Η Μαρίνα Σιακόλα φωτογραφίζει το αληθινό συναίσθημα

90 ασπρόμαυρα πορτρέτα, μέσα από το πράσινο δωμάτιο των παλιών εγκαταστάσεων του ορφανοτροφείου Μακάριος στο Νιέρι της Κένυας που για πολλά χρόνια φιλοξενούσε παιδιά παρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

 


Article featured image
Article featured image

Η Μαρίνα Σιακόλα παρουσιάζει τη νέα της φωτογραφική δουλειά με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «Green Room», μια έκδοση που περιλαμβάνει 90 ασπρόμαυρα πορτρέτα, κάποια εκ των οποίων θα εκτεθούν στην Γκαλερί Αργώ της Λευκωσίας (28 & 29 Νοεμβρίου).

Το πράσινο δωμάτιο είναι μια μικρή κάμαρη στις παλιές εγκαταστάσεις του ορφανοτροφείου Μακάριος στο Νιέρι της Κένυας που για πολλά χρόνια φιλοξενούσε παιδιά παρά τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης. Η Μαρίνα Σιακόλα άρχισε να φωτογραφίζει τον Ιανουάριο του 2010 και συνέχισε ακόμα κι όταν τα παιδιά μεταφέρθηκαν στις νεόδμητες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Για την ταυτότητα του φωτογραφικού project αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Σταύρος Χριστοδούλου στον πρόλογο του βιβλίου: «Η Μαρίνα Σιακόλα αφηγείται ουσιαστικά μια σειρά από ιδιωτικές ιστορίες, παγώνοντας το χρόνο τη στιγμή ακριβώς που καταφέρνει να εκμαιεύσει το αληθινό συναίσθημα. Από την ώρα που αυτά τα παιδιά εκτίθενται στα λίγα τετραγωνικά του Πράσινου Δωματίου, αυτομάτως οι ρόλοι καταργούνται και επανακαθορίζονται. Το δωμάτιο μετατρέπεται σε μια φωταγωγημένη νησίδα, μια ιδιότυπη σκηνή όπου τα παιδιά γίνονται οι πρωταγωνιστές παράλληλων μονόπρακτων. Η δε φωτογράφος, σε ρόλο αφηγήτριας, αγγίζει ψαχουλευτά το συναίσθημά τους, με μοναδικό ζητούμενο και αγωνία να αποτυπώσει ψήγματα έστω της αλήθειας τους.»

Όλα τα έσοδα -από την πώληση των φωτογραφιών και του βιβλίου- θα διατεθούν στο «Ίδρυμα Σοφία Για Τα Παιδιά» που έχει υπό την προστασία του το ορφανοτροφείο Μακάριος στην Κένυα.

 



Γκαλερί Αργώ

Λεωφόρος Διγενή Ακρίτα 64Ε, Λευκωσία

Τηλέφωνο: 22 754009

Διάρκεια έκθεσης: 28 & 29 Νοεμβρίου 2015

Ώρες λειτουργίας: 10.00-21.00


 


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ