ξέρει; Μπορεί τελικά να μείνει μαζί μου για αρκετό καιρό. Ελπίζω οι φίλοι μου να κάνουν το ίδιο πράγμα και να ξυρίσουν τα γένια τους ή να αφήσουν τα μουστάκια τους να μεγαλώσουν.

 



Ο Κωνσταντίνος Οικονομίδης ξυρίστηκε στο Draw Collective

 

 

Υ.Γ: «Το τριχωτό παραμύθι» (hairy tale) όπως ονομάζεται το Movember, ξεκίνησε από δύο φίλους, τον Τράβις Γκαρόνε και τον Λούκ Σλάττερι, όταν το 2003 βρέθηκαν χαλαρά για μια μπύρα στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Το Movember «ξεφύτρωσε» όταν οι ίδιοι συμφώνησαν δημόσια να επαναφέρουν το μουστάκι στη μόδα! Στην αρχή βρήκαν 30 άντρες που δέχθηκαν την πρόκληση. Σήμερα, στο Movember συμμετέχουν πάνω από 21 χώρες και 4,746,905 «Μο Bros» και «Mo Sistas» όπως ονομάζονται οι συμμετέχοντες, ενώ από το 2003 έχουν μαζευτεί £402 εκατομμύρια στερλίνες μέσω εισφορών. Επίσης, αναφέρεται ότι από το 2003 μέχρι τώρα έχουν χρηματοδοτηθεί 803 αντρικά projects για την υγεία των αντρών.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ