Συνεχίζουν να ξαφνιάζουν οι Σουηδοί

Article featured image
Article featured image

Οι μηχανολόγοι της Volvo εργάζονταν επί 6 χρόνια στους κινητήρες Drive-E, οι οποίοι εμφανίζονται σταδιακά σε όλα της μοντέλα της σουηδικής μάρκας. Μέρος του ερευνητικού προγράμματος αποτελεί και η εξέλιξη συστήματος επανάκτησης ενέργειας.....κατά το φρενάρισμα, που συνεισφέρει στην ισχύ και περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση. Η Volvo Car Group συνεργάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια με την εταιρεία Flybrid Automotive (η οποία εξελίσσει παρόμοια συστήματα για τη Formula 1) με αντικείμενο τη διενέργεια δοκιμών επί βρετανικού εδάφους της τεχνολογίας Flybrid flywheel KERS.

Τα αποτελέσματα τόσο από τις δοκιμές στους δημόσιους δρόμους όσο και σε πίστες δείχνουν ότι είναι εφικτή η αύξηση της ισχύος κατά 80 PS και η ταυτόχρονα μείωση της κατανάλωσης έως 25%.

Το σύστημα περιλαμβάνει την ύπαρξη σφόνδυλου (flywheel) στον πίσω άξονα, σε ένα προσθιοκίνητο μοντέλο. Συγκεκριμένα τοποθετήθηκε σε ένα Volvo S60, εφοδιασμένο με 5κύλινδρο βενζινοκινητήρα ισχύος 254 PS. Κατά το φρενάρισμα, η κινητική ενέργεια μεταφέρεται στο KERS και χρησιμεύει για να περιστραφεί ένας ανθρακονημάτινος σφόνδυλος (βάρους 6 kg) με ταχύτητα 60.000 rpm (σε κενό αέρα για περιορισμό των τριβών).





Όταν το αυτοκίνητο επιταχύνει εκ νέου, η αποθηκευμένη ενέργεια μεταφέρεται στους πίσω τροχούς μέσω ειδικά σχεδιασμένου συστήματος μετάδοσης. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης σβήνει αυτόματα κατά το φρενάρισμα. Από στη στιγμή που το σύστημα ενεργοποιείται με το φρενάρισμα, η τεχνολογία είναι πιο αποδοτική μέσα στην πόλη (με τις συνεχείς φάσεις επιβράδυνσης-επιτάχυνσης) αλλά και για όσους έχουν πιο... δραστήριο οδηγικό στιλ.

Η ενέργεια από το σύστημα Flybrid flywheel KERS προσθέτει επιπλέον 80 PS, βελτιώνοντας σημαντικά τις επιδόσεις. Στο πειραματικό Volvo S60 T5, ο χρόνος 0-100 km/h περιορίστηκε κατά 1,5 sec σε σχέση με το συμβατικό μοντέλο. Επιπλέον, η παρουσία του KERS στον πίσω άξονα προσφέρει για σύντομα διαστήματα τα οφέλη της τετρακίνησης.



«Η αποθηκευμένη ενέργεια είναι επαρκής για να προσφέρει ισχύ στο αυτοκίνητο για σύντομα διαστήματα. Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι είναι εφικτή η παύση λειτουργίας του κινητήρα εσωτερικής καύσης κατά το μισό χρονικό διάστημα οδήγησης σε μεικτό κύκλο», τόνισε ο Derek Crabb, Αντιπρόεδρος της Volvo και υπεύθυνος για τον μηχανολογικό τομέα. «Το αυτοκίνητο δοκιμών αποτελεί εξαιρετική απόδειξη ότι η σχετική τεχνολογία είναι πολύ κοντά στο να περάσει στα αυτοκίνητα παραγωγής», σχολίασε ο Jon Hilton, ιδρυτής της Flybrid Automotive.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ